[Ekskluzivno] Slovenija še vedno izrazito nepravna država: Celjsko državno tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo proti komunističnemu zločincu Francu Severju – Franti

Franc Sever - Franta (STA)

Okrožno državno tožilstvo v Celju je zavrglo kazensko ovadbo proti partizanu Franci Severju – Franti, osumljencu povzročitve vojnih hudodelstev po 102. členu Kazenskega zakonika, leta 1945 v Teharjah. Slovenski organi pregona so se ponovno izkazali za nesposobne pregona najtežjih zločinov, storjenih po koncu 2. svetovne vojne, čeprav obstajajo neizpodbitni dokazi o storjenem zlu in njegovih povzročiteljih. Žrtve izvensodnih pobojev tako še vedno nimajo zagotovljenih temeljnih pravic do poprave krivic, do preiskave zločinov, do resnice ter pravice do odškodnine. Krivec pa je država, ki načrtno zanemarja to pomembno civilizacijsko področje.

Vzrok za kazensko ovadbo sta bila članka Slovenski organi imajo izjemno priložnost, da procesirajo enega izmed zadnjih še živečih partizanov, ki so sodelovali pri izvensodnih pobojih po drugi svetovni vojni” objavljen na Nova24TV  in “Franc Sever se je samoprijavil kar v svoji knjigi za najhujši vojni zločin vseh časov na slovenskih tleh” avtorja Jožeta Dežmana, ki je bil objavljen v Časniku in v Demokraciji.

V nadaljevanju ovadbe je obrazloženo, da je GPU UKP opravil preverjanje in razgovor s Francem Severjem – Franto zaradi odkrivanja znakov hudodelstva po prvem odstavku 102. člena KZ-1. Vsebina razgovorov so bili trije dokumenti, ki se nanašajo na dogajanje pri odločanju o izvedbi in selekciji ujetnikov za likvidacijo v taborišču Teharje pri Celju, leta 1945, ki naj bi jih izvajal Frančišek Sever Franta, piše v obrazložitvi ovržene ovadbe celjskega tožilstva.

Fran Sever Franta priznal v ovadbi, da je delal selekcijo zapornikov, za izvensodne poboje naj bi izvedel komaj po osamosvojitvi Slovenije:

Pričanje Franca Severja – Frante o dogodkih v Teharjah.

S poboji so kršili vse do takrat postavljene pravne norme
Kako protipravno in nečloveško so ravnali z vojnimi ujetniki, nam pomaga odkriti kar Franc Sever – Franta v svojih spominih. Pravi, da so ga konec maja 1945 “poklicali v obveščevalni oddelek armade. Dobil sem nalogo, da grem v Celje, v štab enote KNOJ (Korpus narodne obrambe Jugoslavije), kjer je bil nameščen eden od polkov. Tam naj bi bili ujeti domobranci z Dolenjske, ki so jih Angleži vrnili nazaj v Jugoslavijo. Izmed njih naj bi izločil tiste, ki so bili nedolžni oziroma prisiljeni v sodelovanje z okupatorjem, in mladoletne.”

Žrtev komunističnega režima, otrok s Petrička, Franci Kindlhofer. (osebni arhiv Franci Kindlhofer)

Žrtev komunističnega režima, otrok s Petrička, Franci Kindlhofer.

V Teharjah je “dobil v roke precej debelo mapo z listinami, kjer so bili vpisani vsi, ki so bili v tem taborišču. Seznam je vseboval ime in priimek ubežnika, mesto in dan rojstva, navedena je bila domobranska enota, v kateri je služil in koliko časa, v katerih spopadih s partizani je sodeloval, zakaj se je pridružil tej izdajalski vojni formaciji itd. Več kot tri ure smo z dvema tovarišema pretresali in izločali najprej tiste, ki sem jih poznal, in potem razpravljali o njihovih krivicah in obnašanju njihovih družin. Šlo je za posameznike iz grosupeljskega in stiškega okrožja in za tiste ujetnike, za katere sem lahko argumentirano jamčil, da niso bili izdajalci in da so bili prisiljeni v kolaboracijo ali so bili mladoletni. Na koncu pretresanja smo se strinjali, da je štirinajst ujetnikov zaprtih po krivici in da niso zakrivili zločinov, nekateri pa so bili tudi mladoletni. Izpustili so vseh štirinajst.”

