fbpx

Cerar si je premislil, ministrov očitno ne bo menjal

Miro Cerar (foto: epa).

Cerar je že napovedoval čistke v ministrski ekipi, a si je, kot kaže, premislil. Poudaril je, da podpira vse ministre, med drugim tudi Mramorja, katerega odstop zahteva 144 slovenskih občin. Župani želijo po njegovem mnenju iztržiti več, kot potrebujejo. Ministrici je naročil tudi analizo družinske zakonodaje, ograjo pa bi rad odstranil takoj, ko bo to mogoče. 

Pred dnevi je predsednik vlade Miro Cerar za prihodnje leto napovedal vrednotenje dela ministrov, na podlagi te ocene pa je napovedal tudi možne menjave v vladi. A danes si je očitno premislil. Za Radio Slovenija je povedal, da trenutno ne vidi potrebe po rekonstrukciji vlade. Ne samo, da ne vidi potrebe po menjavi ministrov, ampak jim je vsem jasno namenil tudi svojo podporo, kljub zahtevam različnih skupin po njihovem odstopu.

”Župani želijo iztržiti več, kot trenutno potrebujejo”
Glede ministrice Vesne Györkös Žnidar, ki ima izjemne težave s stavkajočimi, je Cerar dejal, da se sam zaveda, da ministrica v skrbi za dobrobit policije velikokrat deluje, kot da je bolj na strani policistov kot vlade in da je to zanj razumljivo, saj je na nek način zanje odgovorna. Enako podpira tudi finančnega ministra Dušana Mramorja, čigar odstop zahteva kar 144 županov. Dejal je, da je finančno ministrstvo pod njegovim vodstvom doseglo največje uspehe v zadnjih letih, in meni, da želijo župani iztržiti več, kot trenutno potrebujejo.

”Pri vprašanju družine in zakonske zveze ne gre le za istospolne”
Premier Cerar se je dotaknil tudi drugih aktualnih političnih dogodkov. Glede referenduma je dejal, da se sam osebno do njega ni opredelil, saj je bilo stališče SMC vedno jasno, vlada pa se v kampanjo ni vključila, saj ni predlagala zakona. Ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je naročil, naj analizira celotno ureditev zakonodaje glede družine in zakonske zveze, saj po njegovem mnenju pri vsem skupaj ne gre le za istospolne.

Italijani so na mejo poslali vojsko, Avstrija utegne zaostriti meje
Glede ograje je Cerar dejal, da na vstop v Evropo na zunanjih mejah čakajo milijoni migrantov. Če jih Turčija ne bo uspela zaustaviti, se lahko Sloveniji zgodi, da na naše meje pritisnejo večje mase. Kot pravi Cerar, je Italija na mejo že poslala vojsko, Avstrija pa bi prav tako lahko dodatno zamejila dostop. Tehnične ovire so po besedah Cerarja namenjene preprečevanju nekontroliranih skupin migrantov, ki bi se lahko razkropili po državi, in bodo takoj, ko bo to mogoče, tudi odstranjene.

M. G., STA