fbpx

Do smrti pretepena 2-letna punčka: Primer, ki je Slovenijo ganil do solz, končno na sodišču

Foto: sta

Lansko poletje je javnost pretresel grozljiv podatek, da naj bi se mama Sanda Alibabić in njen partner Mirzan Jakupi z Jesenic tako surovo znesla nad dveletno punčko, da je ta 4. julija zaradi hudih poškodb izgubila življenje. Danes je bil na kranjskem sodišču predobravnavni narok za mamo in očima deklice, ki je v svojem kratkem življenju preveč pretrpela. 

Na Okrožnem sodišču v Kranju je bil za danes napovedan predobravnavni narok za Sando Alibabić in Mirzana Jakupija, tožilstvo pa jima očita surovo ravnanje in povzročitev lažjih, hudih in posebno hudih telesnih poškodb. STA poroča, da je bila glede na vloženo obtožnico dveletna punčka dlje časa žrtev surovega ravnanja in nasilja. Nenavadno je, da kljub ugotovitvam tožilstva tako oče kot Center za socialno delo Jesenice naj ne bi vedela nič o tem. Dveletna punčka je sicer po ločitvi staršev živela z mamo in njenim novim partnerjem, tri starejše sestre pa so ostale pri očetu.

 Drugega julija lani je eden od osumljencev obvestil reševalce, da je življenje deklice ogroženo. Deklico so nato z reševalnim vozilom odpeljali v Splošno bolnišnico Jesenice, nato pa zaradi posebno hudih poškodb s helikopterjem v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Tam je zaradi poškodb 4. julija umrla.

Slovenska javnost ob tem primeru povsem šokirana in ganjena 
Osumljenca tega krutega umora sta od 3. julija lani v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti, saj ima Alibabićeva še tri starejše hčerke. Če bosta spoznana za kriva, jima je za kazniva dejanja po obtožnici zagroženih več kot 30 let zapora. Tožilstvo jima očita zanemarjanje mladoletne osebe in surovega ravnanja, šest kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe in kaznivih dejanj povzročitve hude ter posebno hude telesne poškodbe, ki so vodile v smrt male deklice, poroča STA.

Slovenska javnost je potem, ko je mala punčka umrla, zahtevala za osumljenca najhujši možni kazni, številni so se podpisali tudi pod peticijo, naj Slovenija uvede smrtno kazen ali pa dosmrtni zapor v tem konkretnem primeru.

Vrhovno sodišče pa je odločilo, da zaradi narave kaznivega dejanja in varstva pravice do družinskega življenja, ki se nanaša na zaščito ostalih otrok osumljenke, snemanje in fotografiranje obravnave ni možno.

M. S.