fbpx

Domačini v Rakeku pretreseni; volkovi jim koljejo divjad že na dvorišču, le še vprašanje časa, kdaj se bo zgodil napad na kakega otroka!

Foto: Fb

“Ko se zjutraj zbudiš, pa takole … tole so naredili najverjetneje volkovi danes zjutraj pri naši hiši …” je prebivalka Rakeka na Facebooku zapisala v soboto, 19. januarja, ko so od snega na sveže pobeljenih dvoriščih hiš ugledali pravi kraj zločina. Volkovi so namreč sredi naselja ujeli jelena in ga pojedli. Sledovi njegove borbe za življenje kažejo, da se je jelen v agoniji zaletel tudi v avtomobile in jih poškodoval, vendar volkov to ni zmotilo, saj se bližine človekovega bivališča ne bojijo več. Ravno zaradi tega je strahu med prebivalci Notranjske in Kočevskega vedno več. Bodo škodo plačevali nevladniki Alpe Adria Green in neživljenjski sodniki, ki so ustavili odstrel in nimajo nobenega stika z naravo ter realnega stika z življenjem na podeželju?

Meseca novembra je upravno sodišče ustavilo odstrel 11 volkov, ki jih je v načrt uvrstilo ministrstvo za okolje in prostor, prebivalci Notranjske in Kočevskega pa se v tem času soočajo s številnimi bližnjimi srečanji s temi zvermi, za katere pravijo, da jih je bistveno več, kot jih lahko prenese okolje, ogroženo je tudi mirno sobivanje s človekom.

Novozapadli sneg je 19. januarja razkril, da se je v kraju Rakek na Notranjskem zgodil pravi pokol. Žrtev je bil jelen, storilci pa trije volkovi, so po sledeh ugotovili tamkajšnji lovci. Jelen se je v želji, da bi si rešil življenje, podal v beg med hiše, vendar to ni odvrnilo volkov od svojega prvotnega namena. V agoniji se je zaletel tudi v parkiran avto in ga poškodoval. Običajno so se volkovi namreč bali bližine človeka, toda, kot kaže, so pred njim povsem izgubili strah.

Fotografija osebe Polona Grintal.

Foto: Fb

Prebivalci notranjskega in kočevskega območja so zaradi okoliških prostranih gozdov navajeni številne divjadi, ki jo v mestih poznajo le s televizije in iz drugih medijev. Tudi z zvermi so sobivali in jih tolerirali toliko časa, dokler so se samo potikale okoli naselij in niso povzročale večje škode.

Fotografija osebe Polona Grintal.

Foto: Fb

Po sledovih sodeč je jelen krvavel na več mestih, med begom pa se je zaletel v avtomobil in ga tudi poškodoval. (Foto: Fb)

Fotografija osebe Polona Grintal.

Sneg razkriva “kraj zločina” na dvorišču hiše. (Foto: Fb)

Napadi se vrstijo
Spomnimo, da smo oktobra že poročali o napadu volkov na psa na dvorišču kmetije v okolici Kočevja. Kot je šokiran zapisal njegov lastnik, je povsem raztrganega našel v jutranjih urah, ko je šel proti hlevu. Pes je bil privezan, kot je razvidno iz fotografije, kar nakazuje na samo bližino napada. Po poškodbah sodeč je bil povzročitelj verjetno volk, saj je znano, da ti radi napadajo in jedo tudi domače pse.

C. Š.

 

Komentarji so onemogočeni.