fbpx

Cerar po Pahorjevih stopinjah: Postal je strojevodja

Foto: Twitter

Miro Cerar očitno izjemno rad počne stvari, za katere ni usposobljen in pri katerih nima nobenih izkušenj. Nikoli ni bil politik, a je postal predsednik vlade. Nikoli se ni izobraževal za strojevodjo in z vlaki nima izkušenj, a se je vseeno odločil, da bo vsaj za nekaj časa postal strojevodja. 

Miro Cerar je s svojim strojevodskim podvigom morda želel slediti predsedniku republike Borutu Pahorju in sporočiti, da je izjemno sposoben in ljudski predsednik. A s tem, ko je brez usposabljanja želel voziti vlak, je njegovo sporočilo do strojevodij videti precej nenaklonjeno. To delo po njegovem mnenju torej lahko opravlja vsak.

”Kje si je Miro Cerar pridobil kvalifikacijo za strojevodjo? Prihodnjo teden bo očitno pilot pri Adriji,” je na omrežju Twitter zapisal Miro Petek. In res se zastavlja vprašanje, kako je Cerar sploh lahko postal strojevodja.

Se Cerar morda pripravlja na strokovni izpit?
Kdaj je Cerar pridobil izobrazbo tehnične, elektroenergetske, kovinarske ali strojne usmeritve, ni znano, prav tako pa ni znano, kdaj je zaključil usposabljanje za delo strojevodje in teoretični del strokovnega izpita. Tudi če bi Cerar to imel, sam še vedno ne bi smel voziti vlaka. No, glede na to, da v kabini ni bil sam, pa bi morda lahko sklepali, da je bil to del njegove trimesečne prakse pred strokovnim izpitom za strojevodjo.

Seveda pa zgolj izobraževanje ni dovolj. Strojevodja mora izpolnjevati zdravstvene in psihofizične sposobnosti v skladu s posebnim pravilnikom, pri tem so še posebej pomembne ustreznost vida, sluha, hitrosti reakcij in pa splošno psihično stanje. Predvsem za slednje ni znano, če je Cerar že kdaj opravljal pregled.

Kvaliteta strojevodij, ki je Cerar nima: Sposobnost hitrega odločanja in reagiranja
Kot je še navedeno na spletni strani zavoda za zaposlovanje, morajo biti strojevodje zbrani, natančni ter sposobni hitrega odločanja in ukrepanja. Opis njihovih interesov je tako nadvse podoben delovnemu mestu predsednika vlade, a prav pri sposobnosti hitrega odločanja in ukrepanja je Cerar že večkrat padel, najhuje prav pri odzivanju na migrantsko krizo.

M. G.