V letu 2019 je Franc Sever – Franta dobil še filmski spomenik v partizanski pravljici Preboj svojega kofetarskega prijatelja, režiserja Dejana Baboska. (Foto: STA)

Povojni poboji – zločini, ki nikoli ne zastarajo, ne glede na starost zločinca
V letu 2005 so svetovni mediji poročali o takrat 94-letnemu Aribertu Heimu, ki je bil poleg dr. Mengeleja eden najbolj krutih nacističnih zločincev, čeprav so vsi trdili, da je umrl že leta 1993. Starost osebe nikoli ni vprašljiva, le spomnite se znamenitega filma Vzoren učenec (Apt pupil, 1998) režiserja Bryana Singerja, v katerem je najstnik razkrinkal ostarelega soseda, ki je bil v resnici nacistični vojni zločinec, in ga postavil pred sodišče. V lanskem letu pa je Franc Sever – Franta dobil še svojo partizansko pravljico Preboj, ki jo je posnel njegov kafetarski prijatelj, režiser Dejan Babosek. Lažnivi filmski junak Franta pa je lahko miren, saj bo lahko še naprej srkal kavico vsako jutro v enem izmed ljubljanskem lokalu Pingvin s svojimi prijatelji.

Luka Perš

 • montyamp

  A je prišlo zganjat udbovsko judikaturo tožilstvo z marsa ???
  Kaj tile troti kumrovške šnelkurs akademske elite postrevolucionarne ropotarnice kulturnega marxizma , še niso slišali za “” indično “” sojenje ???
  Že kdaj sem ciganom razlagal da se naj bolj skup držijo , da bodo vedeli en za drugega .

 • ROMAN Naprudnik

  Da o pobojih ni nič vedel,je pa bosa!

  • Anton

   Vsaka mamca z vsake vasi je vedla, tej kurci so mel pa krampe v rokah in izgubili spomin….

 • Antonius

  Celjsko krivosodje je samo na pol poti od ljubljanskega do mariborskega krivosodja.
  Sodniki so pa itak Bavconov faks.

 • Miro Jereb

  Mislim da so lani v nemčiji obsodili 92 let starega ss..ovca. Pri nas pa…ah jebi ga. Za KOZLAT.

 • Ivan Ivanovič

  Napaka je bila narejena že davno, še v času Demosove vlade. Takrat bi bilo treba poslati partijske sodnike in tožilce domov, zdaj pa imamo, kar imamo: popolno kontinuiteto s partijskim režimom. Čakati od idejnih naslednikov in somišljenikov partijskih zločincev, da bodo sodili slednjim, je pač utvarno početje.

  • sunday

   to je že res, vendar, če bi se kateremu izmed teh sodnikov “kaj zgodilo” bi ostali hitro začeli soditi drugače – to je – pošteno !!!

  • Slovenec

   Demos je imel podtaknjene komuniste in nekatere stranke so hotele blokirati proces osamosvojitve, zato to menda ni šlo
   skozi. Res pa je Demos delal tudi
   napake, lustracije ni izvedel.

   • jan Gedli

    Ja, “napake” so delali predvsem podtaknjenjci. Še zdaj jih infiltrirajo.

   • TheJanez59 .

    Še zdej ga imate podtaknjenega janšata ! Eden najbolj zagretih komunistov je bil, kdor ne ve !!

 • JANEZ GUS

  Komunajzerska miselnost se bo zdravila toliko časa,kolikor dolgo so nam je pumpali.Mi smo izgubljena generacija-žav

 • JANEZ GUS

  Komunajzerska sramota bo umirala počasi.Problem je indoktrinirano šolstvo.Prepojeno s komunistično ideologijo od A doŽ.

