Hrvati: Cerar nam je obljubil, da bo odstranil ograjo v 15 dneh

Slika je simbolična. Foto: epa

Zagreb pričakuje, da bo Slovenija v naslednjih 15 dneh odstranila žičnato ograjo s slovensko-hrvaške meje, piše hrvaški tisk. Da bo Slovenija v dveh tednih odstranila ograjo, je po poročanju hrvaškega tiska premier Miro Cerar v petek v Bruslju zagotovil hrvaškemu kolegu Tihomirju Oreškoviću.

Medtem v Cerarjevem kabinetu pravijo, da bo Slovenija ograjo odstranila, če se bo izkazalo, da ni več potrebna.

Cerar in Orešković sta se neformalno srečala ob robu vrha EU-Turčija, slovenski premier pa je predsedniku hrvaške vlade povedal, da bodo lahko žično ograjo kmalu odstranili. Čeprav ni bil določen rok za izvedbo te napovedi, v Banskih dvorih pričakujejo, da se bo to zgodilo v naslednjih 15 dneh, danes poroča Jutarnji list.

Ograje po Cerarjevo ne potrebujemo več
Na neimenovane diplomatske vire se sklicuje tudi Večernji list, ki poudarja, da je begunska pot zaprta in ni potrebe po dodatni zaščiti meje. Z odstranitvijo žice bodo končno rešili eno izmed odprtih vprašanj, ki od novembra lani obremenjuje odnose med državama, posebej zato, ker je žična ograja na nekaterih delih po oceni hrvaške strani postavljena na hrvaškem ozemlju, navaja Večernji list.

Iz Cerarjevega kabineta: Spremljali bomo razvoj dogodkov
V Cerarjevem kabinetu so danes v odzivu na pisanje hrvaškega tiska ponovili petkove napovedi premierja, da bo Slovenija nekaj časa spremljala razvoj dogodkov, potem ko so se razmere na balkanski migrantski poti spremenile. Ko bo dovolj zagotovil, da žična ograja ni več potrebna, jo bo Slovenija v večji meri odstranila, verjetno pa bo na nekaterih mestih določene dele obdržala za lažji nadzor mejnih prehodov, so pojasnili.

Cerar pa je v petek v Bruslju po drugi strani dejal, da bodo odstranili bodečo žico, ko bo to potrebno, in jo nadomestili s panelno ograjo ali primernejšimi ovirami.

N. K., STA