fbpx

Član Društva novinarjev Slovenije pisal vodstvu, ki je podprlo premierja Šarca pri napadih na nekatere medije: “Gre za enega največjih pritiskov oblasti na medije od osamosvojitve, zato naj vodstvo DNS odstopi!”

Društvo novinarjev Slovenije zbira donacije za STA (Foto: STA)

“Tako izjava Marjana Šarca kot izjava podpore DNS g. Šarcu v sebi prikrito nosita tako imenovani sovražni govor ali poziv k onemogočanju nasprotnega mnenja oziroma ignoriranju pravne države ter spodkopavata vlogo in neodvisnost tožilstva in sodstva. Zato pozivam, da vodstvo DNS odstopi! Ne vlada, ne premier, ne DNS, ne Slovensko združenje oglaševalcev (SZO) niso kvalificirani za presojo o tako imenovanem sovražnem govoru, še manj za lov na medije in novinarje, ampak o tem lahko odločata samo tožilstvo in sodišče. Vsakršno ostalo odločanje je politično, ideološko, propagandno, nestrokovno, totalitarno!” je v izjavi za obrambo svobode govora in tiska zapisal novinar in član Društva slovenskih novinarjev Gregor Preac. Po njegovem gre za enega največjih pritiskov oblasti na medije od osamosvojitve, zato naj vodstvo DNS odstopi!

Kot je v javnem pismu zapisal član Društva novinarjev Slovenije Gregor Preac, je vodstvo DNS, katerega dolgoletni član je, na njegovo začudenje in zgražanje podprlo nekakšno navodilo vlade Marjana Šarca podjetjem, ki so delno ali večinsko v državni lasti, naj ne oglašujejo v medijih, ki širijo ‘sovražni govor’. In celo zapisalo: “Gre za nedopustno prakso (sovražni govor – op. p.), ki jo država ne le omogoča s popolno pasivnostjo pri regulaciji področja medijev, ampak odkrito spodbuja prek podjetij v večinski ali pomembni lasti Republike Slovenije, ki so najpomembnejši oglaševalci v teh medijih. Poziv predsednika vlade v tem kontekstu pozdravljamo kot prvi korak pri prekinitvi prakse, na katero je DNS opozarjal že pred začetkom letošnje volilne kampanje, a naše pobude niso naletele na ustrezen odziv.”

Preac poudarja, da kot član DNS ni dobil nobenega predloga izjave vodstva DNS, ne po elektronski pošti ali kako drugače, tako da upravičeno sklepa, da je vodstvo DNS to izjavo sestavilo in odposlalo medijem na lastno pest oziroma da nekdo DNS uporablja privatno, za politične, ideološke, propagandne namene, obračune in poglabljanje političnega, ideološkega, vrednostnega in drugega razdora v Sloveniji, kar bi bila pravzaprav lahko tudi definicija tako imenovanega sovražnega govora. “Tudi končne izjave DNS nisem prejel, četudi po elektronski pošti dobivam sporočila DNS o delu DNS, zato sklepam, da je ni dobil nihče od članov.”

DNS po mnenju Preaca lahko poziva k spoštovanju pravne države, neodvisnosti tožilstva in sodstva, novinarske etike in morale nasploh, ne pa da poziva režim k delovanju proti medijem, ki si jih režim izbira za ukinitev ali po svoji lastni presoji določa, ali so kršili zakonodajo in moralo. “Režim sam krši zakonodajo in moralo, če ne prepusti izključnega odločanja o zakonitosti in morali tožilstvu in sodišču. Samo totalitarni režimi in diktatorji odločajo sami,” je kritičen novinar.

Gre za enega največjih pritiskov oblasti na medije od osamosvojitve, vodstvo DNS naj odstopi!
“Tako izjava Marjana Šarca kot izjava podpore DNS g. Šarcu v sebi prikrito nosita tako imenovani sovražni govor ali poziv k onemogočanju nasprotnega mnenja oziroma ignoriranju pravne države ter spodkopavata vlogo in neodvisnost tožilstva in sodstva. Zato pozivam, da vodstvo DNS odstopi! Ne vlada, ne premier, ne DNS, ne Slovensko združenje oglaševalcev (SZO) niso kvalificirani za presojo o tako imenovanem sovražnem govoru, še manj za lov na medije in novinarje, ampak o tem lahko odločata samo tožilstvo in sodišče. Vsakršno ostalo odločanje je politično, ideološko, propagandno, nestrokovno, totalitarno! S tem, ko je premier Šarec vlado ali oblast samovoljno postavil za ocenjevalca, kaj je tako imenovani sovražni govor in kateri medij ga uporablja, vodstva slovenskih državnih ali podjetij v večinski državni lasti pa pod grožnjo morebitne odstavitve, če ne sledijo navodilom vlade, ocenjujem kot enega največjih pritiskov oblasti na medije pa na svobodo govora in tiska ter na svobodo podjetništva in oglaševanja od osamosvojitve.”

