fbpx

Cerar rešuje vlado tako, da parafrazira svojo pokojno mater

Foto: STA

Če je Zdenka Cerar pred več kot desetletjem, ko je bila generalna državna tožilka, in bi morala preganjati korupcijo belih ovratnikov izjavila, da ”ni vsaka svinjarija kaznivo dejanje”, je tokrat njen sin, Miro Cerar, na seji državnega zbora kraje svojih ministrov opravičeval z: ”ni vsaka etična napaka enako težka.”  

V državnem zboru poteka seja, na kateri poslanci vladi zastavljajo poslanska vprašanja, pričakovano pa se je pod plazom očitkov znašel premier Miro Cerar. ”Ni vsaka etična napaka enako težka,” je začel svoje opravičevanje, zakaj so dejanja ministra Dušana Mramorja opravičljiva in zakaj dejanja ministrice Stanke Setnikar Cankar niso bila, čeprav si je Mramor dodatke izplačeval nezakonito.

Mramorjevi dosežki Cerarja prepričali, da ga obdrži v vladi
Na očitke, da SMC ne sledi več načelom etičnosti in pravičnosti, ki so jih tako močno zagovarjali pred volitvami, je premier dejal: ”Dušan Mramor je deloval v dobri veri, da je izplačilo dodatkov zakonito, s tem pa je želel le nagraditi ljudi, ki so dobro delali preko svojega delovnega časa. Javno se je opravičil, vrnil ves denar in ponudil svoj odstop. V tem vidim etičnost njegovega dejanja,” je dejal Cerar. Mramorja je v vladi obdržal, ker je pretehtal, da so njegova dejanja in ukrepi kot ministra tako uspešna, da si zasluži ostati v vladi.

”Pri dejanju Mramorja je treba upoštevati, da tega ni storil v času ministrovanja, ampak že pred tem, ter da se je taka nepravilnost dogajala na več fakultetah,” je Cerar navedel eno od olajševalnih okoliščin, za katere verjame, da so pri odločanju o etičnosti Mramorjevih dejanj pomembne.

Cerar še vedno verjame, da SMC deluje etično
Ob očitkih o neetičnosti njegovega dejanja in neustreznosti odgovora je Cerar izbruhnil z valom obtožb, da poslanec poslansko vprašanje izkorišča za politično obračunavanje, ter dodal, da njegova stranka SMC vedno deluje v skladu z načeli etičnosti in pravne države. ”Prav vlada stranke SMC je tista, ki je ugotovila te kršitve, in nobena vlada prej, to priča o tem, da je prav vlada SMC tista, ki je najbolj učinkovita pri razkrivanju neetičnih poslov.” 

Preberite tudi:
-Zmeda na Ekonomski fakulteti, Mramor spet v težavah

Migrantska kriza: kar bo storila Avstrija, bo tudi Slovenija
Glede obvladovanja migrantske krize se je Cerar v odgovoru na poslansko vprašanje Ljudmile Novak večkrat pohvalil, da je Evropski uniji predlagal skupno rešitev in zaustavitev migrantskega toka že na makedonsko-grški meji. Sam verjame, da bo ta predlog rešil celotno migrantsko krizo in vse njene težave. A če se vseeno zgodi, da začne Avstrija migrante zavračati v večjem številu, Cerar zagotavlja, da bo Slovenija sprejela enake ukrepe in bo število migrantov, ki bodo lahko vstopili v džavo, omejila.

”Toliko, kolikor jih lahko oskrbimo, jih bomo sprejeli, ostale bomo zavračali že na meji. Tudi prošnja za azil ne more bit ustrezen razlog za prehod meje, če so migranti že prej prečkali več varnih držav,” je še dodal premier.

M. G.