fbpx

Civilna iniciativa proti gradnji migrantskega centra v Velenju bo pravico iskala na ustavnem sodišču

Ali bodo lokalni prebivalci Velenja prikazali več sočutnosti do slovenskih državljanov kot njihovo vodstvo občine, ki nasprotuje začasni karanteni v hotelu Paka? (Foto: STA)

Civilna iniciativa Velenje je na Ustavno sodišče RS vložila ustavno pritožbo zoper odločitev upravnega sodišča, ki je 4. aprila drugič zavrnilo pobudo občanov za razpis referenduma glede vzpostavitve izpostave azilnega doma v Krajevni skupnosti Stara Vas v Mestni občini Velenje, so danes sporočili iz iniciative.

Za dosego ciljev, torej razpis naknadnega referenduma, so v Civilni iniciativi Velenje tako uporabili še zadnjo pravno možnost, so zapisali v sporočilu za javnost. Upravno sodišče je namreč zavrnilo tožbo velenjske civilne iniciative zoper obvestilo župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča, s katerim je iniciativo obvestil, da pobuda za razpis naknadnega referenduma, povezanega s sklepi občinskega sveta glede izpostave azilnega doma, ne izpolnjuje pogojev za nadaljevanje postopka.

To je bila sicer že druga tožba Civilne iniciative Velenje, ki nasprotuje vzpostavitvi izpostave azilnega doma v Velenju. Upravno sodišče je v zvezi s prvo tožbo županu Kontiču zato, ker občina ni ravnala skladno z zakonom o upravnem postopku, naložilo ponovni postopek odločanja o referendumski pobudi. Njegov odgovor, v katerem je pobudnike seznanil, da pogoji za razpis referenduma niso izpolnjeni, pa je sodišče v postopku prve tožbe odpravilo.

Župan Velenja Bojan Kontič (Foto: STA)

V Velenju želijo nastaniti migrante proti volji ljudstva
V iniciativi menijo, da gre pri sklepih občinskega sveta, glede katerih so predlagali referendum, za splošni akt občine in s tem za vprašanje, o katerem se lahko odloča na naknadnem referendumu, še posebej, ker gre po njihovem mnenju za vprašanje, ki se nanaša na zagotavljanje varnosti občank in občanov ter njihovega premoženja. Opozarjajo tudi, da se pri vprašanjih glede izpostave azilnega doma zanemarja vprašanje, kakšne bodo gospodarske posledice za lokalno okolje in turizem.

Na občini pa so poudarili, da so bili sklepi, ki številčno omejujejo prihod migrantov, pripravljeni in sprejeti na seji mestnega sveta z namenom zaščite občank in občanov, medtem ko je odločitev o vzpostavitvi izpostave azilnega doma v izključni pristojnosti ministrstva za notranje zadeve.

Notranje ministrstvo je v začetku marca velenjsko občino obvestilo o podpisu pogodbe za najem stavbe, v kateri bo vzpostavljena izpostava azilnega doma. V njem bodo nastanili do 30 migrantov. Ob tem je ministrstvo sicer opozorilo, da je možna tudi sprememba števila prosilcev za azil. Po naših informacijah naj bi bilo v pogodbi zapisano, da naj bi najemnina za prazen objekt azilnega doma, ki lahko sprejme do 150 azilantov, znašala devet tisoč evrov na mesec. Ko pa se bodo ekonomski migranti v velenjskem azilnem domu dejansko naselili, naj bi najemnina na račun davkoplačevalcev znašala 15 tisoč evrov na mesec.

C. Š., STA