fbpx

Drama v Ljubljani: Po begu pred policijo se je tihotapec zaletel v semafor – en ilegalec pri tem izgubil življenje

Slika je simbolična (Foto: STA)

V nedeljo, 19. decembra zvečer, je na Trgu mladinskih delovnih brigad prišlo do prometne nesreče, v kateri je umrl eden od ilegalnih migrantov, ki jih je kosovski tihotapec prevažal v kombiju. Policija je kombi z migranti lovila po primorski avtocesti, lov pa se je nadaljeval po Tržaški cesti v Ljubljani, kjer je voznik kombija trčil v semafor.

Voznik kombija, v katerem so prevažali ilegalne migrante, naj bi po prvih podatkih bil državljan Kosova, ki ni ustavljal na znake policije ne na primorski avtocesti ne na Tržaški cesti v Ljubljani. Lov na kombi z ilegalnimi migranti se je končal na Trgu mladinskih delovnih brigad, kjer je voznik ilegalnih migrantov z vozilom trčil v semafor.

V kombiju je po prvih informacijah bilo poleg voznika še šest ilegalnih migrantov. Po trditvah policije njihove identitete še niso uspeli potrditi. Po prometni nesreči so organi pregona vozniku razbitega kombija odvzeli prostost.

Prometno nesrečo na Trgu mladinskih delovnih brigad v Ljubljani je povzročil kosovski tihotapec migrantov na begu pred policijo, ko se je zaletel v semafor. En ilegalni migrant je umrl. (Foto: Google Maps)

Policisti so po nesreči začeli preiskavo za namene ugotavljanja vseh okoliščin dogodka in nesreče. Na ogled prizorišča nesreče sta prišla tudi pristojni državni tožilec in preiskovalni sodnik, še naprej pa poteka zbiranje obvestil. Več informacij naj bi bilo znanih v ponedeljek, 20. decembra 2021. Policija je zaradi prometne nesreče cesto na tistem odseku zaprla in uredila obvoz.

Umrl 22-letni Turk

Kakor so sporočil is policije v ponedeljek, 20. decembra 2021 je bil voznik kombija 18-letni državljan Kosova, 6 ilegalnih migrantov pa je prihajalo iz Turčije. To je že druga smrtna žrtev turških ilegalnih migrantov v Sloveniji v manj kot mesecu dni. Pred dnevi smo poročali, da se je v Dragonji utopila 10-letna ilegalna migrantka, ravno tako iz Turčije, ki je skupaj za materjo in brati skušala nelegalno prečkati mejo in priti v Slovenijo.

Reševanje 47-letne turške ilegalne migrantke iz Dragonje (foto: PU Koper)

Kosovski državljan je imel sicer registrirano prebivališče na območju Postojne ilegalne migrante pa je prevažal v najetem kombiju. Sam je bil v trčenju z vozilom v semafor lažje poškodovan, medtem ko so turški ilegalci utrpeli hujše poškodbe a njihova življenja, z izjemo enega mrtvega naj ne bi bila ogrožena. Začelo se je v nedeljo, 19. decembra 2021, ko so koprski policisti na Kozini ustavljali kombi znamke Peugeot ljubljanske registracije. namesto, da bi voznik kombija z migranti ustavil je zapeljal na avtocesto proti Ljubljani. Pred kombijem je na kratki razdalji vozil osebni avtomobil Opel Astra, ki so ga policisti ustavili na izvozu Senožeče, medtem ko je voznik kombija divjal naprej proti Ljubljani.

Policisti so kosovskega tihotapca na primorski avtocesti skušali večkrat ustaviti z zmanjševanjem hitrosti, celo z blokado izvozov. Kosovar je je nadaljeval z norenjem po avtocesti s hitrostjo tudi več kot 180 kilometrov na uro. Pri Brezovici je zadel dve policijski vozili na nadaljeval do izvoza na Tržaško cesto proti centru Ljubljane. “Med vožnjo je zavijal levo in desno in preprečeval policijskim vozilom, da bi ga prehitela,” poroča STA, na koncu pa je zadel v osebno vozilo, ki je stalo pri rdeči luči na semaforju. Voznik osebnega vozila v katerega je trčil kombi ni bil poškodovan. Kombi poln migrantov je po trčenju odbilo v levo, tako da je prišlo do čelnega trčenja v drog semaforja.

Pomagali trije “Postojnčani”

Kosovskemu vozniku so odredili testiranje na droge, zdravila in alkohol. Vseh šest turških državljanov je v Slovenijo prišlo nezakonito. V Opel Astri za katero policija sumi, da je bila predhodnica kombija so identificirali tri “Postojnčane” stare med 18 in 19 let. Iz danih informacij ni razločno, ali gre za Slovence, ali tako kot v primeru voznika kombija tujce s prebivališčem v Postojni. Trojica je bila pridržana. V obravnavi je več kaznivih dejanj: nevarna vožnja, preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države.

O vseh ugotovitvah bo policija obvestila pristojno državno tožilstvo. V zasledovanju kombija so sodelovali policisti PU Ljubljana, PU Koper in pripadniki specializirane enote za nadzor državne meje. Razen dveh poškodovanih policijskih vozil, niso utrpeli nobene škode oziroma poškodb.

Ivan Šokić