Če si levičar, imaš imuniteto – Sodišče po Fišerju oprostilo še nekdanjega pravosodnega ministra Zalarja zlorabe položaja

Aleš Zalar (Foto: Vlada RS)

Okrajno sodišče v Novem mestu je nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja, obtoženega zlorabe položaja ali uradnih pravic pri bliskovitem imenovanju Zalarjevega nekdanjega državnega sekretarja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva tik pred nastopom nove vlade leta 2012, oprostilo vseh obtožb. Pred novim letom je sodišče prav tako oprostilo soobtoženega nekdanjega državnega tožilca Zvonka Fišerja. Tožilstvo je napovedalo pritožbo.

Fišer in Zalar sta bila obtožena zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri bliskovitem imenovanju Zalarjevega nekdanjega državnega sekretarja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva tik pred nastopom nove vlade leta 2012. Sojenje je najprej potekalo na Okrajnem sodišču v Ljubljani, kjer je po poročanju medijev nekaj narokov odpadlo, saj Zalar ni prevzemal vabil na sodišče. Na narok je prišel 24. novembra, ko je njegov odvetnik Emil Zakonjšek predlagal prenos krajevne pristojnosti sodišča drugam. Kot razlog je navedel, da je celoten postopek pred ljubljanskim okrajnim sodiščem preveč obremenjen z dvomi, da bo sojenje nepristransko. Zalar naj bi namreč poznal sodnico Tadejo Borinc Zebič. Svojo izločitev je predlagala tudi sodnica, a je predsednica sodišča Nataša Kosec oba predloga zavrnila.

Ker je Zalar nato predlagal prenos krajevne pristojnosti sodišča, je moralo o tem odločati Višje sodišče v Ljubljani, ki je predlogu ugodilo in odločilo, da bo v tej zadevi sodilo Okrajno sodišče v Novem mestu. Zadeva naj bi sicer zastarala februarja, zato je novomeško okrajno sodišče razpisalo več narokov, ki pa se jih Zalar ni udeleževal, Fišer pa je prišel le na zadnjega.

Sodnica je v celoti sledila Zalarjevemu zagovoru?
Sodnica Melita Perko je v ustni obrazložitvi sodbe danes dejala, da ni dvoma o tem, da je bil postopek izpeljan s kombiniranjem dveh postopkov, ki naj bi bila sicer ločena, a je opozorila, da bi bil končni rezultat isti, ne glede na to, kateri postopek bi uporabili. Škrlec je namreč izpolnjeval vse pogoje, kot najprimernejšega kandidata ga je izbral tudi Fišer, poroča STA. Po njenih besedah bi Škrlec moral biti imenovan tudi, če bi dokončali prvi postopek, saj je minister, kateri koli že, vezan na predlog, ki ga poda generalni državni tožilec.

Zalar je po razglasitvi izrazil zadovoljstvo s sodbo in ocenil, da je sodnica v celoti sledila njegovemu zagovoru, ki ga je podal v začetku današnjega naroka. Kot je dejal, se ne zgodi pogosto, da sodišče dokazni postopek zaključi že takoj po zagovoru obdolženega, kar ga zgolj utrjuje v prepričanju, da postopek zoper njega ni bil potreben. Sodišče je sicer danes želelo zaslišati še Škrleca, a ga na sodišče ni bilo.

C. Š.