fbpx

Cerar trdi, da je Slovenija varna – Grims opozarja, da ukrepi prihajajo prepočasi in prepozno

Glede novele zakona o tujcih, o kateri je na današnji seji Sveta za nacionalno varnost tekla beseda, je poslanec SDS in predsednik Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, mag. Branko Grims, dejal, da kadar ima v državi oblast levica, staro pravilo pravi “prepočasi in prepozno”. “Takšne rešitve bi morale biti že zdavnaj sprejete, saj so edine logične,” je poudaril mag. Grims.

Na današnji seji so se seznanili z aktualno oceno ogroženosti Slovenije z vidika mednarodnega terorizma. Razpravljali so tudi o predlogu  novele zakona o tujcih. Pristojni iščejo rešitve, ki bodo zagotavljale visoko stopnjo varnosti in bodo hkrati v ustavnih okvirih in v okvirih mednarodnega prava. Tudi podpora zakonu o tujcih, ki predvideva ničelno toleranco do migrantov na slovenski meji, je upešala. Levičarski aktivisti pa celo trdijo, da je zakon neustaven, saj se zavzemajo za multikulturalizacijo Slovenije.

Situacija na področju migracij je še vedno zaskrbljujoča
Glede stopnje ogroženosti Slovenije je premier Miro Cerar dejal, da so ugotovili, da ostaja stopnja ogroženosti od njihovega zadnjega srečanja nespremenjena. “To pa ne pomeni, da nismo budni, da nismo pozorni in nadvse aktivni.” Pripomnil pa je, da so ugotovili, da je situacija na področju migracij še vedno zaskrbljujoča. “Število ilegalnih migrantov se namreč povečuje. Tudi nastanitev v sprejemnih centrih v Sloveniji je vedno več. Kapacitete so skoraj ponekod tudi v celoti že zasedene.”

Mag. Branko Grims je dejal, da že dve leti opozarjajo, da bi morala Slovenija meje zapreti in dosledno izvajati predpise, to se pravi – spoštovati pravno državo.

Vlada bo obravnavala novelo zakona o tujcih
Predsednik vlade Miro Cerar je po današnji seji sveta za nacionalno varnost povedal, da bo vlada jutri obravnavala novelo zakona o tujcih. “Predlog je dobil politično podporo, bil je ocenjen kot ustrezen, preventiven in sorazmeren ukrep,” je še dodal Cerar.

Mag. Grims pa je tudi spomnil na dogajanje v Državnem zboru RS v začetku lanskega marca, ko so v poslanski skupini SDS k 51. členu novele zakona o mednarodni zaščiti predlagali amandma, po katerem bi v zakonu vendarle obdržali določbo o nedopustnosti prošnje, če prosilec v Slovenijo vstopi iz članice Evropske unije. Takšno ureditev je podpirala tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Mag. Grims je celo dodal, da je bil amandma pisan v kabinetu predsednika vlade dr. Mira Cerarja. “Kljub temu je celotna vladajoča koalicija glasovala proti njemu. Če bi se to zgodilo opoziciji, bi bilo vpitje do neba, za to pa nihče ne ve. To veliko pove o razmerah v koaliciji, predvsem pa to, da jim je varnost ljudi zadnja skrb,” je povedal mag. Grims.

V SDS bi zakon o tujcih podprli
Glede podpore noveli zakona o tujcih je mag. Grims dejal, da bi bil zakon s strani SDS podprt, “če bi imel ustrezne rešitve. Kaj se bo pa z njim zgodilo in kaj bo predlagano, bomo pa še videli.”

Mag. Grims je še dodal, da že dve leti opozarja, “da bi morala Slovenija meje dosledno zapreti in dosledno izvajati predpise, to se pravi spoštovati pravno državo. Kar pa se radikalnega islama tiče znotraj Slovenije in Evrope zanj ni prostora.”

I. K.