Civilna iniciativa proti gradnji migrantskega centra v Velenju bo pravico iskala na ustavnem sodišču

Foto: STA

Civilna iniciativa Velenje je na Ustavno sodišče RS vložila ustavno pritožbo zoper odločitev upravnega sodišča, ki je 4. aprila drugič zavrnilo pobudo občanov za razpis referenduma glede vzpostavitve izpostave azilnega doma v Krajevni skupnosti Stara Vas v Mestni občini Velenje, so danes sporočili iz iniciative.

Za dosego ciljev, torej razpis naknadnega referenduma, so v Civilni iniciativi Velenje tako uporabili še zadnjo pravno možnost, so zapisali v sporočilu za javnost. Upravno sodišče je namreč zavrnilo tožbo velenjske civilne iniciative zoper obvestilo župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča, s katerim je iniciativo obvestil, da pobuda za razpis naknadnega referenduma, povezanega s sklepi občinskega sveta glede izpostave azilnega doma, ne izpolnjuje pogojev za nadaljevanje postopka.

To je bila sicer že druga tožba Civilne iniciative Velenje, ki nasprotuje vzpostavitvi izpostave azilnega doma v Velenju. Upravno sodišče je v zvezi s prvo tožbo županu Kontiču zato, ker občina ni ravnala skladno z zakonom o upravnem postopku, naložilo ponovni postopek odločanja o referendumski pobudi. Njegov odgovor, v katerem je pobudnike seznanil, da pogoji za razpis referenduma niso izpolnjeni, pa je sodišče v postopku prve tožbe odpravilo.

Župan Velenja Bojan Kontič (Foto: STA)

V Velenju želijo nastaniti migrante proti volji ljudstva
V iniciativi menijo, da gre pri sklepih občinskega sveta, glede katerih so predlagali referendum, za splošni akt občine in s tem za vprašanje, o katerem se lahko odloča na naknadnem referendumu, še posebej, ker gre po njihovem mnenju za vprašanje, ki se nanaša na zagotavljanje varnosti občank in občanov ter njihovega premoženja. Opozarjajo tudi, da se pri vprašanjih glede izpostave azilnega doma zanemarja vprašanje, kakšne bodo gospodarske posledice za lokalno okolje in turizem.

Na občini pa so poudarili, da so bili sklepi, ki številčno omejujejo prihod migrantov, pripravljeni in sprejeti na seji mestnega sveta z namenom zaščite občank in občanov, medtem ko je odločitev o vzpostavitvi izpostave azilnega doma v izključni pristojnosti ministrstva za notranje zadeve.

Notranje ministrstvo je v začetku marca velenjsko občino obvestilo o podpisu pogodbe za najem stavbe, v kateri bo vzpostavljena izpostava azilnega doma. V njem bodo nastanili do 30 migrantov. Ob tem je ministrstvo sicer opozorilo, da je možna tudi sprememba števila prosilcev za azil. Po naših informacijah naj bi bilo v pogodbi zapisano, da naj bi najemnina za prazen objekt azilnega doma, ki lahko sprejme do 150 azilantov, znašala devet tisoč evrov na mesec. Ko pa se bodo ekonomski migranti v velenjskem azilnem domu dejansko naselili, naj bi najemnina na račun davkoplačevalcev znašala 15 tisoč evrov na mesec.

C. Š., STA

 • PikaPolonica

  Kok dobi € Šefic, ce zrihta da se začne gradit?

  • samsara

   Zgleda, da dovolj.

 • vsemojebabe

  Ko bodo v NLB oprali še nekaj denarja dobi “organizator” celotno provizijo, za začetek bo pa dovolj samo obljuba – pa še nekaj bo treba primakniti za sodnike.

