Bodite previdni – spletni prevaranti so za vas pripravili posebno praznično ponudbo

Foto: iStock

V decembrskih dneh velja biti posebej pozoren na spletne goljufije, ki v prazničnem času še bolj prežijo na povprečnega spletnega uporabnika. Goljufije pri spletnem nakupovanju, lažne nagradne igre in virusi, ki uporabnika pričakajo z novoletno voščilnico, lahko prinesejo ogromno slabe volje.

Nacionalni odzivni center za omrežne incidente SI CERT še posebej opozarja na lažne nagradne igre na Facebooku in viruse, ki so lahko pripeti v novoletno voščilnico, ki jo prejmete po elektronski pošti. Večinoma gre za viruse, ki prestrezajo gesla, bančne trojance in izsiljevalske viruse.

Pod krinko ugodne ponudbe in velikih znižanj znanih blagovnih znamk se namreč skrivajo spletni goljufi. Spletne trgovine se oglašujejo na Facebooku, ob oškodovanju pa se potrošniki nimajo kam obrniti, saj se za veliko večino izkaže, da delujejo iz Kitajske in ostalih držav, kjer evropska zakonodaja nima nobenega vpliva.

Če niste povsem prepričani v verodostojnost spletne trgovine ali sumite, da gre za goljufijo, se lahko za brezplačen nasvet in pomoč obrnete na nacionalno prijavno točko ali pišete na naslov [email protected]

Decembra se preko priponk v elektronski pošti že nekaj let širijo virusi. Večinoma gre za tiste, ki prestrezajo gesla, bančne trojance in izsiljevalske viruse.

Virusi pod pretvezo neplačanega računa ali življenjepisa
“Za iztekajoče se leto 2015 lahko rečemo, da ga je zaznamovala poplava izsiljevalskih virusov, ki so s svojim pohodom dodobra prestrašili slovenske spletne uporabnike in se na njihov račun tudi zajetno okoristili,” pojasnujejo na nacionalnem odzivnem centru. Gre za viruse, ki so se širili pod pretvezo različnih priponk: neplačanega računa, življenjepisa ali fotografije.

Opozarjajo tudi na strani z lažnimi nagradnimi igrami na spletnem družbenem omrežju Facebook. Tovrstne strani za “nagrajence” ponavadi izbirajo mlajše internetne uporabnike, saj računajo na njihovo nepoznavanje spletnih orodij in preveliko zaupljivost.

N. K., STA

  • Vrhovnisodnik

    Največji trojanc je šejtan.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!