fbpx

Cerar prepozno razumel, kaj je svetoval Janša

Foto: STA

Po tem ko se je Slovenija za razliko od Madžarske odločila, da ne bo gradila mejnih pregrad, premierju Cerarju zdaj voda dobesedno teče v grlo.

Cerar vneto iskal bodeče žice
Včeraj smo ekskluzivno poročali, da je premier Miro Cerar že izvedel poizvedovanja, kje bi lahko na hitro dobili večje količine bodeče žice, a naj bi ta poizvedovanja prinesla streznitev: ograje lahko dobavijo le Kitajci, medtem ko begunski val že poplavlja naše meje.

Vlada zasedala do 4. ure zjutraj
Na urgentno sklicani nočni seji vlade, ki se je začela ob 21. uri in je trajala do 4. ure zjutraj naslednjega dne, je bila sprejeta odločitev, da se v parlamentarno proceduro po nujnem postopku pošlje dopolnitve Zakona o obrambi.

Dr. Vinko Gorenak: “Cerar je … danes še povedal, da je vlado migrantski val presenetil!? Mene pa Cerar. Ja, dobro jutro gospod predsednik!”

Cerar se je dopoldne na vladi sestal s predsedniki parlamentarnih strank, kjer jim je skušal “začiniti” predlog novele Zakona o obrambi, s katerim bi dali vojski začasna dodatna pooblastila pri varovanju državne meje. Zakon bodo predvidoma še danes poslali v državni zbor, ki bi ga lahko že danes tudi potrdil, a je za sprejem sprememb zakona potrebna dvotretjinska večina.

Nakazuje se dvotretjinska parlamentarna podpora večjim pooblastilom vojske
Kot je bilo razbrati iz izjav po srečanju pri premierju Cerarju, med parlamentarnimi strankami obstaja veliko soglasje, da vojska dobi dodatna začasna pooblastila za pomoč policiji pri varovanju državne meje.

Gre za varnost državljanov
Ker se Slovenija pač ni odločila za ukrepe, kot jih že od samega začetka zgledno izvaja Madžarska, se je situacija na naši južni meji do te mere zaostrila, da je – kot je za STA pojasnil zunanji minister Karl Erjavec – treba »okrepiti pooblastila Slovenske vojske pri varovanju državne meje oz. bi ji s tem dali pristojnost opravljanja nalog, ki jih nujno potrebujemo, če želimo zagotoviti varnost za državljane«.

M. H.