fbpx

Člane najbolj sodno nedotakljive družine v Sloveniji na domu obiskali kriminalisti

Ljubljanski župan Zoran Janković je na volitvah zmagal decembra leta 2011, a vlade ni sestavil.

Po neuradnih informacijah portala Siol so kriminalisti zjutraj začeli z izvajanjem hišne preiskave pri družini ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Podrobnosti, kaj točno preiskujejo, še niso znane, so pa novinarji dejali, da so policija in predstavniki odvetniške službe Čeferin na dvorišču družine Janković. Na Generalni policijski upravi so zaradi varovanja osebnih podatkov zgolj potrdili, da preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) opravljajo hišne preiskave na območju Ljubljane, za več informacij smo jih povprašali tudi sami.

Kot navaja portal Siol, poteka enajst hišnih preiskav pri petih fizičnih in pravnih osebah, šlo naj bi za družino Janković. Med preiskovanci so po neuradnih informacijah žena Zorana Jankovića Mia Janković, sin Damijan Janković in njegova partnerka Ursula Gavish ter podjetnika Gregor Marolt in Jan Bec. Novinarji Planeta so že na lokaciji in spremljajo hišne preiskave. Kot so sporočili, je bilo pri Jankovićevih doma že zjutraj pestro, na dvorišču naj bi bila policija in avtomobili odvetniške pisarne Čeferin.

Z Generalne policijske uprave so sporočili, da v  hišnih  preiskavah,  ki  se  izvajajo v zasebnih in poslovnih prostorih, zbirajo obvestila in iščejo dokaze zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Preiskave so del dve leti trajajočega predkazenskega postopka, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo. Hišna preiskava na domu Zorana Jankovića na ljubljanskem Rudniku se je zaključila okoli 9.30. Med prisotnimi je bil tudi njegov odvetnik Janez Koščak. Janković je novinarjem dejal, da je preiskava potekala korektno, več pa bo povedal na novinarski konferenci.

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1473208225491296261?s=20

Tudi sami smo povprašali Generalno policijsko upravo, če navedene informacije držijo in če nam lahko razkrijejo kaj več informacij v povezavi z dogodkom. Odgovorili so nam, da sta dve fizični osebi osumljeni kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ter kaznivega dejanja pranja denarja, katerega je osumljenih pet fizičnih oseb. Kaznivih  dejanj  je  osumljenih  skupno  pet  fizičnih oseb, nobeni od teh oseb pa ni bila odvzeta prostost. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

Kot so nam še pojasnili preiskovalci  NPU  obravnavajo  sum  kaznivega dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja  pri gospodarski dejavnosti zoper dve fizični osebi. Sum se nanaša na  oškodovanje  gospodarske  družbe,  ki  sta jo fizični osebi obvladovali preko  lastništva  poslovnih  deležev  in poslovodnih funkcij. Z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in drugo  družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, je bila pridobljena premoženjska  korist  v  višini  1.24 milijona evrov.  V  nadaljevanju so bila opravljena  nakazila iz teh dveh družb v skupnem znesku 1.040.000 evrov več drugim  pravnim  in  fizičnim  osebam,  ki  so denarna sredstva dvigovali v gotovini.

Preiskovalci nadalje obravnavajo sum kaznivega dejanja Pranje denarja zoper pet  fizičnih  oseb,  saj  je  bil  v nadaljevanju del navedenega zneska, v višini  1.040.000  evrov,  ki je bil pridobljen s kaznivim dejanjem zlorabe položaja,  večkrat  dvignjen  v  gotovini,  s čimer se je poskušalo zakriti dejanski izvor teh sredstev.

Za kaznivo dejanje Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za kaznivo dejanje Pranja denarja pa je predpisana kazen zapora do osmih let in denarna kazen.

Po poročanju STA naj bi bila akcija kriminalistov povezana s sumom zlorabe sredstev EU, po poročanju portala 24ur pa naj bi kriminalisti obiskali tudi sina ljubljanskega župana Jureta Jankovića, tarča preiskave pa naj bi bili domnevno sporni posli Jankovićevih sinov. Pod drobnogledom naj bi bilo poslovanje z različnimi podjetji. Sodišče je v zadnjih letih trem podjetjem v lasti družine Janković, Electi Inženiringu, Electi Naložbam in Electi Holdingu odpisalo skoraj 29 milijonov evrov dolga. Pri tem jim je bil v veliko pomoč skrivnostni poslovnež Bec, ki naj bi bil del preiskave.

Sin ljubljanskega župana Jure Janković (Foto: STA)

Medtem ko je Janković svoje KLM naložbe že zdavnaj zaprl, so vsa tri podjetja Elekta kopičile dolgove. V 15 letih, odkar sta jih iz rok očeta vzela sinova Jure in Damijan Janković, sta podjetje popolnoma zadolžila. Dolg naj bi znašal skoraj 33 milijonih evrov. Poenostavljena prisilna poravnava je razkrila, da je večino terjatev, skoraj 19 milijonov evrov in pol, priglasil Bec prek svojih podjetij.

Sin ljubljanskega župana Damijan Janković (Foto: STA)

Uradno gre za človeka, ki so mu tri Jankovićeva podjetja dolžna daleč največ med vsemi. Neuradno pa za slamnatega upnika, kar je Janković sicer pred časom zanikal. Bec je v preteklosti vodil blejski Hotel Jelovica v lasti Jankovićeve Electe. Leta 2010 je bil tudi eden od donatorjev v Jankovićevi županski kampanji. Njegova podjetja so odkupovala milijonske terjatve do podjetij iz skupine Electa, s čimer je dobil Bec glavno besedo v stečajnih postopkih Electe.

Popoldne jih čaka še sojenje
Na okrožnem sodišču v Ljubljani je sicer danes ob 14. uri predvideno sojenje Zoranu Jankoviču, njegovima sinovoma Damijanu in Juretu ter družbi Electa inženiring zaradi očitkov o domnevnem “parkiranju” delnic Mercatorja pri podjetju Electa inženiring.

Sara Rančigaj