 • črnaovca

  Naj grego v tri pm ti velejčani ko njim nekaj ni po godu zganjajo vik in krik. Nič pa jih ne moti ko hočejo imeti avtocesto kljub nasprotovanju prizadetih občanov kjer bodo rušili kup novo zgrajenih hiš, za katere jim je pred leti dala soglasje za gradnjo taista Radovanova ki sedaj na vso moč zagovarja traso zaradi katere se bodo rušile taiste hiše. Zamislite si da ste v današnejm času z muko zgradili hišo se komaj vselili in izveste da vam jo bodo zaradi avtoceste rušili. Naj jim čefurjem velejskim naselijo še nekaj arabcev saj tam je tako ali tako večina tujerodnega folka. V tistem koncu si je veliki vodaj kupil kmetijo in sedaj hoče imeti mir ter podpira rdeče Velenje

  • Stajerka

   ne bluzi……da je 1/2 Slovenije odrezane je današnji čas NEDOPUSTNO…..in JA avtocesta je NUJNA za odrezane dele Slovenije…….kar se tiče bajt – tukaj pa naj država POŠTENO plača in si bodo lastniki lahko kupili/zgradili nove nepremičnine – še vedno bolje to, kot da bajte pustijo in jim dobesedno čez dvorišča speljejo AC…….ampak, POZOR, država naj plača po TRŽNI CENI in ne cenitvi GURS, ker vsi vemo, da so razlike tudi do 50%…….
   kar se tiče azilnega doma v Velenju……

   3. člen ustave RS
   (neuradno prečiščeno besedilo)

   Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe.

   V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno

   • črnaovca

    Nihče ni proti cesti le po pametni trasi ne pa kar počez ne glede na škodo in ceno. Velejčanka ti tako ne razumeš žal-

 • luckyss

  Sedaj je “demokracija” sedaj narod ne odloča o ničemur več….

 • Burek Burecki

  V velenju migrantov ne bo. Zakaj? Ker smo ocitno edini z hrbtenico. Ce jih bodo naselili na sili bo konta imel lepo stevilo jeznih velenjcanov za vratom….

  • cecen

   Malo se motiš. Prva hrbtenica je bila v Senčurju in Kranju, potem pa je še kar nekaj mest pokazalo svoje zobe (Črnomelj, Škofije…). Na žalost je v Ljubljani premalo ljudi pokazalo, da so proti oz. da se jim fučka za to težavo. Kar se tiče pa župana in podkupnin, je pa povsod ista pesem; če ne bi imeli sami osebne koristi od tega, zgotovo ne bi svojih občanov jezili s takimi idejami. Drugače pa podpiram tiste ki ste proti, da ne bo pomote. Do konca in z vsemi sredstvi se boriti proti!!!

 • stajerc5

  Sploh si ne morem misliti, kaj bi rekel o “izpostavi ZK-ja” Zlovenistana v nekdaj res lepem Veleju.
  Bilo je Veleje, potem slosarjevo Velenje, sedaj je pa : Odakle si; Pa ja sam iz Veeelenja! Izbrisani, izbeglice, prikoljice in ze par dvakrat zganih.
  Kako naj to komentiram, da jim je prav, ker so sami tako prisli ali jih naj podpiram???

 • VERZIFIKATOR

  Kunta Kinte

  BOJ NA KONTE

  Se v rudarskem črnem je okolju
  gluhonemec znani nam sprehajal,
  kostanj vroč rudarjem fant podajal,
  ogenj netil, še prilival olju.

  Nem in gluh za knapovske pozive,
  da iz južnoafriških obzorij
  in pa izza sredozemskih morij
  težke pričakuje naj izzive.

  Kinta Konte da se imenuje,
  so o gluhonemem fantu rekli,
  bi za njim najraje knapi stekli,
  se pričakovalo je najhuje.

  Konte, afriško ime za Kinto,
  po njegovem krinka je primerna,
  za dejanja takšna neizmerna
  uporablja vedno novo finto.

  Konta Kinte, geslo psevdonimno,
  slednjič mu bo pomagati znalo,
  ko se mu bo moštvo razbežalo
  in iskal azil bo anonimno.

  Ko se vname boj na celi črti,
  Konte bo iskal imuniteto,
  in bentil z besedami: »Presneto,
  vsi so se poskrili moji krti.«

  Kinta Konte, tipček prevarantski,
  pred pestjo razjarjeno udarno
  se zatekel bo lahko na varno
  kam drugam kot v dom svoj azilantski.

 • jan

  Izdajalcem je treba povedati, da ne gre za begunce in ne gre nobeno solidarnost. Gre za globalistični načrt po odpravi evropskih narodov, za katerega Bruselj nikoli ni dobil mandata evropskih narodov. Gre za izdajo Evrope in Evropejcev ter njenih narodov.

