fbpx

Cerar na poti veleizdaje Slovenije – tujim diplomatom je dejal, da bo spoštoval odločitev arbitražnega sodišča, tudi če bo ta škodljiva za Slovenijo

Foto: epa

Premier Miro Cerar je na srečanju tujih diplomatov v zvezi z odnosi s sosednjo Hrvaško izjavil, da bo “Slovenija spoštovala odločitev arbitražnega sodišča”, kar pa je v nasprotju s sklepom državnega zbora iz leta 2013, ki določa, da bo Slovenija kakršnokoli odločitev arbitražnega sodišča, ki ne bo zagotovila ozemeljskega stika teritorialnega morja z odprtim morjem, štela kot odločitev, ki je v nasprotju z mandatom arbitražnega sodišča.  

Predsednik vlade Miro Cerar si je na tradicionalnem srečanju tujih diplomatov na Brdu pri Kranju o odnosih s sosednjo državo Hrvaško in reševanjem mejnega vprašanja dovolil skrajno protidržavno izjavo, in sicer, “da bo Slovenija spoštovala vsakršno odločitev arbitražnega sodišča,” čeprav je državni zbor leta 2013 s 70 glasovi prepričljivo sprejel memorandum k arbitražnemu sporazumu, da v primeru neugodne odločitve, ki Sloveniji ne bo prinesla ozemeljskega stika teritorialnega morja z odprtim morjem, arbitraže ne bomo spoštovali.

Memorandum je bil sprejet s ciljem, da je ohranjen vitalni interes države, to je stik Slovenije z odprtim morjem, kar je opredeljeno tudi v samem arbitražnem sporazumu. Poleg tega pa je bila odločitev sprejeta zaradi številnih pomislekov in nejasnosti v sporazumu. To, kar je Cerar dejal med vsemi tujimi diplomati, pa je v nasprotju s prizadevanji velike večine poslancev državnega zbora in politike, ki jo je v času sprejetja memoranduma vodil Janez Janša, ter je svojevrsten mednarodni in notranjepolitični škandal. Nikjer na svetu namreč ne boste videli, da bi premier deloval v nasprotju s sprejetimi sklepi in interesi države, še manj pa, da bi o tem odkrito govoril tujim diplomatov. Državni zbor je sprejel takratni sklep ravno zaradi razlogov, da Sloveniji ne bo treba spoštovati in sprejeti odločitve, ki bi bila slaba za državo in njen stik z odprtim morjem.

Memorandum k arbitražnemu sporazumu določa: “Republika Slovenija bo kakršno koli odločitev arbitražnega sodišča, ki ne bo zagotovila ozemeljskega stika teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem v skladu s točko b prvega odstavka 3. člena in točko b 4. člena Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, ki zagotavlja uresničitev vitalnega interesa Republike Slovenije, štela kot odločitev ‘ultra vires’ (v nasprotju z mandatom arbitražnega sodišča).”

Koliko protidržavnih potez ter izgubljenih bitk nas še čaka?
Cerar je v zvezi z odnosi s Hrvaško prav tako dejal, da bo Slovenija poleg arbitražnega sporazuma reševala tudi druga odprta vprašanja in spoštovala odločitve mednarodnih sodišč, tudi če bodo za državo slabe v političnem in finančnem smislu. Izbrisani, hrvaški varčevalci NLB, jedrska elektrarna Krško in teran so zgodbe, ki so za večno izgubljene zaradi strateških napak in nesposobnosti vseh levih vlad. Če bo Slovenija izgubila s Hrvaško še v mejnem sporu, bo sramota popolna, škoda pa neizmerna.

 

Tradicionalnega srečanja na Brdu pri Kranju se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki prav tako zagovarja nadaljevanje dela arbitražnega sodišča in pričakuje končno odločitev že to leto. “Ker je sporazum iz leta 2009 še vedno veljavna mednarodnopravna pogodba pod okriljem Evropske unije, morata obe strani spoštovati odločitev arbitrov,” je povedal predsednik.

Hrvaška vlada pa se na drugi strani zanaša na odločitev Sabora, ki je že pred dvema letom sprejel odločitev, da je sporazum nepovratno kompromitiran zaradi postopkov slovenske strani in da bo treba najti nove rešitve. To je pred koncem prejšnjega leta potrdil tudi hrvaški minister za zunanje zadeve Davor Ivo Stier in dodal, da med Ljubljano in Zagrebom ni prišlo do zbliževanja stališč, je pisal Večernji list.

M. P.