fbpx

Cerarjevo kadrovanje nima meja: SMC na plačane funkcije nastavlja kar partnerje svojih poslancev!

Foto: STA

To, da si je slovenski premier Miro Cerar že zdavnaj zapravil vso kredibilnost, ki jo je imel, nam je jasno že od izbruha afere falcon, ko si je omislil izlet na tekmo na rokometnem svetovnem prvenstvu med Slovenijo in Hrvaško, ko je s seboj vzel najožje sodelavce iz svojega kabineta, let na državne stroške pa ob očitnem sprenevedanju opravičil kot delovni obisk. Kako so v Stranki modernega centra postali povsem brez sramu tudi pri svojem kadrovanju, pa kaže zadnji primer imenovanja novega člana nadzornega sveta v družbi Hit. Namesto Silvana Križmana bo to namreč postal širši javnosti neznani Vasja Medvešček, danes piše Bojan Požar v svojem blogu o političnem zakulisju Slovenije. Zakaj torej Medvešček? Najverjetneje samo zato, ker je zasebni partner poslanke SMC Tanje Cink.

Silvanu Križmanu 25. aprila poteče mandat nadzornika v nadzornem svetu Hita, njegova zamenjava, Vasja Medvešček, pa je po izobrazbi sociolog in v Izoli opravlja funkcijo direktorja tamkajšnjega doma upokojencev. Kot poroča Požareport, nima nobene resne reference, da bi ga lahko imenovali v nadzorni svet Hita, a ker je partner Tanje Cink, to očitno ne predstavlja nobene težave.

Medvešček je bil sicer do nedavnega član stranke Socialni demokrati (SD), a se je odločil za politični prestop, potem ko je njegova partnerka Tanja Cink postala poslanka stranke SMC. Požareport še piše, da je razlog za takšno kadrovanje vedno povezan z denarjem. Medvešček naj bi bil namreč tudi lastnik/delničar dveh podjetij iz Tolmina: TEP-Solarja, d. o. o., in TEP-Elektrarne SB, d. o. o., ki se ukvarjata s fotovoltatičnimi elektrarnami. Ravno zato za Medveščka lobira še en viden član stranke SMC, Karol Peršolja, javnosti bolj znan kot direktor Borzena. Da je vse povezano, dokazuje podatek, da Peršolja Medveščku dodeljuje državne subvencije za sončno energijo, še dodaja Požar.

Kadrovanje na Hitu stara zgodba, vse večjo kontrolo ima medijski mogotec Martin Odlazek
O kadrovanju na novogoriškem Hitu smo sicer na naših straneh v preteklih dneh že pisali. Prejšnji teden so tako po skoraj polletni sagi nadzorniki med tremi kandidati soglasno izbrali Janeza Mlakarja, ki bo z mandatom nastopil v začetku aprila. Podjetje Hit Nova Gorica je znano kot nekdanja udbovska pralnica denarja. Prva afera je izbruhnila že leta 1993, ko so ugotovili, da Hit ne plačuje davkov in je v ospredju divje privatizacije nekdanjih državnih podjetij.

Janez Mlakar je del omrežja, ki ga nadzoruje družina medijskega mogotca Martina Odlazka. Zdaj pa bo načeloval družbi, skozi katero se pretaka več milijonov evrov letno. Bil je tudi kandidat, ki ga je SMC najbolj podpirala, kar pomeni, da je Odlazek najverjetneje povezan z vladno stranko.

Cerar plačano funkcijo priskrbel tudi šefici svoje nove spremljevalke
Medvešček pa ni edini, ki mu je največja vladna stranka priskrbela dobro plačano funkcijo. Dobila naj bi jo namreč tudi mariborska odvetnica Nina Brumen, lastnica odvetniške pisarne, kjer dela odvetniška pripravnica Mojca Stropnik. Stropnikovo slovenska javnost pozna kot najnovejšo spremljevalko Mira Cerarja. Nina Brumen je na predlog stranke SMC namreč postala nova članica Državne volilne komisije.

L. S.