Balkanski bojevniki spet molčali. V Italijo so hodili v “shoping”

Foto: STA

Tudi preostalih osem zaslišanih v zadevi “Balkanski bojevnik” vztraja pri zanikanju vpletenosti v mednarodno hudodelsko združbo in preprodajo mamil. Tako kot tisti, ki so se zagovarjali v ponedeljek, so se tudi ti, ki so pred sodnico stopili danes, branili z molkom. 

Obtoženi Dejan Zupan, Marko Bublič, Đemajli Manđuka, Miralem Lucević, Sandra Udrih, Suzana Remškar, Valter Abramovič in Tadej Poljak danes k svojim zagovorom s prvega sojenja niso imeli veliko dodati, okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar pa je njihove zagovore s prvega sojenja danes tudi prebrala.

Tisti obtoženi, ki prihajajo iz ljubljanskih Fužin, medsebojnega poznanstva niso zanikali, a se naj večinoma ne bi družili, je bilo slišati iz prebranih zagovorov. Udrihova, ki je že pravnomočno obsojena, ker je za združbo najemala vozila in stanovanja ter urejala ponarejene dokumente, je bila s prvoobtoženim Draganom Tošićem v zvezi ob koncu srednje šole. Kasneje sta se še srečevala, a v združbi nikakor ni sodelovala, zatrjuje kljub obsodbi.

Ko je izvedela za droge, se je počutila izkoriščeno
Pred leti se je namreč poročila z Italijanom in se preselila v Videm, a se je zaradi krhanja zakona želela finančno osamosvojiti tin je začela s prevajanjem. Tako je spoznala Boška Nedića, ki naj bi bil v isti združbi zadolžen za distribucijo droge v Italiji, zaradi česar je v Srbiji nepravnomočno obsojen na 15 let zapora, vendar je na begu. Udrihova priznava, da je za Nedića najemala vozila in urejala prenočišča, ko je izvedela za njegovo vpletenost v trgovini z mamili, pa se je počutila izkoriščeno.

Čeprav so bili Udrihova, Zupan in Bublič v prvem sojenju že obsojeni, jim sodijo tudi tokrat, a le zaradi očitkov o hudodelskem združevanju. Četrti na prvem sojenju, obsojeni Anes Selman, pa je pobegnil v BiH in je iz postopka izločen.

V Italijo zgolj v “shoping”
Sodnica je danes prebrala tudi zagovor, s katerimi se brani Lucević. Ta je trdil, da v Milano ni odhajal, ker bi tam skrbel za prevoz droge, ampak si je želel kupiti “kakšno lepo torbico”. Bublič pa da mu je rekel, da ima v Milanu prijatelja Srpka (Srb Sprko Klisura naj bi z Bublićem nadziral prodajo droge v Italiji) in naj gre z njim. Bublić, prav tako pa tudi Zupan sta sicer zanikala, da bi v Italijo odhajala pogosto.

M. P:, STA