fbpx

Cerar referendumu o nastanitvi migrantov ne nasprotuje, a …

Foto: Nova24tv

Predlog SDS za referendum o nastanitvi migrantov je po oceni premiera Mira Cerarja strokovno nedorečen, referendum pa v tem trenutku nepotreben, saj vlada položaj obvladuje. Kot je Cerar dejal po strankinem posvetu v Celju, sam načelno ne nasprotuje referendumu o tem vprašanju, vendar pa bi moral biti predlog zanj strokovno pripravljen in smiseln.

Na posvetu največje vladne stranke v Celju so poleg njenega predsednika, premierja Cerarja, med drugim sodelovali še podpredsednik stranke in predsednik DZ Milan Brglez, poslanci, ministri, svetniki, predsedniki lokalnih odborov in člani.

SMC referenduma ne bo podprla, mu pa ne nasprotuje, če …
Cerar je v izjavi za medije po srečanju pojasnil, da je vodstvo SMC predstavnike stranke iz lokalnih okolij seznanilo s položajem glede obvladovanja migrantske krize. Informirali so jih o tem, da Slovenija vseskozi obvladuje migrantski tok, da z njimi ravna humanitarno in obenem skrbi za varnost slovenskih državljanov. Prav je, da se ljudem ta vprašanja pojasnijo, da ne bi prihajalo “do nepotrebnih strahov, sovražnih nastopov ali hujskaštva,” je povedal premier.

Ob tej priložnosti je Cerar komentiral predlog SDS o izvedbi posvetovalnega referenduma glede nastanitve migrantov. Kot je dejal, je predlog strokovno nedorečen, obenem pa je tudi nepotreben, saj vlada razmere obvladuje. Takšno stališče bo Cerar, kot je napovedal, tudi predstavil na vrhu stranke in predlagal, da SMC razpisa tega referenduma ne podpre.

Vendar pa to po njegovih besedah ne pomeni, da referendumu nasprotuje. Če bo treba, se lahko v prihodnjih mesecih tudi razpiše, se bo pa premier zavzel, da bo referendum pripravljen strokovno in da bo smiseln.

Strokovni premislek o številu migrantov
Premier je ob tem zagotovil, da bo Slovenija morebiten dogovor glede t. i. kvot sprejela ob upoštevanju integracijskih zmožnosti države. Dokler skozi Slovenijo poteka tolikšen tranzit, po njegovih besedah ne moremo sprejemati kakšnega večjega števila migrantov. Morda jih lahko nekaj deset, je pojasnil.

Ko se bodo razmere umirile, pa je Slovenija pripravljena sprejeti tolikšno število ljudi, ki mu bo država lahko zagotovila normalno vključitev v okolje. Kakšno naj bo to število, je po besedah predsednika vlade vprašanje za stroko. Strokovni premisleki o tem vprašanju so že v teku, tudi pristojna ministrstva bodo tu podala svoje odgovore, je pojasnil Cerar.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je po posvetu stranke v Celju ocenila, da je predlog posvetovalnega referenduma o nastanitvi migrantov, ki ga predlaga SDS, nedodelan in ga je treba dograditi. Meni tudi, da politika mora biti sposobna ponuditi sprejemljive rešitve za aktualne družbene probleme, kar ljudje tudi upravičeno pričakujejo.

M. P., STA