  • Mademoiselle

   Res je.

  • borko

   tukaj se začne ..pri otrocih

 • Edi Puc

  PRIČAKOVANO, vendar se pot tu ne USTAVI.

 • Zoran Šuštar

  Imel je zajeten kup map, “rešil” jih je samo 14, kot da ni vedel kaj se bo zgodilo z ostalimi. Čisto blefiranje. Bilo je leta 1945, moral je vedeti, saj je bil aktivni član te organizacije, in mu je vodstvo zaupalo, sicer ga ne bi poklicali. Torej nikakor ni bil neuk. In to dejstvo je čisto dovolj za obsodbo. Samo tožilstvo se takega sklepa ogiba iz že znanih razlogov.
  Nenazadnje tudi Hitler in Stalin nista direktno sodelovala pri pobojih, pa imata status zločinca.

 • sloustava

  Visok “titl” visje drzavne tozilke, ki nima znanja. Ima morda pedigre?

 • Van Der Waals

  demokracijo se izbori ne pridobi! treba bo met orožje doma za takele komuniste!

 • Van Der Waals

  demokracijo se izbori ne pridobi! treba bo met orožje doma za takele komuniste!

 • bubamara

  Gledal je mape. Ma kakšne mape. Ubijal so vsakega z domobransko uniformo. Veliko partizanov je bilo nepismenih. Laž na laž je mantra komunistov.

  • TheJanez59 .

   Še premal so jih !

 • Anton

  Še vedno lahko onečastimo njegov grob. Ko bo….

 • zaslosds

  A še ni zločinec frantl v Haagu?Rdečega valiča pa zraven,da mu bo plenice menjaval

 • Andrej

  Niti eden ne sme biti kaznovan, niti eden. To je trdno prepričanje CK ZKS. Prepričanje je prepojeno v sodstvu, tožilstvu, zdravstvu, šolstvu, gospodarstvu, kulturi – povsod. CK ZKS je do sedaj zmagoval, saj res ni bil kaznovan niti eden. Pa stotisoči so bili pobiti na naših tleh. Stotisoči iz vseh vetrov sveta, kaznovan pa niti eden. Resnično, velik uspeh CK ZKS, priznajmo si. Hkrati pa kritika narodu: sram naj nas bo, da podpiramo tako oblast. Naši očetje so umirali v breznih, njihovi otroci pa morilce voljo.

 • pesjanar

  Zagovarjal se je da ni storil nič narobe,povejte mi ljudje božji kateri zločinec je priznal zločin kateri kurber je priznal ženi da je nategnil drugo ne ni je nategnil slučajno je padel na njo in tako naprej,jebeš take tožilce in tiste kateri jim nasedajo sprevrkeno in čooveka ne vredno dejanje te tožilke.

  • Andrej

   Bistvena razlika je, če si prvorazredni ali drugorazredni.

 • ZatonMesecnikov

  Mislim, da je Haško sodišče pristojno za vojne zločine “na območju bivše Jugoslavije”. Vojna pa kot vojna. Ta ovadba izpolnjuje vse kriterije. Dajte poslati v Haag, Da bo vsaj zadrega, če drugega ne. Pa vodilo, kako se v bodoče te stvari počne.

  • samsara

   Če se ne motim, so se že pred leti ukinili.
   Ustanovljeno zgolj za potrebe obsodbe novejšega južnobalkanskega klanja in ‘ratovanja’.

 • xtc

  Gre za navadnega zločinca in tožilec bi moral biti takoj v postopku zaradi prikrivanja zločina in suspendiran.

 • Slovenec

  Pričakovati je bilo kaj takega. SDS bi uredila sodstvo ob primerni strukturi vladne ekipe. V takih primerih jo bodo
  sedanji koalicijski partnerji pobili. Žal.
  Davek na volilno abstinenco in buteljstvo.

