fbpx

Član Državne volilne komisije krivdo za fiasko z glasovnicami prevalil na Vučka

Direktor DVK Dušan Vučko. (Foto: STA)

“Z ogorčenjem spremljamo odzive naši državljank in državljanov, ki živijo v tujini in še niso pravočasno prejeli glasovnice, da bi na letošnjih parlamentarnih volitvah demokratično in pravočasno glasovali,” je sporočil Drago Zadergal, član Državne volilne komisije, a na omenjeno dogajanje ni mogel vplivati. Zaradi štiridnevne zamude se postavlja vprašanje, ali bodo glasovnice pravočasno dostavljene za glasovanje na diplomatsko-konzultarnih predstavništvih v Argentini, ZDA in Avstraliji. Nedopustno pa je tudi, da člani DVK o zamudi sploh niso bili uradno obveščeni oz. so bili prepozno.

V javnosti je bilo veliko govora o prepozno poslanih glasovnicah v tujino, kar je seveda povsem nesprejemljivo. Iz tega razloga je Drago Zadergal, kot član Državne volilne komisije (DVK), podal svoje stališče.  Med drugim je povedal, da so na seji DVK pred dvema dnevoma obravnavali gradivo, iz katerega izhaja, da so se glasovnice začele dostavljati 13 dni po volitvah – za razliko od leta 2018, ko so se začele dostavljati že 17 dni prej. Pošta Slovenije od predaje glasovnic pa dokončne predaje v druge države rabi osem dni – tako so bile zadnje glasovnice – okoli 25 tisoč – odpremljene v tujino v torek 19. aprila.

Ker so se glasovnice dostavile 4 dni kasneje kot leta 2018, se postavlja vprašanje, ali bodo pravočasno dostavljene za glasovanje na diplomatsko-konzultarnih predstavništvih v Argentini, ZDA in Avstraliji. “Člani DVK o štiridnevni zamudi glede predaje glasovnic na Pošto Slovenije nismo bili uradno obveščeni v času nastajanja te zamude,” je izpostavil Zadergal in pojasnil, da jim je bilo poročilo o zamudi predano šele po tem, ko so začeli dobivati sporočila državljank in državljanov ter je iz tega razloga Zadergal tudi sklical sejo DVK o tej problematiki. “Koordinacija pravočasnega tiska glasovnic je odgovornost direktorja službe DVK g. Dušana Vučka, še posebej v primeru, ko o zamudah pri tisku glasovnic, nas članov DVK ni uradno obveščal,” je poudaril Zadergal in zaključil, da je povsem neodgovorno krivdo zaradi slabe organizacije dela službe DVK valiti na kateregakoli drugega zaposlenega na Državni volilni komisiji.

Image

Predsednik Državne volilne komisije Peter Golob in direktor službe DVK Dušan Vučko sta na novinarski konferenci 14. aprila predstavila ključne podatke v zvezi z državnozborskimi volitvami in se obenem odzvala na nekatere očitke, ki se pojavljajo v javnosti, med drugim o pošiljanju glasovnic v tujino. Golob je med drugim dejal, da so na glasovnicah izpisane kandidatne liste in kandidati, zato jih ni bilo mogoče začeti pošiljati prej, saj je bilo treba počakati, da volilne komisije volilnih enot končajo postopek preizkusa vloženih list kandidatov. Vučko pa naj bi za določene napake – teh letos ni bilo malo – okrivil kar tiskarno.

Sara Bertoncelj