fbpx

Cerar: Za postavljanje “tehničnih ovir” so krivi Hrvati

Foto: STA

Premier Miro Cerar je v nagovoru slovenskim diplomatom na Brdu pri Kranju izpostavil, da bo dogajanje v novem letu še naprej narekovala migracijska kriza. Zunanji minister Karl Erjavec pa je opozoril, da mednarodni odnosi že dolgo niso bili tako zapleteni, “zato slovenske diplomate čakajo številni pomembni izzivi”.

Letošnjega že 20. rednega letnega posveta slovenske diplomacije, ki bo trajal do srede, se na Brdu pri Kranju udeležuje 50 slovenskih veleposlanikov in vodij predstavništev ter okoli 80 drugih visokih slovenskih diplomatov. Posveta se je udeležil tudi bivši predsednik in slovenski kandidat za generalnega sekretarja Združenih narodov Danilo Türk. Diplomate na posvetu sta nagovorila premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec. 

Premierja skrbi obstoj EU
Cerar je v povezavi z reševanjem begunske in migracijske krize opozoril, da “prevelik in nenadzorovan tok neregularnih migrantov v države EU neizogibno vodi v dezintegracijo držav članic EU ter posledično institucij EU”. Zato je po njegovih besedah vprašanje reševanja te krize hkrati vprašanje obstoja EU.

Cerar je poudaril, da mora biti njihova prednostna naloga ohranitev schengenskega prostora in Slovenije v njem. “Zato smo in bomo še naprej ustrezno ukrepali,” je dejal.

Cerar: Sodelovanje s Hrvaško težavno
Cerar je dodal, da je sodelovanje s Hrvaško pri obvladovanju migracij težavno. “Če bi bilo drugače, ne bi bilo potrebe za takšno ukrepanje, vključno s postavljanjem začasnih tehničnih, tudi žičnih ovir,” je povedal. Sicer pa si želi dobrih odnosov s Hrvaško. “Bo pa zato potrebna politična volja na obeh straneh,” je dejal.

Spomnil je tudi, da se letos pričakuje odločitev arbitražnega sodišča glede meje med državama. “Zaupamo sodišču, da bo svoje delo nadaljevalo objektivno in nepristransko ter izdalo razsodbo, zavezujočo za obe strani,” je dejal Cerar in izrazil upanje, da bo tudi na hrvaški strani prej ko slej prevladalo spoznanje, da je to najučinkovitejši način za začetek novega, boljšega poglavja v naših medsebojnih odnosih.

“Mednarodna skupnost bi morala odpraviti grožnjo Islamske države”
Med ključnimi zadevami za reševanje migracijske krize se je Cerar zavzel tudi za konec vojne v Siriji. Džihadistično Islamsko državo pa je označil za “grožnjo univerzalnim vrednotam človeštva”. Nevtralizacija oziroma odprava te grožnje je zato prednostna naloga za mednarodno skupnost, je prepričan.

Opozoril je tudi na nestabilnost situacije na Zahodnem Balkanu in se zavzel za krepitev procesa vključevanja regije v evroatlantske integracije. Pri tem je kot pozitivna znaka izpostavil povabilo Črni gori v članstvo v zvezo Nato in začetek pristopnih pogajanj Srbije z EU.

Erjavec: Pred slovenskimi diplomati so številni pomembni izzivi
Karl Erjavec je slovenskim diplomatom ob začetku vsakoletnega posveta predstavil prioritete dela v novem letu, pa tudi analizo dogodkov v preteklem. V nagovoru je izpostavil, da “mednarodni odnosi že dolgo niso bili tako zapleteni” in da so pred slovenskimi diplomati številni pomembni izzivi.

Erjavec je v svojem več kot polurnem nagovoru diplomatom izpostavil predvsem oceno, da so minulo leto številni dogodki in procesi pomembno spremenili politični, varnostni in geostrateški položaj v regiji, Evropi in v globalnem merilu.

Iz finančne krize smo prešli v varnostno
“Iz finančne in gospodarske krize, o kateri smo govorili v preteklih letih, smo na žalost prešli v varnostno krizo,” je dejal minister in med novimi grožnjami, ki se pojavljajo, izpostavil predvsem teroristično skupino Islamska država. “Teroristični napadi v osrčju Evrope so nam pokazali, da naša varnost ni sama po sebi umevna,” je povedal.

Izpostavil je tudi poslabšanje razmer v Severni Afriki, Afganistanu, pa tudi na Balkanu, za katerega je dejal, da je v strateškem interesu Slovenije.

N. K., STA