fbpx

Blazno: Mariborčan z bejzbol palico skoraj umoril partnerko, tožilstvo pa sploh ne zahteva zaporne kazni

Foto: STA

Tožilstvo je po končani preiskavi zoper 47-letnika, ki je konec aprila v Mariboru z bejzbolskim kijem skoraj do smrti pretepel žensko, namesto obtožnice vložilo predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstveni ustanovi, je STA povzel poročanje Večera. Če bo sodišče predlogu sledilo, osumljeni napadalec zaradi poskusa umora ne bo kazensko odgovarjal, bo pa moral na obvezno psihiatrično zdravljenje na forenzični oddelek psihiatrije, vendar najdlje za pet let.

Spomnimo, osumljeni je na svojo žrtev maja letos čakal v zasedi, v bližini njenega doma ob Ljubljanski ulici v Mariboru. 34-letnico, ki je sprehajala psa, je napadel z bejzbolskim kijem, nato pa je na srečo posredoval mimoidoči. Po navedbah očividcev je slednji pregnal storilca in poklical pomoč. Zaradi izredno hude poškodbe glave je bila ženska v smrtni nevarnosti, zdravniki v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so ji rešili življenje. Policisti so osumljenega prijeli kmalu po dejanju in ga kazensko ovadili zaradi poskusa umora.

Preiskovalni sodnik je sledil zahtevi tožilstva in zoper Mariborčana odredil pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, saj se je po poročanju Večera v kriminalistični preiskavi pokazalo, da sta bila v ozadju napada maščevanje in ljubosumje in da napadalec 34-letnice že dalj časa ni pustil pri miru. Tožilstvo je sedaj po končani preiskavi zoper 47-letnika namesto obtožnice vložilo predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstveni ustanovi. Če bo sodišče predlogu sledilo, osumljeni napadalec zaradi poskusa umora ne bo kazensko odgovarjal, bo pa moral na obvezno psihiatrično zdravljenje na forenzični oddelek psihiatrije, vendar najdlje za pet let. Zakonodaja sicer določa, da mora sodišče vsakokrat po preteku šestih mesecev znova odločati, ali sta nadaljnje zdravljenje in varstvo v zdravstvenem zavodu še potrebna, ob tem navaja časnik.

Sara Kovač