 • Anton Slapnik

  zločini proti človeštvu nikoli ne zastarajo
  se bo našlo že kakšno drugo tožilstvo da bo nadaljevalo iskanje resnice
  že sama prisotnost partpartizana v tetam je dovolj za nadaljne delo
  V nadaljevanju ovadbe je obrazloženo, da je GPU UKP opravil preverjanje in razgovor s Francem Severjem – Franto
  zaradi odkrivanja znakov hudodelstva po prvem odstavku 102. člena KZ-1.
  Vsebina razgovorov so bili trije dokumenti, ki se nanašajo na dogajanje
  pri odločanju o izvedbi in selekciji ujetnikov za likvidacijo v
  taborišču Teharje pri Celju, leta 1945, ki naj bi jih izvajal Frančišek
  Sever Franta, piše v obrazložitvi ovržene ovadbe celjskega tožilstva.

 • Mademoiselle

  Fašizem = Nacizem = Komunizem.

  Komur še to ni jasno, naj si prizna, da ima oprano glavo v letu 2020.

 • črnaovca

  A vi bi še kar o tem, raje poglejte kam so izginile maske ki jih je nabavljal Tonin, denar je šel, mask ni

  • von Rhein

   Kam in kako so izginile? Kakšna cena? Prosim,da dokončaš kar si namenil podtakniti.

 • RATATA

  Organi pregona so v osamosvojeni socjalistični mafijski Republiki Sloveniji ZELO UČINKOVITI glede varovanja komunističnih revolucionarnih zločincev in njihovih naslednikov, potomcev ter slavilcev komunisticne revolucije, ki so jim s tem popolnoma zaščiteni iz revolucije pridobljeni privilegiji.
  Franta je že moral bit pomemben v tistem času, da je postal direktor Aerodroma Ljubljana-Pulj!

 • Simon Rožič

  Franti na faci piše, da je morilec, da o njegovem posesivnem, odurnem obnašanju
  ne govorimo!

 • Artur

  Kaj ste pa pričakovali od narodno izdajalskih preverjenih partijsko krivosodnh kadrov, ki jim pravica diši kot magarcu govedina.

 • Martin Krpan

  Slovenija je definitivno prevec pravna drzava. Pravicna drzava, o tem pa ne bomo nikoli slisali govoriti

 • Artur

  Bo treba proti tej barabi vztrajati na Haaškem sodišču za vojne zločine, v naši krivosodni partijski prčvarnici ni šans.

 • Jani Steiner

  Po končani vojni, katerekoli, moriti in pobijati vojne ujetnike, je zločin brez primere. Zato je treba take zločince preganjati do bridkega konca, ne glede na starost storilcev. Mogoče bomo pa dočakali procesiranje še živečih morilcev v mirnodobnem času. Malo jih je še. Brez milosti!!!

 • Martin Krpan

  Pravna drzava pomeni komunisticna drzava, kjer se regulira vse od barve spodnjic ki jih je posameniku dovoljeno nositi. Pravicna drzava je drzava v kateri drzavljani lahko delajo karkoli hocejo, dokler ne skodujejo drugim ljudem. V primeru, da to crto prestopijo veljajo stroga pravila. Pravila veljajo za vse enako, naj bo kralj ali kmet.

 • marker

  Na tem portalu je bila slika z njim v dnevni sobi. Ta soba je bila polna zelo lepega starinskega pohištva.

 • samotoje

  Ne bi se smelo tu nehati. Gospod Kindlhofer in vsi drugi, ki ste pripravljeni vztrajati in pokazati, kje je mesto vojnim, predvsem pa povojnim zločincem, sporočite. Bomo podprli, tudi finančno.

  • Kindlhofer

   Pripravljam vlogo na sodišče. Rabim odvetnika. Sicer imam enega, ne vem še pa, če bo kaj računal. Danes bo tukaj objavljen še moj komentar. moj kontakt. [email protected]. Finančno podporo bom gotovo rabil, saj si kot upokojenec ne morem veliko privoščiti.

