Avstrijski sodni izvedenec: Radan je zdravil v skladu z medicinsko stroko

Foto: STA

Avstrijski sodni izvedenec Wolfgang Kröll je v primeru Radan ugotovil, da je dokumentacija, ki popisuje zadnje ure življenja domnevno umorjenih pacientov, preskromna, da bi lahko z gotovostjo trdili, da so umrli zaradi prevelikega odmerka morfija ali katere druge substance. Strokovnjak je sicer ugotovil, da je bilo zdravljenje bolnikov primerno in strokovno. 

Sodni zvedenec Wolfgang Kröll se je na sodišču opredelil do vsakega spornega primera, ki ga je obravnaval zdravnik Ivan Radan, vendar prav v nobenem izmed njih ni našel okoliščin, ki bi dokazovale, da je Radan storil karkoli narobe. V nekaterih primerih je bil morfij odmerjen veliko časa pred smrtjo, v drugih pa naj bi bil odmerek premajhen, da bi lahko povzročil nastop smrti. Avstrijec je šel celo tako daleč, da je dejal, da bi sam enega izmed bolnikov ne zdravil prav nič drugače.

Avstrijčevo izvedensko mnenje je v nasprotju z mnenjem domačega strokovnjaka z Inštituta za sodno medicino Alima Alibegovića, ki ga je Kröll sicer označil kot odličenga strokovnjaka za sodno medicino, primanjkovalo pa naj bi mu izkušenj iz paliativne oskrbe bolnikov, od koder naj bi izvirala tudi razlika med strokovnjakoma.

Alibegović ni imel svojega mnenja
Kröll je celo povedal, da Alibegovićevo mnenje ni produkt njegovega lastnega strokovnega mnenja, ampak mnenja anestaziologov, s katerimi se je pogovoril, preden je podal svojo oceno. Tako Alibegović sploh ni podal svojega mnenja, ampak mnenje drugih in morda stvari, ki jih je prebral v kakšnem učbeniku.

Avstrijec je pred koncem obravnave še povedal, da se je Radana obravnava umirajočih bolnikov dotaknila. Njegovo mnenje je, da mora biti zdravnik v zdravljenje bolnikov vpleten, vendar ne na čustveni ravni. Pri obravnavi hudo bolnih ni prostora za osebno vpletanje, je še dodal.

Ž. K, STA

 • soc

  Kaj zdaj poreče srenja, ki je Angela smrti vnaprej raztrgala kljub temu, da je bil izjemno priljubljen med zdravniki, umirajočimi in njihovimi najbližjimi? Da vidimo.

  • tomven

   Našli se bodo naši “strokovnjaki”, ki bodo Krölla sesuli češ, kaj bo on österajhar nam pamet solil, saj imamo alibegovića in podobne… jajhata naša medicina. Tudi to je eden od razlogov, da sem jo zapustil že pred 20 leti.

 • cornusmas

  RTV SLO….POP TV…A KANAL….PLANET TV…in ostali mediji….ki so Radana raztrgali na prafaktorje….hm,kaj pa zdaj?Me skoraj spominja na njihovo gonjo proti mariborskemu ravnatelju,ki na koncu novinarskega mesarjenja ni več prenesel…in je naredil samomor.

 • Antonius

  Če zdravnik ni ravno mesar je vedno osebno vpleten. Ni pa nujno, da svoje čustvo pokaže. Ime bom izpustil, dovolj bo, da obelodanim meni poznano ravnanje zdravnice, ko ji je med operacijo umrl pacient. Operacija je bila urgentna, kirurgom pomembni podatki o ponesrečencu pa pomanjkljivi. Zaplet je nastal, ker kirurginja ni mogla vedeti, da je ponesrečenec težak sladkorni bolnik. Končalo se je tako, da je zdravnica jokala.
  Zelo lahkotno je izjavljati, da za osebno vpletanje ni prostora.

  Sicer je o dr. Radanu in o problemih na nevrološki kliniki vse povedala dr. Bojana Žvan.
  Dr, Žvanova bi svoje zdravljenje zaupala dr, Radanu.
  http://siol.net/novice/slovenija/kaj-se-dogaja-na-nevroloski-kliniki-286868

  • Janko Gedlička

   Izvedensko mnenje dr. Krolla, pričanje dr. Žvanove pa tudi nič kaj obremenilna pričanja drugih zdravnikov in medicinskega osebja kažejo, da dr. Radan po ne potrebnem sedi v priporu. Lahko bi se branil s prostosti. Ne kaže, da bi bil begosumen, ali da bi na prostosti vplival na priče, ali da bi uničeval ali prirejal dokaze – za kaj takega je zdaj že objektivno prepozno. Iz pripora bi ga sedaj morali izpustiti. Umorov bo pravnomočno oproščen, samo vprašanje je, ali ga bo oprostilo že prvostopno sodišče.

 • viktorh

  Dejstvo je, da so ga obsodili na UKC, ker je opozarjal na napake…

 • mars29

  jaz mislim, da so avstrijci samo del zarote iz murgl, saj so po celem svetu znani kot levičarsti ekstremisti in avstrijcem zato gre tudi veliko bolj slabo, kot slovencem…

 • avtohtoni neandartalec

  Saj to je normalno, če bi človek gledal samo uradna poročila naših strokovnjakov in pravosodja, ne bo našel primera javnih uslužbencev, ki ne bi postopali strokovno in vkladu s pravilnikom. Ne obstaja.
  Ne se hecat, lahko bi Avstrijcu zavrteli kakšno Radonovo izjavo, še bolje, naj se raje sam z njim pogovori osebno in razloži še od kod psihopatu take ideje, se je ja sam hvalil, da je marsikomu z veseljem skrajšal muke.
  Še vedno ni niti jasno kje se je Radan sploh šolal in opravljal prakso, kot sem že omenil, če je bil slučajno pri ustaših, potem ne razumem ,kaj se sploh še menijo.
  So pa Avstrijci lepo pokazali kaj se pri nas dogaja, če javni uslužbenci ubijejo človeka, je razlog vedno smrt, smrt ga je vzela, niso zboleli, bili poškodovani, ni jim odpovedal kakšen vitalni organ ali kaj takega.

 • avtohtoni neandartalec

  Avstrici se čudijo strokovnosti našega državnega tožilstva oziroma izvedencev, ne bi me čudilo, če so obtožbe res samo plod kriminalnega uma, ne stroke, normalno, da norci vidijo samo najslabše in najbolj neverjetne možnosti.

 • cosmosjasnovidec

  Že od samega začetka je vsakemu pametnemu bilo jasno,da so Radana na UKC določili za žrtveno jagnje,ker je pričel opozarjati na čim pogostejše napake in kršitve.

 • Rožle

  Dr.Mengele…!

 • fmg9

  Nekateri ste pozabili, da je bil sam težak odvisnik od pomirjeval (kar je nesprejemljivo za onkologa), poleg tega pa je pisal enormne količine močnih bezodiazepinov še prijateljem in prijateljicam…