fbpx

Kri ni voda: Damijan Janković se v stilu svojega očeta izogiba priznanju krivde za utajo 200 tisoč evrov davka!

Foto: STA

Nekdanja vodilna v družbi Baza Dante Damijan Janković in Boštjan Stamejčič na današnjem predobravnavnem naroku nista priznala krivde po obtožbi za kazniva dejanja davčne utaje ter ponareditve in uničenja poslovnih listin. Tretji obtoženi, prav tako nekdanji vodilni v družbi, Ivan Mikulin se naroka ni udeležil. Tožilstvo bo preučilo nove listine. Trojica je obtožena utaje več kot 200 tisoč evrov DDV, ki naj bi jih utajili pri oddajanju in preprodaji dveh stanovanj – luksuznega stanovanja v Ljubljani in stanovanja v Tolminu. 

Stamejčičev odvetnik Gorazd Fišer je sodnici Špeli Koleta predlagal, naj sodišče pri davčnem organu ali tožilstvu pridobi vse pogodbe, ki se nanašajo na pravne posle z družbo Hypo Leasing. Po obtožnici naj bi bila najemna pogodba namreč sklenjena šele po uvedbi davčnega inšpekcijskega nadzora, iz dodatnega gradiva obrambe pa naj bi bilo razvidno, da sta se stranki o podpisu pogodbe dogovorili že prej.

Po njegovih besedah so bili identični posli, kot je ta, na katerega se nanaša obtožnica, sklenjeni prej in pozneje, tožilstvo pa problematizira le dva posla. Zakaj je tako, je treba po Fišerjevih besedah vprašati tožilstvo, je pa zagotovil, da so davčni organi pregledali oba posla.

Sin Janković se izgovarja kot ata Janković
Jankovićev odvetnik Milan Krstić pa je predlagal preložitev predobravnavnega naroka in zaslišanje privilegirane priče, danes predstavljene kot gospa Kastelic. Po njegovih besedah jo je treba vprašati, ali bo pričala ali ne. V nasprotnem primeru bi namreč lahko prišlo do kršitve v postopku, saj se na zaslišanje privilegirane priče, ki ni bila seznanjena z možnostjo pravne dobrote, sodba ne sme opirati, je opozoril. Tožilstvo je po njegovih besedah že prej vedelo, da gre za Jankovićevo teto.

Janković je postopek danes označil kot lov na čarovnice. “Prepričan sem, da bo postopek pokazal, da tu ni bilo nikakršnega kaznivega dejanja,” je dodal v izjavi novinarjem.

Z mahinacijami do utaje 200 tisoč evrov davka
Trojica je obtožena utaje več kot 200 tisoč evrov DDV, ki naj bi jih utajili pri oddajanju in preprodaji dveh stanovanj – luksuznega stanovanja v Ljubljani in stanovanja v Tolminu. Finančni upravi naj bi prijavili, da bodo v stanovanjih izvajali obdavčene dejavnosti, vendar pa so v njih živele fizične osebe. Poleg tega naj bi osumljeni ponarejali najemne pogodbe. Baza Dante naj bi, tik preden jo je Mikulin prodal Stamejčiču, od Electe Inženiring odkupila dve nepremičnini, ki ju je takoj zatem prodala družbi Hypo Leasing in ju vzela nazaj v lizing. Na podlagi tega posla je podjetje izkazalo presežek iz naslova DDV v višini 213.500 evrov, ki mu je bil vrnjen iz državnega proračuna, poroča STA.

C. Š.