   • samotoje

    Zdajle vsi sodni roki stojijo. Delam na svojih stikih in se vam oglasim.

 • jan Gedli

  Teoretično in dejansko je možno, da bi pregon prevzeli oškodovanci – potomci pomorjenih domobrancev, ki gotovo še živijo, vendar bi bilo to težavno, povezano s stroški, potrebna bi bila pomoč v denarju…

  • Kindlhofer

   Tukaj bi se morali nasloniti na zakone nuernberškega procesa, ki so predvideli, da krivde ni potrebno posebej dokazovati, če je ta na splošno znana. Tako branilci zločincev niso mogli vložiti pritožb na obsodbo, da bi s tem zavlačevali proces.

 • Sonia Laze

  HELLO SPORAZUMI O POSOJILU IN FINANCIRANJU.

  V želji po pridobitvi posojila je moj cilj bistveno okrepiti ekonomsko osnovo vseh pravnih in fizičnih oseb, ki izvajajo dejavnosti ustvarjanja dohodka, z odobritvijo posojil med posamezniki.
  Strinjam se, da vam bom finančno pomagal ne glede na težave, dokler ste solventni.
  Na razpolago sem vam v celoti. Prosimo, da svojo prošnjo potrdite tako, da čim prej določite znesek, ki ga želite izposoditi, in trajanje poplačila na tem e-poštnem naslovu: » [email protected], da lahko hitro ugodno odgovorimo na vašo prošnjo in ste ugodili.
  Samo pošljite e-pošto: » [email protected] in vaša zahteva bo uspešno obdelana.
  Telefonska številka: +33 7 57 90 63 78
  Hvala za vaše stike.

 • TheJanez59 .

  Tule dol ste vsi prtegnjen na kubik !!

  • Anton Slapnik

   govori se da je ustaški zaklad že zmeraj ob progi nekje pri dravogradu ?
   ob taki težki gradbeni mehanizaciji bi se to dalo takoj potrditi, drugi tir se ne dela, tunel tudi ne
   razkopljimo štreko za še retji tir, se bo menda kaj našlo, če ne druzga pa kosti

 • Novo Jutro

  Kaj ne bi bilo pametno še za nekaj časa izpustiti razne vojne in povojne dogodke iz javnih razčiščevanj, saj bi to bila lahko voda na mlin starim silam, ki bito izkoristla za nove in neslutene napade na vlado.

 • Oliva

  Še en morilec več, ki ga bo prej matilda pobrala, kot pa bo odgovarjal za svoje svinjarije. Gnilo sodstvo pa, najlepse je zadevo zavržit kot pa se z njo ukvarjati, ker s tem zaščitijo tisto morilsko gamad, med njimi tudi svoje prednike. Fuj!!!

 • DOMOVINSKA LIGA

  Prišel boš na vrsto morilec Franta crknu boš tako ali tako upam da v mukah kot tvoji somišljeniki.

 • Hribouc

  Ne vem kaj bo se daj storil g.Kindlhofer.
  Ne vem kaj bo storila šefica, ministrica za krivosodne zadeve, pravzaprav vem-nič.
  Drugih tožilcev ni.
  Združeni narodi pa tudi še nič ne delajo v tej smeri – slovenska pobuda -še nič?
  ————————————-
  Verjetno se bo urejalo pri Božjem tronu, tam Franta ne bo šel skozi.

 • cosmosjasnovidec

  Razvidno je,da,če bi Celjsko javno tožilstvo prejelo kazenske ovadbe za samega “adolfa hitlerja,stalina,josipa broza.tita” ter njim podobne diktatorske morilce bi jih ovrglo,ker smatra,da so bili nedolžni ter zoper njih ni konkretnih obremenilnih dokazov ali so pa pomanjkljivi.
  Ali so tudi v Celju odločali o odpisih milijardnih dolgov za copatarske čefutarje “jankoviće”????
  Garantirano so kaj takega lahko odločili samo v Celju.
  —————————————————————————————————————-
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  —————————————————————————————————————-