Bo zaradi zavajajočega poročanja medijev glede migrantskega nasilja potegnil kratko mladoletni Slovenec?

Fotografija je simbolična (Foto: Epa)

Po Postojni hodi skupina desetih državljanov Afganistana in išče 16-letnega Postonjčana – mediji so namreč poročali, da je pretepel dva tujca in ju poškodoval. V resnici se je zgolj branil, želel je namreč zaščititi svojo 13-letno sestro, ki sta jo 20- in 17-letni Afganistanec nadlegovala. Ko se je hotel z njima mirno pogovoriti, je 20-letnik postal agresiven in ga je zagrabil za brezrokavnik ter povlekel k sebi – mladoletnik pa se je branil s pestjo. Omenjena Afganistanca sta sicer spolno nadlegovala več mladoletnih deklet, zaradi zavajajočega poročanja medijev (in policije) pa obstaja nevarnost, da jo bo na koncu skupil mladoletni Slovenec.

“Pred dnevi smo lahko v osrednjih medijih prebrali novico, kako je mladoletni fant v Postojni pretepel dva tujca. Objavljam screenshot objave fanta oz. “napadalca”, ki je svojo zgodbo/resnico želel medijem razložiti. Sledil je ignore. Zakaj? Če vam je do varnosti in vam za svoje otroke ni vseeno, delite dalje, preden se fantu kaj zgodi. Na ostalih socialnih omrežjih se je zadeva hvalabogu razširila,” je na Facebooku sporočil Jure Colja. Pred slabima dvema tednoma je mladoletni Postojnčan v parku pretepel dva tujca, 20- in 17-letnega državljana Afganistana. Prvi je dobil rano nad očesom, drugi nad ušesom. 16-letnega nasilneža bodo policisti kazensko ovadili, je 28. septembra pisal portal 24ur.

16-letni Postojnčan, ki so ga mediji opisali kot napadalca, se je odzval s pojasnilom, da Afganistancev ni napadel, pač pa se je z njima želel pogovoriti, ker sta nadlegovala njegovo 13-letno sestro. K fantoma je pristopil dobronamerno, pogovor je bil sprva miren in kulturen, nato pa je po prošnji, naj sestro pustijo na miru, 20-letnik postal agresiven. Po slovensko je začel zmerjati oba, 16-letnika in njegovo sestro, ko se je prvi hotel mirno umakniti, pa ga je Afganistanec zagrabil za brezrokavnik in ga povlekel k sebi. Ob tem ga je 16-letni Slovenec refleksno udaril s pestjo in poškodoval agresivneža. 17-letnika pa po njegovih besedah ni poškodoval on, niti ne ve, od kod naj bi dobil poškodbe, ki jih navaja  policija.

Foto: zajetje zaslona/Facebook

Skupina afganistanskih migrantov je  septembra letos večkrat brutalno skupinsko posilila umsko zaostalo Švedinjo. Oblasti so nato trdile, da posiljevalskih migrantov ne morejo deportirati nazaj v Afganistan zaradi trenutne politične situacije v državi. Talibani namreč posiljevalce obravnavajo v skladu s šeriatskim pravom, ki ne tolerira spolne zlorabe umsko zaostalih. Kazen za tak zločin je lahko tudi kamenjanje do smrti. Vse kaže, da imajo tudi v Sloveniji več zaščite afganistanski nasilneži kot slovenski državljani, ki skušajo zaščititi mladoletna dekleta. Tragične posledice bodo tako slej ali prej neizbežne.

Za povsem neprimeren komentar je sicer poskrbel tudi Igor Pribac, ki je zapisal: “Izjemno dodelano besedilo za 16-letnika. Lahko bi preskočil srednjo šolo in se kar vpisal na pravno fakulteto.” Nadlegovanje mladoletnic je torej za Pribca sprejemljivo? Profesorju so  odvzeli naziv izrednega profesorja, ker sta ga dve študentki prijavili zaradi spolnega verbalnega nasilja in tudi neprimernih fizičnih dotikov, tako da je po vsej verjetnosti odgovor “da”.

Sara Kovač