fbpx

Drama v študentskem domu Vič: Zakaj je moral 22-letni genij umreti?

(Foto: Skandal24.si)

Bilo je v ponedeljek, 2. oktobra, okoli tretje ure popoldan, ko je v ljubljanski študentski dom na Viču v jedilnico študentskega doma vkorakala okrepljena ekipa policistov. Prišli so po 22-letnega A., da bi ga prisilno odpeljali v Polje v Psihiatrično kliniko Ljubljana. Ker naj bi ogrožal svojo varnost, poroča Skandal24.si.

Mladega znanstvenika, ki je imel že v preteklosti duševne težave, so odpeljali s policijskim avtomobilom. Odvedli so ga k dežurni zdravnici. Prav njej je zagotovil, da bo z njim vse v redu. Jemal je 12 različnih zdravil dnevno, katerih stranski učinki so bili med drugim tudi samomorilne misli. Pristojna za sprejem nujnih pacientov mu je verjela na besedo in ga po pogovoru pustila domov. Brez spremstva in ne da bi poklicala starše ali kogarkoli. Beseda bolnega človeka je očitno zalegla. Odšel je. Sam. Z ugotovitvijo zdravnice, ki je zapisala, da ni potrebe po hospitalizaciji in da je mladenič preobremenjen. Ko se je vrnil v študentsko sobo, v kateri je bival sam, bilo je dobri dve uri po pogovoru z dežurno psihiatrinjo, pa je storil samomor. Skočil je z balkona na Gerbičevi …

Jutranja drama
Tragedija se je očitno začela že nekaj ur prej, v jutranjih urah. Sklepamo lahko, da je A. na pomoč poklical zdravnika, čigar ime so našli napisano na listu v njegovi študentski sobi. Poklical naj bi tudi policijo, rekoč, “da si bo nekaj naredil”. Njegova psihiatrinja je taisti ponedeljek v Ljubljano napotila dve medicinski sestri iz dolenjskega zdravstvenega doma.

Pobegnil iz čakalnice
Policija je tisti dan po študenta 2. letnika biokemije prišla dvakrat. Prvič okoli dopoldneva, potem ko sta jih o življenjski stiski mladeniča obvestili medicinski sestri. Policisti so ga odpeljali v čakalnico Psihiatrične klinike v Ljubljani in odšli. A. je pobegnil. Drugi klic so policisti prejeli s psihiatrije, ker pacienta, ki so ga pripeljali, ni bilo nikjer. Policisti so ga našli v jedilnici študentskega doma in ga že drugič odpeljali k zdravniku.

Še v nedeljo s starši
Starši so pokojnega sina videli dan pred tragedijo. Mati je v ponedeljek, nekaj minut preden je za vedno izgubila sina, z njim govorila po telefonu: “Mami, ne morem govoriti, pokličem nazaj.” Mama povratnega klica ni dočakala …

Rodni kraj mladega genija je zavit v črnino. Policisti so prišli staršem povedati le, da je njihov ljubljeni sin mrtev. Ne samo njegovi starši, sleherni bi se vprašal, zakaj jih niso poklicali že prej in jih obvestili o njegovih stiskah.

Varstvo osebnih podatkov in molk vpletenih?
Na novinarska vprašanja, med drugim tudi na to, ali je dežurna zdravnica premalo skrbno obravnavala pacienta, nam vodstvo Psihiatrične klinike Ljubljana do zaključka redakcije ni odgovorilo. Policija pa varuje osebne podatke: ”V okviru spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov in spoštovanja pietete pokojnega vam lahko potrdimo zgolj to, da so policisti PU Ljubljana 3. 10. 2017 nekaj po 19. uri obravnavali dogodek, v katerem je umrla ena oseba. Policisti so zbrali obvestila in opravili ogled kraja, pri čemer je bilo ugotovljeno, da sam dogodek nima znakov kaznivega dejanja, prav tako je bilo ugotovljeno, da ni šlo za nesrečo.” O zbranih ugotovitvah bodo policisti obveščali pristojno tožilstvo, nam je sporočila Nataša Pučko, predstavnica za odnose z javnostmi PU Ljubljana.

Skandal24.si