fbpx

Cerar v Brežicah: Hrvaška pošilja bolne in premražene begunce v Slovenijo

Cerar ne izključuje možnosti postavljanja tehničnih ovir na meji, čeprav osebno ni pristaš postavljanja ograj. Slovenija si želi evropske rešitve pri obvladovanju begunskega vala, a bo ob morebitni nekooperativnosti sosednjih držav ali EU tudi prisiljena stopnjevati svoje ukrepe. “Hrvaška v Slovenijo pošilja bolne in premražene begunce,” je povedal premier Mira Cerarja na današnjem ogledu stanja v Brežicah.

Cerar bo v nedeljo na mini vrhu desetih držav EU in Zahodnega Balkana v Bruslju poudaril, da mora Evropa rešitve iskati skupaj s konkretno akcijo, predvsem na zunanjih mejah EU, in to z ukrepi, ki bodo EU združevali, ne pa jo razdvajali. Slovenija si želi, da bi z Avstrijo vzpostavila še tretjo vstopno točko. S severno sosedo smo se dogovorili za začasni prehod na Jesenicah.

Svoje ukrepe je Slovenija pripravljena stopnjevati do tiste točke, ki bo zagotovila ustrezno varnost. Ob tem poudarja, da se vsi pristojni izjemno trudijo, da bi ta izjemen tok beguncev humano usmerjali naprej.

Cerar ponosen na ljudi, ki pomagajo beguncem
Cerar je ponosen, ko vidi, da vsi pristojni 24 ur na dan požrtvovalno in potrpežljivo obravnavajo ljudi, jim nudijo zdravstveno oskrbo, se z njimi pogovarjajo, se trudijo za bolne, otroke in tiste, ki so v stiski.

Predsednik vlade je v izjavi ponovil, da od svojega hrvaškega kolega Zorana Milanovića na svoje predloge na dobiva odzivov, ki bi kazali na željo po sodelovanju. Hrvaška se po Cerarjevih besedah tudi ne drži dogovorov, kajti če bi jih upoštevali, bi ne imeli tako kritične situacije.

Cerar: Hrvati v Slovenijo pošiljajo bolne in premražene begunce
Problem je predvsem v tem, da se v Brežicah soočajo s prevelikim številom migrantov, medtem ko na drugih prehodih praktično ni nikogar. Če pa bi Hrvaška sodelovala, bi se lahko naval prerazporedil. Zato se bo Cerar v nedeljo v Bruslju zavzel tudi za tekočo komunikacijo med državama.

“Hrvaška ne evidentira beguncev, pošilja jih premražene in bolne, ponoči in prek mrzlih rek in se o tem ne pogovarja z nami. Potem pa kaže fotografije bolnih in premraženih beguncev, ki jih sama ni oskrbela, kot da je to naša krivda. To pa ni res,” je bil oster Cerar. Kritike, ki jih usmerja do hrvaške vlade, pa so premišljene in za njimi stoji, je še dodal.

Cerar: Če pade schengenska meja, lahko pade tudi EU
“Slovenija zaradi prevelikega navala beguncev ne more v celoti spoštovati schengenskih pravil, a se jih drži, kolikor zmore,” je razložil Cerar in spomnil, da je Slovenija odprta za pomoč, tako kot Slovenija pomaga drugim državam, ko potrebujejo pomoč. “Ta duh solidarnosti krepiti,” je nadaljeval. Cerar od EU pričakujejo pomoč, za katero so zaprosili, med drugim pomoč v policijskih enotah in opremi, pa tudi finančno pomoč.

J. F.