fbpx

Cerarjeva SMC na RTV pošilja radikalno levo linijo, da uredi razmere

Foto: STA

Stranka SMC želi razmere na RTV očitno urediti preko svoje radikalno leve linije. Za članico programskega sveta RTV so namreč predlagali Petro Ložar, ki ima zanimivo zgodovino sodelovanja z različnimi ministri. Med drugim je bila vodja kabineta radikalne levičarke – bivše ministrice za kulturo Majde Širca. 

SMC je v programski svet RTV, v katerega mora po zakonu DZ imenovati pet članov in v čim večji meri upoštevati zastopanost strank, imenovala Petro Ložar, ki ima pestro zgodovino dela za različne levičarje in različna ministrstva. Med drugim je bila vodja kabineta radikalno leve ministrice za kulturo Majde Širca, nekaj časa je bila tudi vodja kabineta ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič, sedaj pa je na uradu vlade za komuniciranje.

SDS v programskem ali nadzornem svetu nima predstavnika
Predlog je potrdila tudi mandatno-volilna komisija, potrditi pa ga mora še državni zbor. Programski svet, ki ga predlaga državni zbor, bi moral upoštevati zastopanost strank v državnem zboru. A temu ni tako, saj največja opozicijska stranka SDS v programskem ali nadzornem svetu nima niti enega člana, na kar opozarja tudi vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

V SDS menijo, da je imela koalicija priložnost, da bi napako danes popravila in omogočila izvolitev strokovno nedvoumno boljšega kandidata, ki ga je predlagala SDS, in sicer dr. Janeza Juhanta. ”Glede na rezultat današnjega glasovanja v poslanski skupini SDS izpostavljamo, da je nesprejemljivo, da se največjo opozicijsko stranko pri tovrstnih glasovanjih, ko gre za pravilo sorazmerne zastopanosti političnih strank v organih RTV Slovenija, tako ignorira in izigrava,” so zapisali v poslanski skupini SDS.

Očitno je, da si želi SMC s takšnimi glasovanji pokoriti javni zavod RTV Slovenija, da bo deloval v smeri olepševanja javne podobe vladajoče koalicije, ker ji zaradi nesposobnosti soočanja z aktualnimi izzivi strmo pada podpora državljank in državljanov, menijo v poslanski skupini SDS. 

Novega člana programskega sveta so sicer imenovali po odstopu Vesne Laban, ki je bila prav tako imenovana na predlog SMC. Maja pa sicer mandat poteče 8 od 16 članov, ki jih DZ imenuje na prelog gledalcev, poslušalcev, univerz, fakultet in drugih organizacij civilne družbe, ki niso politične stranke.

M. G., STA