fbpx

Brezobzirno maščevanje policistom – priznal umor in poskus umora

Obtoženi Samo Tadin (foto: STA).

Povzročitelj prometne nesreče na Ižanski cesti pri Ljubljani Samo Tadin je na predobravnavnem naroku priznal krivdo za umor policista, ki je v tej nesreči umrl, in poskus umora drugega policista. Tožilstvo za Tadina predlaga 30 let zapora. Izrek sodbe bo na ljubljanskem okrožnem sodišču v ponedeljek.

Samo Tadin je julija lani poklical policijo in v lažni najavi za intervencijo dejal, da bo pobil svojo družino. Ko so policisti odhiteli na pomoč, je na Ižanski cesti v zasedi počakal prvo policijsko vozilo in namerno trčil vanj.

Eden od policistov je umrl na kraju nesreče, drugi pa se je lažje poškodoval. Tudi Tadin je nekaj tednov ležal v komi, a je preživel in še danes potrebuje rahabilitacijo.

Trenutno je v priporu, kjer bo najverjetneje ostal do pravnomočnosti sodbe. Tožilstvo mu je namreč zaradi ponovitvene nevarnosti predlagalo podaljšanje pripora, saj je prepričano, da bi Tadin na prostosti predstavljal nevarnost za ljudi.

Aroganten in nesramen do policistov
Tožilstvo, ki je obtožnico vložilo konec lanskega leta, meni, da je bil motiv za dejanje brezobzirno maščevanje zaradi večkratnega posredovanja policistov ob Tadinovem nasilju nad nekdanjo partnerico. Ravno nekaj dni pred napadom, ko je žensko napadel z nožem, so mu izrekli prepoved približevanja. Do policistov, ki so posredovali zaradi njegovega nasilništva, je bil vedno tudi aroganten in nesramen, je danes opisovala tožilka Petra Vugrinec. Po njenih besedah je Tadin kaznivo dejanje storil torej z neposrednim naklepom.

30 let je največ
Za umor je tožilka sicer predlagala 25 let, za poskus umora pa 15 let zapora. Kot je dejala, je Tadinove olajševalne okoliščine – priznanje krivde, obžalovanje dejanja in nekaznovanost – upoštevala v omenjenih posameznih predlogih kazni. Trideset let zapora je sicer tudi najvišja zaporna kazen, ki jo sodišče Tadinu lahko sploh izreče.

Tadin je danes na sodišču želel le, naj bo njegova kazen primerna, sam pa meni, da bi se lahko hitro socializiral. Ko bo izpuščen iz zapora, namerava poiskati službo in podnajemniško stanovanje, je še povedal.

B. O., STA