fbpx

Čeprav je v sodno dvorano zaklenil sodnico, so ga oprostili

Foto: STA

Ljubljanski višji sodniki so polletne zaporne kazni oprostili Urbana Prelca, ki je na ljubljanskem okrajnem sodišču v razpravno dvorano zaklenil sodnico in paznika ter je za nekaj časa pobegnil na prostost. Po mnenju sodnikov Prelac ni omejeval svobode gibanja tistih v dvorani, temveč je hotel le pobegniti.

Prelac je v zaporu na Dobu prestajal kazen dveh let in devetih mesecev zapora zaradi velike tatvine in prekupčevanja z drogo. Paznika sta ga 26. novembra 2013 vklenjenega pripeljala na ljubljansko okrajno sodišče zaradi novega sojenja – tudi takrat je bil obtožen vlomne tatvine.

Toda med glavno obravnavo je izkoristil trenutek nepazljivosti obeh paznikov in pobegnil, pri čemer je vse prisotne zaklenil za seboj. Ključ je bil v ključavnici na zunanji strani vrat. Čeprav sta paznika že čez nekaj trenutkov z udarci razbila vrata in se pognala za njim, je premeteni Prelac že ušel. Nekaj časa sta ga še zasledovala po mestnih ulicah, potem pa je za beguncem izginila vsaka sled. Policisti so ga po treh mesecih prostosti, konec februarja 2014, ujeli in vrnili za rešetke.

O omejitvi gibanja ni razmišljal
Obrambi na višjem sodišču je uspelo s pritožbo, saj so se višji sodniki strinjali, da Prelac s svojim ravnanjem ni izpolnil znakov očitanega kaznivega dejanja. Nihče od zaprtih v dvorano tega namreč ni doživel kot omejitev gibanja oziroma o tem sploh niso utegnili razmišljati, saj je vse skupaj trajalo le nekaj sekund.

Neprišteven zaradi drog
Zoper Prelca, ki je bil sicer že večkrat obsojen, tudi prav zdaj poteka sojenje, ker so ga januarja letos zasačili med vlomom na Resljevi v Ljubljani. Prelac sicer ne more zanikati, da je bil na kraju kaznivega dejanja, vendar krivde ni priznal, ker je bil po lastni oceni neprišteven zaradi metadona in tablet, še poroča Delo.

M. P., STA