fbpx

Čokolada Imperial: Kako so slovenski komunisti uničili delo menihov, ki so v Evropi konkurirali Milki in najboljši švicarski čokoladi

Foto: iStock

Na gradu Rajhenburg blizu Krškega so nekoč imeli trapisti svoj samostan. V samostanu je bila predvojna čokoladnica, ki je bila v času pred 2. svetovno vojno najhujša konkurenca najbolj znane čokolade Milka. A to ni nič pomenilo komunistom, ki so leta 1947 vdrli v grad Rajhenburg, aretirali opata, grad nacionalizirali, menihe pa nagnali v izgnanstvo. Čokoladnica, ki ji je zlato priznanje podelil sam Franc Jožef, je čez noč padla v pozabo.

Rajhenburški trapisti so v prejšnjem stoletju veljali za mojstrske izdelovalce čokolade. Bili so tako dobri, da jim je leta 1912 cesar Franc Jožef podelil naziv “Imperial”, kakor so potem imenovali svojo čokolado, leva kot zaščitni znak ter zlato medaljo za kakovost izdelkov. Kot so zapisali na spletni strani Muzeja novejše zgodovine Slovenije, naj bi medaljo izgubili leta 1941, diplomo z nazivom pa leta 1946.

Trapisti so izdelovali mlečne in jedilne čokolade, čokolade z lešniki, čokoladne pastile, pralineje in krokete. “Čokolado so zavijali v ovitke z napisom Čokolada Imperial, na katerih so bili naslikani kravi, rajhenburški grad, gospodarska poslopja in lev kot zaščitni znak njihove blagovne znamke. Napisi na ovitkih so bili v različnih jezikih, v slovenskem, francoskem in nemškem, saj so svoje izdelke prodajali po vsej Evropi.”

(vir: twitter)

Po dostopnih informacija je bila čokoloada, ki so jo v bližini Krškega izdelovali menihi, najhujša konkurenca Milke. “Z razpustom samostana in ukinitvijo proizvodnje prave trapistovske čokolade je tovarna Milka izgubila svojega najhujšega konkurenta na evropskem tržišču.”

Poleg čokolade izdelovali tudi liker, vino, sir in čaj
Trapisti so poleg čokolade izdelovali še kakavov liker, kakav v prahu, čaje, ki so jih uvažali iz Kitajske, sir ter celo peneče vino. Svoje izdelke so promovirali tudi na raznih sejmih. A vsega tega je bilo konec, ko so jim socialisti vzeli samostan, menihe pa pregnali. Trapisti so takrat s sabo vzeli tudi samostanski arhiv, ki je danes v Franciji.

Ivan Šokić