Gregor Preac (Foto: Twitter)

Preac tako ocenjuje, da je dejanje g. Šarca zelo neetično, nedemokratično, nepluralno, s tendencami totalitarizma oziroma pamfletno. Prav tako meni, da se DNS oziroma njegovo vodstvo obnaša zelo politično, ideološko, propagandno in vse manj strokovno.

“Vodstvo DNS zadnja štiri leta pogosto pozivam, da se je potrebno o smiselnosti in pomenu pojmov, kot so sovražni govor, politična korektnost, patriotizem, nacionalizem, in njihovem nerazumevanju in zlorabi odkrito demokratično pogovarjati, kakor tudi o vse večji (avto)cenzuri, ideologizaciji, indoktrinaciji javnih in osrednjih medijev, politični manipulaciji, propagandi ter enako o množičnih migracijah, islamu, islamizmu, njihovih posledicah na slovenske medije, novinarje, medijski prostor, družbene medije ter posledice na novinarski in javni diskurz. Pa je vodstvo DNS vse moje pisne pozive o odkritem pogovoru, iskanju vzrokov, prognozo posledic doslej ignoriralo. Naloga DNS je zaščita medijev, medijskega prostora, pravic novinarjev, svobode govora in tiska, ne pa lov na čarovnice in oženje medijskega prostora. Osebno ne sprejemam niti terminologije ‘sovražni govor’, ker me spominja na totalitarne režime, ki so vsakršno kritiko ali nasprotno mnenje okvalificirali za sovražni govor ter državljanom in novinarjem sodili na tako imenovanih montiranih procesih. Vsake podpore izjavam ali zavračanje izjav nekih vlad ali ministrov so že v biti politično in ideološko delovanje in daleč od nevtralnosti. Oziroma javnost to tako posredno vidi in razume, četudi ne bi bilo tako, kot podporo neki politični skupini, opciji ali posameznemu politiku. Enako velja za izjave o mednarodnih dogodkih.”

Preac med drugim poudarja, da je potrebno iskati in odpravljati vzroke, ne pa spodbujati policijsko in vojaško ter totalitarno državo ter represijo in cenzuro, “kar pa izjava g. Šarca in izjava DNS podpore izjavi g. Šarca po moji presoji počneta”. Proti temu se mora tako boriti DNS, pa bodo izginili tudi napetost in ideološka razklanost v družbi ter oblike sovraštva in nasilja, frustracij, strahu, kar pač tako imenovani sovražni govor je (in je posledica, ne pa vzrok). “Dokler pa DNS, javni, osrednji in drugi mediji, politične stranke vabijo na okrogle mize le enako misleče, se izogibajo kontroverznim ali nezaželenim tematikam, pač stanje ne more biti pluralno in demokratično ne v DNS, ne v medijih, ne v politiki, ne v družbi.”

Vodstvo DNS naj se ogradi od političnega, ideološkega, propagandnega, pamfletnega delovanja
Obenem poziva vodstvo DNS, da se v nadalje ogradi od političnega, ideološkega, propagandnega, pamfletnega delovanja, deluje strokovno in nevtralno ter spoštuje demokratično prakso oziroma se za izdaje izjav prej posvetuje s članstvom. “Vodstvo, ki ni sposobno DNS ohraniti kot izključno strokovno stanovsko organizacijo in ki politično, ideološko in drugače razdvaja članstvo in družbo nasploh, je društvu, novinarstvu, članom, Sloveniji škodljivo in naj zato odstopi! Kako naj se DNS bori za svobodo govora in tiska, če nima niti v sebi urejenih demokratičnih načel in pravil ter svobode oziroma ne upošteva niti mnenj svojih članov! In kako naj se DNS bori za spoštovanje novinarstva in novinarjev v javnosti ter njihovih pravic, če samo ne spoštuje svojih članov, njihovih članskih pravic in novinarske etike!”

C. Š.