fbpx

Banksterji iz zadeve Hypo krivi zlorabe položaja

Foto: epa

Ljubljansko okrožno sodišče je nekdanje vodilne v finančni skupini Hypo Alpe Adria Antona Romiha, Božidarja Špana, Andreja Potočnika in Andreja Oblaka spoznalo za krive kaznivega dejanja zlorabe položaja. “Krivi, ker so z namenom, da bi sebi pridobili premoženjsko korist, zlorabili svoj položaj,” je v obrazložitvi sodbe dejal sodnik Srečko Škerbec. To so po njegovih besedah storili ob pomoči že pravnomočno obsojene nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak, ki je v tej zadevi pred leti priznala krivdo v zameno za pogojno zaporno kazen.

Okrožni sodnik Srečko Škerbec je obsodil štiri banksterje, krive nezakonite pridobitve premoženjske koristi ter zlorabe položaja v času, ko so ti opravljali vodilne funkcije v nekdanji finančni skupini Hypo Alpe Adria Bank. S tem je sodišče sicer končno, a mnogo prepozno pričelo s sankcioniranjem bančnega kriminala. Seveda sodba še ni pravnomočna, po vsej verjetnosti se bodo obsojenci pritožili, v našem sodnem sistemu pa je možno tudi to, da bodo na kateri izmed višjih instanc spoznani za nedolžne – tako, kot vsi obtoženi banksterji do sedaj in ki spadajo v politično-gospodarski krog Kučanovega Foruma 21.

Tožilstvo je nekdanja predsednika uprave banke Hypo Alpe Adria Antona Romiha in Božidarja Špana, nekdanjega generalnega direktorja Hypo Leasinga Andreja Potočnika in nekdanjega direktorja družbe Hypo Alpe Adria Consultance Andreja Oblaka obtožilo zaradi nepremičninskih poslov, s katerimi naj bi banko oškodovali za 22 milijonov evrov.

Foto: STA

Več sledi …