fbpx

Nov udarec za Jankovićeve “balkanske” prijatelje, dokazi iz Italije veljavni

Foto: STA

V zahtevi za varstvo zakonitosti je vrhovno sodišče zavrnilo navedbe obrambe o nezakonitosti dokazov, pridobljenih v Italiji in Urugvaju. S tem je sodba za četverico Udrih, Bublić, Zupan in Selman, obsojeno na prvi stopnji, postala dokončna. 

Isto četverico čaka še dodatno sojenje na višjem sodišču, kjer bodo ponovno sodili tudi Tošiću in ostalim, ki so bili oproščeni v zadevi Balkanski bojevnik. Z odločitvijo vrhovnega sodišča so bile zavrnjene navedbe obrambe, da so bili dokazi, pridobljeni v Italiji, nezakoniti.

Sodišče je že na sojenju na prvi stopnji potrdilo zakonitost dokazov, pridobljenih v Italiji ter Urugvaju, kot nezakonite pa je izločilo slovenske in srbske dokaze.

Podajanje sodnega spisa upočasnjuje postopek
Glavna obravnava v novem postopku se zaradi navedb sodnice, ki bo ponovno sodila na okrožnem sodišču, da so vsi dokazi zakoniti, še ni pričela. Višje sodišče je z razveljavitvenimi sklepi že dvakrat demantiralo okrožno sodnico glede zakonitosti vseh dokazov in ji poslalo sodni spis v ponovno odločanje, s čimer se je postopek zavlekel za 9 mesecev.

Obramba zahtevala izločitev vseh dokazov
Zagovorniki obtoženih so skozi celoten sodni postopek zahtevali izločitev praktično vseh pridobljenih dokazov iz Urugvaja, Italije, Srbije ter Slovenije, saj naj bi kršili temeljne človekove pravice. Sodišče jih je na prvi stopnji celo upoštevalo, zaradi česar je četverico najbolj zloglasnih s Tošićem na čelu oprostilo. Višje sodišče pa meni, da so najbolj obremenilni dokazi zakoniti, zato se bo postopek zaradi nepravilne prvostopenjske sodbe ponovno začel pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani.

B. O., STA