fbpx

Civilno-družbena skupina Act Tank zgroženo spremlja srdite napade: Svetlič bi bil obogatitev za ustavno sodišče in pravno državo

Foto: STA

Prepričani smo, da bi osebnost Svetličeve širine ter moralnega kompasa – o obojem se lahko prepriča vsak, ki bere njegova lastna besedila, ne pa iztrganih ali celo dokazano potvorjenih “izjav” – obogatila raven razprav na Ustavnem sodišču in s tem dobrodejno vplivala na še kako potrebno uveljavljanje razsvetljene pravne države v Sloveniji,” so se na več tednov trajajoče medijske napade na kandidata za ustavnega sodnika dr. Roka Svetliča odzvali v civilnodružbeni organizaciji Act Tank z naslovom “poziv k dostojnosti in odprtosti duha”.

Act Tank s podpisanima Markom Voljčem in Žigo Vavpotičem že več tednov zgroženo spremlja srdite napade na kandidata za ustavnega sodnika Roka Svetliča.

Poglavitni razlogi za nasprotovanje njegovi izvolitvi so po njihovem (kot kaže namerno) narobe razumljena izjava o nasilju nad migranti na mejah, sodelovanje pri evidentno satirični skladbi Rasist (dr. Svetlič niti ni njen avtor) ter očitek, da je za diplomo na Pravni fakulteti potreboval sedemnajst let – pri čemer se zamolči, da je vmes diplomiral, magistriral ter doktoriral iz filozofije prava ter izdal dve strokovni knjigi. “Navedeni očitki več kot o dr. Svetliču povedo o tistih, ki so jih lansirali oz. jih razširjajo, posredno pa žalijo tudi predsednika republike kot predlagatelja kandidatk in kandidatov za ustavne sodnike ter poslance Državnega zbora, ki jih izvolijo,” so jasni v Act Tanku in dodajajo, da gre za človeka, ki z intelektualno disciplino ter široko erudicijo pronicljivo in empatično komentira javno dogajanje in zelo natančno opredeljuje njegov politični horizont ter moralne dileme, s katerimi nas sooča. Pri tem se prodorno naslanja tako na svojo pravno kot filozofsko izobrazbo.

Kandidat za ustavnega sodnika dr. Rok Svetlič (Foto: STA)

V Act Tanku so prepričani, da bi Svetlič obogatil raven razprav na Ustavnem sodišču in s tem dobrodejno vplivala na še kako potrebno uveljavljanje razsvetljene pravne države v Sloveniji.

Celotno izjavo si oglejte spodaj:

Poziv k dostojnosti in odprtosti duha

Že več tednov zgroženi spremljamo srdite napade na kandidata za sodnika Ustavnega sodišča izr. prof. dr. Roka Svetliča. Poglavitni razlogi za nasprotovanje njegovi izvolitvi so (kot kaže namerno) narobe razumljena izjava o nasilju nad migranti na mejah, sodelovanje pri evidentno satirični skladbi Rasist (dr. Svetlič niti ni njen avtor) ter očitek, da je za diplomo na Pravni fakulteti potreboval sedemnajst let – pri čemer se zamolči, da je vmes diplomiral, magistriral ter doktoriral iz filozofije prava ter izdal dve strokovni knjigi.

Navedeni očitki več kot o dr. Svetliču povedo o tistih, ki so jih lansirali oz. jih razširjajo, posredno pa žalijo tudi predsednika republike kot predlagatelja kandidatk in kandidatov za ustavne sodnike ter poslance Državnega zbora, ki jih izvolijo.

Podpisana že dalj spremljava publicistično dejavnost dr. Svetliča ter njegove javne nastope in sva mnenja, da gre za človeka, ki z intelektualno disciplino ter široko erudicijo pronicljivo in empatično komentira javno dogajanje in zelo natančno opredeljuje njegov politični (v klasičnem pomenu “polisa” kot skupnosti državljanov – ne kot današnjih brezkompromisno polariziranih “politik”) horizont ter moralne dileme, s katerimi nas sooča. Pri tem se prodorno naslanja tako na svojo pravno kot filozofsko izobrazbo.

Prepričani smo, da bi osebnost Svetličeve širine ter moralnega kompasa – o obojem se lahko prepriča vsak, ki bere njegova lastna besedila, ne pa iztrganih ali celo dokazano potvorjenih “izjav” – obogatila raven razprav na Ustavnem sodišču in s tem dobrodejno vplivala na še kako potrebno uveljavljanje razsvetljene pravne države v Sloveniji.

V imenu Act Tanka,

Marko Voljč in Žiga Vavpotič

Sara Kovač