 • Razocarana

  Sramota da vlada poskuša vsiliti migrante tja kjer so nezaželeni, samo zato da bo njihov kolega lahko zaslužil na ta računi, namesto da jih pošlje na dom tistih ki so v javnosti tako želeli v Sloveniji. Na pro-migrantskih demonstraciji na Kotnikovi je bilo tisoč ljudi, ki so si želeli migrante, in v medijih so razni kvazi zvezniki in dobrotniki in humanitarci (ki so pokazali da znajo biti dobrodelni samo na tuj račun) preko medijev lobirali za sprejem migrantov. Glede na to da so tako javno kazali svoje želje po namestivi migrantov v Slovenijo, je najbolj fer, da se vse azilante ki so v Sloveniji pošlje kar na njihov naslov da jih gostijo iz svojega žepa, saj vsi vemo kdo so tisti ki so.

  Da si malo osvežimo spomin kdo so bili tisti humanitarci ki so si tako želeli migrante v Sloveniji: Grega Repovž, Violeta Tomšič, Miro Cerar, Vesna Györkös Žnidar,Bojan Štefic, Anuška Delić, Milan Kučan, Zoran Jankovič, Veno Taufer, N’Toko, Suzana Koncut, Zoja Skušek, Jadranka Juras, Žiga Kariž in Ivo Godnič, glasbenik Zlatko, Gorana Šalamona, Matej Tašnar Vatovec, Miha Kordiš, Franc Trček in Matjaž Hanžek, Branimir Štrukelj, Tanja Fajon, Eugenija Carl, Irene Ulčar Cvelbar, člani Protirasistične fronte, Študentska iskra, Iniciativa za demokratični socializem, Matevž Krivic, Katarina Bervar Sternad, ter poslanci ki so glasovli proti zakonu o tujcih: Marija Bačič (SD), Julijana Bizjak Mlakar (Desus), Milan Brglez (SMC), Tomaž Gantar (Desus), Primož Hainz (Desus), Matjaž Han (SD), Mitja Horvat (SMC), Marinka Levičar (Desus), Dragan Matić (SMC), Matjaž Nemec (SD), Kamal Izidor Shaker (SMC), Jan Škoberne (SD), Janko Veber (SD),…

  • samotoje

   In še Sandra Bašić Hrvatin. Nosila je transparent z napisom: J…Š MEJE! Še vedno predava, tak gnoj.

 • šmentanamuha

  Migrante parkirajte v Murgle Kučanu pred vrata, pa naj se z njimi ukvarja. Naj mu svinjajo po njegovem vrtu in travi. Na Kotnikovi je stal v prvi vrsti s Fajonko in Štrukljem v njihov bran, torej je najbolj pošteno, da zgradite azilni dom poleg njegove hiše ali vsaj v njegovi soseski.
  Zakaj ni še nihče podal tega predloga? Po njegovi zaslugi prihajajo sem (brez njegovega žegna se ne zgodi nič, da smo si na jasnem), potem pa jih poriva nekam na podeželje in v kraje, kjer si ljudje ne želijo oplemenitenja s srednjeveškimi šeriatarji. Ljubljančani na splošno menijo, da so visoko nad ostalimi slovenskimi plebejci, in se jim ta afro-arabska šeriatarska obogatitev zdi kul. Torej naj turiste z Bližnjega vzhoda in Afrike zadržijo kar tam, v Lj. Tako se bodo lahko družili in bogatili drug drugega, a ne… Mi, kmeti, s Štajerske dežele in drugih slovenskih dežel izven Ljubljane si takšne obogatitve ne želimo in se bomo potrudili, da tem nepovabljencem zagrenimo življenje, da bodo prostovoljno odšli, od koder so prišli. In to kmalu. Ne boste nas jebali v glavo.
  Velenje je v devedesetih sprejelo v eni sami rundi 6000 muslimanov iz Bosne, cela Slovenija mislim da okoli 90.000 beguncev iz Bosne, med drugim tudi to Murglo iz SMC-ja, ki se je tu iz šolala, dobila slovenskega moža in službo (postala sodnica v Mb). In zdaj je prišla na idejo, da bi ti ex begunci in zdaj tudi njihovi potomci dobili status manjšine. Tako to gre. Mrš.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!