fbpx

Covid-19 zdesetkal zdravstvene delavce, tu je razlog: Zdravnik, ki ne upošteva priporočil stroke!

Foto: Bralec Nova24TV

Tudi pri zdravnikih imamo Gaussovo krivuljo, se pravi imamo ene, ki so pretirano skrbni, potem imamo večino, ki se drži priporočil in imamo tudi takšne, ki so mnenja, da se njih covid ne tiče in da je njihovo privatno življenje pravzaprav bolj pomembno kot so priporočila, ki preprečujejo širjenje covida,” je pojasnila dr. Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in bolezenska stanja v UKC Ljubljana. Eden izmed opisanih zdravnikov, je bil danes pri svojem neodgovornem ravnanju tudi zasačen.

Dr. Mateja Logar je dejala, da se moramo zavedati, ne glede na to ali gre za zdravnika ali pa ne, da virus nima delovnega časa. “Tudi ko gremo iz službe in bi si želeli imeti čim bolj normalno življenje, v tem trenutku tega ne moremo in ne smemo, ker na ta način omogočamo, da se virus širi in prihaja do novih žarišč okužbe,” je bila kritična do svojih zdravniških kolegov. Logarjeva je opozorila tudi na to, da na tak način posamezniki prinašajo okužbo v službeno okolje, za kar pa se je v zadnjih dneh ugotovilo, da pomeni kar precejšnje težave. Virus se trenutno najbolj širi ravno med zdravstvenimi delavci, zato je malomarno in neodgovorno ravnanje zdravnika, ki je med malico brez maske in brez distance kramljal s kolegom, resnično vredno vsega obsojanja.

Novinarka je pred kratkim na novinarski konferenci namreč omenila, da naj bi se več zdravnikov z ene od klinik Ljubljanskega UKC-ja, udeležilo poroke, na kateri je bilo prisotno večje število ljudi. Novinarko je zanimalo mnenje Logarjeve, saj bi se seveda ravno zdravniki morali v prvi vrsti držati ukrepov, ki so namenjeni zamejitvi širjenja virusa. Zaradi vnosa okužbe v službeno okolje, je moralo kar nekaj ljudi v karanteno, normalno delo pa je zelo oteženo. “Takšna druženja v tem trenutku res niso primerna,”  je novinarki pritrdila Logarjeva.

Virus desetka med zdravstvenimi delavci
V dokaz, da nekateri zdravniki resnično ne upoštevajo priporočil oziroma ukrepov in tvegajo vnos okužbe v zdravstvene ustanove, nam je danes naš zaskrbljeni bralec v uredništvo poslal fotografijo. Fotografija, kjer zdravnik brez maske kramlja s sogovornikom, poleg tega pa sta tudi na neprimerni razdalji, je bila posneta v lokalu, ki se nahaja v bližini ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) in še toliko bližje urgentnega bloka UKC. Medtem, ko se imajo nekateri očitno za nedotakljive, pa se virus še vedno najbolj širi ravno med zdravstvenimi delavci. Tudi kapacitete v bolnišnicah so že skoraj zapolnjene. Povsem nerazumljivo je, da se posamezni zdravniki ob vsem tem takole spozabijo in tvegajo vnos okužbe v svoje zdravstvene ustanove. Malo prej so na STA sporočili, da je virus zašel tudi v šempetrsko bolnišnico. No, nemarnemu zdravniku prav gotovo ne bo hvaležen njegov zdravniški kolega in infektolog dr. Federico V. Potočnik, ki je včeraj tvitnil, da gre končno domov, po dvaintridesetih urah dežurstva. Toliko, za bolj nazoren prikaz drugega konca Gaussove krivulje.

Sprejemanje ukrepov iz tretjega svežnja
Vlada se sicer danes v krizni sestavi pogovarja o nadaljnjih ukrepih, saj smo v Sloveniji praktično že dosegli številke, ki bi lahko pomenile razglasitev drugega vala epidemije. Neuradno se napoveduje, da se bodo jutri objavljene številke gibale okoli 500 na novo okuženih, nekateri pa omenjajo, da se približujemo že številu 700. V vsakem primeru smo že izpolnili pogoje za izvajanje ukrepov iz tretjega svežnja, ki ga je, skupaj s stroko, pripravila vlada. Ta sveženj, ki je še del oranžnih ukrepov, med drugim predvideva tudi zaprtje lokalov in fitnesov. Bolj točno, katere dodatne ukrepe bodo sprejeli, pa bo znano jutri, ko se bo na vladi tudi odločalo.

Sara Bertoncelj