Brežiški Romi povzročajo vse več težav, pretepli celo mlado dekle

Datum:

V Krški vasi pri Brežicah imamo že lep čas probleme z Romi. V poletnih časih se kopajo na obrobju naše vasice, in čeprav so do sedaj na veliko smetili Krko in okolico, kradli poljščine po njivah, smo jih pustili na miru …” uvodoma spregovori neimenovana domačinka.

Pisala nam je zaskrbljena domačinka Krške vasi pri Brežicah, ki je ogorčena nad obnašanjem lokalnih pripadnikov romske skupnosti. Kot je prepričana, osrednji mediji (denimo RTVS in 24ur) za takšne probleme nimajo posluha, zato se je obrnila na nas. Kot pojasnjuje v nadaljevanju, lokalni Romi “svoje avte parkirajo ob cestišču, kjer stoji znak za prepoved parkiranja in ustavljanja, saj je tam makadamska cesta za njive. Velikokrat kmet celo ni mogel do svojih njiv zaradi napačno parkiranih avtomobilov“.

Domačinka pravi, da se policija, če takšen prekršek kdo prijavi, sploh ne odzove. Vendar so to vaščani nekako spregledali in jih niso prijavljali v upanju na dobre medsebojne odnose. Sedaj pa je stanje čedalje resneje. Pred kakšnim mesecem dni je pet Romov preteplo mlajšo vaščanko. Dekle je zadevo prijavilo policiji in po njihovem hitrem posredovanju so policisti zadevo umirili. “Vendar je bil odgovor policistov, da je škoda to zadevo dati na sodišče, ker ne bo nič iz tega. Nismo mogli verjeti njihovih besedam.”

Romsko naselje Ambrus pri Zagradcu. Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Včeraj je več kot 30 Romov ponovno grozilo tej vaščanki in jo tudi obmetavalo s kamenjem (zadevo ima vaščanka posneto na mobilnem telefonu). Po prijavi na 113 so prišli policaji in kljub grožnjam Romov niso naredili nič.” Rekli so jim, da naj te zadeve sami uredijo. “Moj bog, v kakšni državi živimo, če to izjavijo predstavniki varnosti.” Samo vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do pretepa med vaščani in Romi.

Sramota je, da so nekateri, ki kršijo zakone in ne plačujejo davkov, bolj zaščiteni od nas
Za objavo zgodbe smo se odločili zato, da takrat, ko se bo zgodil “Ambrus 2“, ne bo začudenja javnosti in komentarjev v smislu, “zakaj vaščani niso klicali policije” itd. V prihodnje bi lahko prišlo do množičnega pretepa, ta pa lahko pušča resne posledice, saj je znano, da Romi posedujejo tudi orožje. Sramota je, da so nekateri, ki kršijo zakone in ne plačuje davkov, bolj zaščiteni od poštenih državljanov. 

Šentjernej, romsko naselje na Trdinovi cesti. Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nemčija: V napadu z nožem ranjenih več dijakov

V šoli v mestu Wuppertal na zahodu Nemčije je...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...