fbpx

Ekskluzivno: Dr. Novič na Dobu nameščen v samsko sobo

Milko Novič. (foto: STA.)

Poročali smo že, da so dr. Milka Noviča, ki po nedolžnem prestaja kazen za umor dr. Janka Jamnika, to sredo iz pripora na Povšetovi v Ljubljani prepeljali v zapore na Dob. Kot smo pravkar izvedeli, je dr. Novič v celici, samski sobi, brez računalnika, knjig, časopisov, popolnoma odrezan od sveta. Prav tako mesec dni ne bo smel klicati po telefonu nobenega, razen članov najožje družine.

In medtem, ko dr. Novič ždi v samski sobi, se pravi naročniki in morilci sprehajajo na svobodi, saj je po našem trdnem prepričanju umor dr. Janka Jamnika izvedla dobro organizirana kriminalna združba. O Novičevi nedolžnosti je prepričana tudi mama pokojnega Jamnika,  Ana Jamnik: “Od samega začetka sem verjela, da je Novič nedolžen, sin mi je mesec dni pred smrtjo povedal, da mu je Michel Stephan grozil!” Tako je namreč Jamnikova mama dejala medijem po obsodbi dr. Noviča.

V Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so nam sporočili, da Dr. Novič ni bil nameščen v samico, kot to zmotno navaja avtor prispevka, ampak je bil nameščen v samsko sobo, kar je bistvena razlika. Samica je namreč skladno z 88. členom Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij ena od vrst disciplinskih kazni, s katerimi se obsojenca kaznuje za disciplinske prestopke. Namestitev obsojenca v samsko sobo je v sprejemnem oddelku običajna, če to dopuščajo prostorske in druge okoliščine.

V nadaljevanju pojasnjujejo še nekaj splošnih informacij glede režima: Vsak obsojenec, ki pride na prestajanje zaporne kazni, je najprej nameščen v sprejemni oddelek, kjer lahko po zakonu ostane do 30 dni. V sprejemnem obdobju se spoznava njegova osebnost, zdravstveno stanje, delovne in učne sposobnosti in druge okoliščine, pomembne za obravnavo obsojenca ter za njegovo pravilno razvrstitev. Ob zaključku sprejemnega obdobja se za obsojenca pripravi osebni načrt. Vsak obsojenec, ki pride na prestajanje zaporne kazni, je v zavodu obravnavan v skladu z določbami in po postopkih, ki so opredeljeni v Zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij in podzakonskih predpisih.

Več si lahko preberete TUKAJ.