fbpx

Dva Bosanca in Srb, ki so bili na Ptujskem v enem dnevu ujeti pri tihotapljenju migrantov, pristala v priporu!

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

V sredo so policisti na Ptujskem v kratkem času obravnavali tri ločene dogodke tihotapljenja migrantov. Uspeli so prestreči 22 nelegalnih migrantov, od katerih so bili vsi polnoletni že vrnjeni na Hrvaško, mladoletni pa bodo po formalnem postopku. Pri tem so ujeli tudi tri tihotapce, ki so že v priporu, grozi pa jim do 8 let zaporne kazni!

To sredo je bilo za policiste na Ptujskem posebej napeto in to že zelo zgodaj zjutraj, v treh ločenih dogodkih so namreč prestregli kar 3 tihotapce nelegalnih migrantov. Policisti policijske postaje Gorišnica so v Mali Varnici že ob 4.42 uri ustavljali osebno vozilo z zagrebškimi registrskimi oznakami, ki je v Slovenijo pred tem nelegalno vstopilo s Hrvaške. Voznik je uspel obvoziti policijsko vozilo in je nato pospešeno odpeljal proti Malemu Okiču, še preden pa bi ga policisti dohiteli je ustavil in voznik se je s šestimi potniki razbežal.

Kmalu je bilo jasno, da gre za še en primer tihotapljenja ilegalcev, malo po 5. uri so policisti v gozdu že prijeli 2 državljana Bangladeša in enega Pakistanca. Približno dve uri po dogodku so policisti Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov prijeli še voznika, 27-letnega državljana BiH, malo pred 8. uro pa je komandir policijske postaje Podlehnik v Zgornjem Leskovcu prijel še preostale tri potnike iz opisanega vozila, 2 državljana Bangladeša in enega državljana Pakistana. V postopku so policisti ugotovili, da je voznik tri tujce prevažal na zadnji sedežih, tri pa v prtljažnem delu vozila.

foto: epa

Le pet minut kasneje ustavili še eno vozilo z 8 migranti
Le pet minut kasneje, ob 4.47, so policisti PP Podlehnik v Vidmu pri Ptuju ustavljali še en osebni avtomobil z zagrebškimi registrskimi oznakami. Tudi ta voznik na znake policistov ni ustavil, ampak je z vožnjo nadaljeval do avtoceste A4, kjer se vključil nanjo, za smer Maribor. Avtocesto je zapustil na Hajdini in vožnjo nadaljeval proti Slovenski Bistrici. Policisti so ga ves čas na predpisan način ustavljali, vendar voznik ni ustavil. Zaradi tega so policisti PP Slovenska Bistrica pri Veleniku uporabili sredstvo za prisilno ustavljanje motornih vozil – Stinger. Voznik je zatem, ko je prevozil Stinger, s prebodenimi levimi pnevmatikami zapeljal z vozišča in iz vozila pobegnil. V vozilu je pustil 8 poškodovanih migrantov, ki jih je tihotapil in sicer 6 državljanov Bangladeša in 2 državljana Pakistana. Voznika, 33-letnega državljana BiH so policisti Postaje prometne policije Maribor prijeli kmalu po nesreči. Na kraj so poklicali tudi reševalce, ki so dva tujca odpeljali na pregled v UKC Maribor, ostalim pa površinske rane oskrbeli na kraju nesreče. Poškodbe prepeljanih v UKC niso hude.

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Tudi v tretjem vozilu 8 migrantov, vozniki so delovali v skupini in vozili drug za drugim
In še tri minute kasneje, ob 4.50, so policisti PP Gorišnica v Dolanah ustavili osebni avtomobil, z zagrebškega registrskega območja, ki ga je vozil 38-letni državljan Srbije. Tudi ta je v vozilu prevažal 6 državljanov Bangladeša in 2 državljana Pakistana, ki jih je pred tem nedovoljeno prepeljal iz Republike Hrvaške.

Foto: STA

Tihotapcem, ki so v priporu, grozi do 8 let pripora, vsi polnoletni migranti pa so že vrnjeni na Hrvaško
Vsem trem voznikom (dvema državljanoma BiH in enemu državljanu Srbije), ki so sicer delovali v skupini in so do hrvaško-slovenske meje vozili drug za drugim, je bila takrat odvzeta prostost in so bili po zbranih obvestilih, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, s kazensko ovadbo privedeni k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju. Ta je zoper vse tri, po zaslišanjih, odredil pripor. Kazenska ovadba zoper njih je bila podana na podlagi 6. odstavka, 308. člena Kazenskega, saj so z navedenim kaznivim dejanjem povzročili nevarnost za življenje in zdravje tujcev. Za navedeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let in denarna kazen. Dvanajst odraslih migrantov smo 5. 9. 2019, predali hrvaškim varnostnim organom, 8 mladoletnih pa smo nastanili v Centru za tujce in jih bomo hrvaškim varnostnim organom predali v formalnem postopku.

Rok Krajnc