fbpx

Alžirec in Maročan priznala krivdo za ugrabitev Mirka Moravca! Se mu bo Eugenija Carl zdaj opravičila in priznala zmoto ter zavajanje?

Mirko Moravec in Eugenija Carl (Foto: Nova24TV/Facebook)

Dva izmed treh migrantov, ki so maja ugrabili 79-letnega Mirka Moravca, sta danes na predobravnavnem naroku priznala krivdo, zoper tretjega pa se bo sojenje nadaljevalo, ko se bo ugotovila njegova dejanska starost. Ob tem se lahko vprašamo, ali se bo razvpita novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl, ki se je takrat osramotila z norčevanjem na račun incidenta, ki bi se lahko končal tragično, opravičila? 

Na Okrožnem sodišču v Novem mestu se je s predobravnavnim narokom danes pričelo sojenje migrantom Omarju Abidiju, Oubiju Boutridu in Abdkarimu Kadfeju zaradi ugrabitve 79-letnega Mirka Moravca, ropa in odvzema motornega vozila. Slovenska tiskovna agencija zdaj poroča, da sta 18-letni Alžirec Boutrid in 25-letni Maročan Kadfe krivdo priznala. Na zaslišanju naj bi se opravičila ugrabljenemu in državi ter izrazila obžalovanje do dogodka, češ da sta imela zaradi dolgotrajne poti v Evropo psihične težave. Sodišče jima je izreklo eno leto in devet mesecev zapora, po prestani kazni pa bosta za pet let izgnana iz države.

Sojenje zoper tretjega ugrabitelja se bo nadaljevalo, ko bo sodišče pridobilo podatke o njegovi dejanski starosti
Sojenje Abidiju se bo nadaljevalo, ko bo sodišče pridobilo podatke o njegovi dejanski starosti, za zdaj pa ostaja v priporu. Abidi namreč trdi, da je mlajši od 18 let, medtem ko je po podatkih iz sodnega spisa in po podatkih, ki jih je ob zaprosilu za azil povedal policiji, polnoleten. Trije migranti so sicer 8. maja v Beli krajini nezakonito prečkali slovensko mejo, nato pa ugrabili Moravca, ga zvezali, strpali v prtljažnik njegovega avtomobila in se z avtomobilom odpeljali proti italijanski meji. Pred mejo naj bi avto z ugrabljenim Belokranjcem zapustili in pot peš nadaljevali v Italijo, kjer so jih prijeli italijanski varnostni organi in jih vrnili slovenski policiji.

Foto: iStock

Imela sta psihične težave?
18-letni Alžirec in 25-letni Maročan sta danes še pred izrekom sodbe svoje dejanje obžalovala ter se opravičila ugrabljenemu Belokranjcu in Republiki Sloveniji. Alžirec je povedal, da je na pot odšel septembra lani, torej dobrih sedem mesecev pred ugrabitvijo, Maročan pa decembra lani. Zaradi dolge poti sta imela, kot sta dejala, psihične in fizične težave, zaradi česar se nista povsem zavedala svojih dejanj. Želela sta si le priti v eno izmed varnih držav v Evropi in tu delati, Alžirec pa tudi študirati.

Carlova se je na veliko norčevala iz ugrabitve
Ob tem velja spomniti na novinarko RTV Slovenija Eugenijo Carl, ki se je iz nesreče Moravca takoj po dogodku na ves glas norčevala. Na družabnem omrežju Facebook je namreč zapisala: “Meni ta zgodba o ugrabitvi niti pod razno ne drži vode.” Daleč od tega, da se je ustavila pri tem, saj je Moravca žaljivo označila celo za državljana XY. Pod objavo je Carlova celo zapisala, da po njenem mnenju ni nobene logike, da bi “trije mulci ugrabili enega XY belokranjskega noniča”, če so hoteli samo avto in čim prej do meje. V nadaljevanju je še zapisala: “Potem, za tako starega človeka bi bila to izjemno travmatična izkušnja, zagotovo ne bi par ur po dogodku naokoli dajal intervjuje medijem, dalje, povsem hladna in neprizadeta izjava hčerke …” Po njeno se je scenarija nekdo lotil povsem po osnovnošolsko.

Carlova celo namignila, da je migrante nekdo podkupil, da so izvedli ugrabitev
V komentarjih je Carlova celo namignila, da naj bi nekdo migrante podkupil, da so izvedli ugrabitev. Zapisala je namreč: “Kot da je težko dati trem prebežnikom dva solda ali jim kaj obljubiti, da nekaj izpeljejo … pol jih pa zafrknit … in potem beseda proti besedi. Nekdo v Sloveniji pač ni filmski režiser Martin Scorsese.” Prav tako je namignila, da naj bi do ugrabitve prišlo zaradi prihajajočih evropskih volitev. “Ker migrant ve, da so volitve. Obvladajo pač,” je posmehljivo zapisala in v istem stilu nadaljevala: “Znano je, da lepilni trak prave širine za lepljenje ust migranti nosijo v nahrbtnikih. Al je tam med trtami kakšna Tedi štacuna?” Le vprašamo se lahko, ali se Carlova ob tem namerava opravičiti žrtvi in pustiti svojo službo na RTV Slovenijia, kjer več kot očitno ne opravlja svojega poslanstva, pač pa jo zlorablja za izvajanje levičarske propagande!

Rok Krajnc