fbpx

Ograja, ki jo kupuje Cerar, postala državna tajna

Slika je simbolična. (Foto: EPA)

Najprej je predsednik vlade Miro Cerar absolutno zanikal, da bi Slovenija kadarkoli postavila na mejo ograjo. Nato je začel govoriti o tehničnih ovirah in zanikal, da bi kadarkoli postavili na mejo ograjo. Včeraj je prvič spregovoril in potrdil, da razmišljajo tudi o ograji. Danes pa je odjeknila vest, da že kupujemo bodečo žico.

In to prav takšno, kot jo je na Madžarskem postavil Orban, da je zaščitil notranje meje EU. Kot poroča Delo, naj bi prva pošiljka v državo prišla prav kmalu, na vladi pa vesti niti ne zanikajo niti je niso potrdili.

Na Cerarjev kabinet smo naslovili naslednja vprašanja:

1. Kdo bo postavljal meje? Družba zasebnega prava, vojska, civilna zaščita, zaporniki?
2. Nekateri časniki poročajo, da bo RS ograjo kupila na Poljskem. Zakaj ne v Sloveniji? Zakaj niste tega naročili že tedaj, ko se je tako odločila Madžarska in je bilo jasno, da se valu beguncev ne bomo mogli izogniti?
3. Kako bo postavljanje ograje operativno izvedeno? Se boste sploh lahko dogovorili z lastniki vseh parcel ob meji in navsezadnje – meja s Hrvaško na številnih mestih sploh še ni določena – kako boste potem postavljali ograje?

Vlada nam odgovarja: Vse je zaupno

“Pripravljamo celovite ukrepe za obvladovanje migrantskih tokov, a se lahko kljub temu zgodi, da se bo Slovenija soočila z neobvladljivim številom migrantov,” so nam odgovorili iz kabineta predsednika vlade.

Kakšne ukrepe pripravljajo, nam niso hoteli sporočili, saj menijo, da so zaupne narave.

Ponoči zaprli mejo z Avstrijo
Ponoči je v Slovenijo sicer res prišlo nekoliko manj migrantov, toda Slovenijo je doletela že nova nesreča. Po poročanju Radia Slovenija Avstrija od včeraj zvečer od 21. ure ne sprejema novih migrantov.

Danes okoli 7. ure je iz Dobove proti Jesenicam v spremstvu policistov odpeljal vlak s 450 tujci. V torek je sicer v Slovenijo prispelo občutno manj migrantov kot minule dni, ugotavljajo na Policijski upravi Novo mesto, in sicer okoli 4300, medtem ko se je prejšnje dni ta številka gibala okoli 7000.

Ponoči je nekaj po 22.30 na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova v spremstvu hrvaških policistov pripeljal vlak s 1044 migranti. Po opravljenih postopkih in oskrbi so tujci nadaljevali pot proti Jesenicam in Vrhniki. Še en vlak naj bi v Dobovo pripeljal danes zjutraj, na njem pa je 1050 migrantov.

V torek so na Dobovo pripeli štirje vlaki z nekaj manj kot 4300 tujci. Gre za občutno manjše število kot v preteklih dneh, ko je mejo v Posavju v povprečju prečkalo več kot 7100 tujcev dnevno, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

1320 migrantov, ki so jih v torek pripeljali s Hrvaške na mednarodni mejni prehod v Petišovce s 23 avtobusi, je bilo evidentiranih v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi, zvečer in ponoči pa so bili migranti nastanjeni v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni.

Hrvaški varnostni organi so napovedali, da bo danes med 7. in 8. uro s Hrvaške v Petišovce prispelo okrog 550 migrantov z 10 avtobusi. Postopek evidentiranja teh tujcev bo po napovedi Policijske uprave Murska Sobota potekal v sprejemnih centrih v Petišovcih in v Dolgi vasi.

V nastanitvenem centru v Celju je bilo ponoči nameščenih 498 migrantov, ki so jih tja z avtobusi pripeljali iz Dobovca, so sporočili s Policijske uprave Celje. Danes jih bodo v dopoldanskih urah odpeljali v Šentilj. Okoli pol dveh zjutraj je v Dobovec prispela še skupina 307 migrantov, ki so jih po končanem evidentiranju v zgodnjih jutranjih urah odpeljali v nastanitveni center v Šentilju. V dopoldanskih urah na mejnem prehodu Dobovec pričakujejo še 5 avtobusov z migranti.

U. U., STA