fbpx

Dolgo jo je zlorabljal, nato ga je zabodla. Zdaj mora za 8 let v zapor.

Foto: STA

24 let starejši mož je Marijo Peraič pogosto zlorabljal, tarča različnih zlorab pa je bila kar 30 let. Junija letos je moža v afektu zabodla in ubila. Izvedenka je pri Peraičevi ugotovila osebnostno duševno motnjo, odvisnost od alkohola in anksiozno-depresivno motnjo. Sodišče ji je kljub temu prisodilo osem let zapora. 

Marija Peraič je bila 30 let žrtev fizičnega, psihičnega in spolnega nasilja. Svojega 70-letnega moža je junija v afektu zabodla, ker jo je ta pred tem žalil in razdražil. Izvedenka je pri njej ugotovila osebnostno duševno motnjo, sindrom odvisnosti od alkohola, akutni alkoholni opoj in anksiozno-depresivno motnjo, kar kaže, da je bilo dejanje izvedeno v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Dejanja vseeno ni mogoče označiti za nenaklepno
Vendar kot je na podlagi prič in izvedencev ugotovila sodnica Marjeta Dvornik, njenega dejanja pravno ni mogoče kvalificirati kot uboj na mah, saj znakov, da bi jo mož tik pred ubojem napadel ali hudo žalil, ni bilo. “Četudi dejanje ni načrtovano in nekdo sprejme hipno odločitev, še vedno govorimo o namenskem dejanju,” je pojasnila sodnica.

Sinova se je bojita, obsojena je na 8 let zapora
Odrasla sinova Peraičeve sta povedala, da se svoje matere bojita. Ugotovitve izvedencev pa kažejo, da je Peraičeva pod vplivom alkohola lahko nasilna. Zato ji je tožilstvo podaljšalo pripor. Pri izreku višine kazni je sodnica upoštevala slabe, nezdrave družinske odnose polne agresije. Peraičevi je določila osemletno zaporno kazen, enako kot ji je tožilstvo ponudilo za priznanje krivde na predobravnavnem naroku.

M. G., STA