fbpx

[EKSKLUZIVNO] Migranta, ki je grozil varnostniku Roku, so zaradi težav odpeljali na psihiatrijo, a ga še isto noč izpustili – V želji po maščevanju se je sam vrnil na Vič, ko je prišel na recepcijo, je imel v brisači skrit velik nož

Azilni dom Vič (Foto: Nova24TV)

Nova24TV je v četrtek zjutraj ekskluzivno poročala o poskusu napada maroškega migranta na varnostnika Roka Kokotca v azilnem domu na Viču, kjer zaradi nasilnih izgredov prosilcev za azil večkrat posreduje policija. Kot smo izvedeli od naših zanesljivih virov znotraj azilnega doma, Kokotca k sreči ni bilo v službi, sta pa se morala druga dva varnostnika ubraniti s solzivcem, ko sta Maročana poskušala obvladati, saj je ta imel pri sebi 40-centimetrski nož. Dva ilegalna migranta je policija aretirala in odpeljala, to pa je tudi vse, kar je slovenska javnost, zahvaljujoč poročanju naše televizije, še lahko izvedela o morebitnem poskusu umora na Cesti v Gorice 15. Skoraj neverjetno je, da je kompleten mainstream medijski aparat včeraj zamolčal dogodek v azilnem domu, čeprav so po naših zanesljivih informacijah samo nekaj minut po objavi našega prvega članka novinarji Slovenske tiskovne agencije že klicali vodjo izpostave azilnega doma na Viču, Katarino Štrukelj. O incidentu so bili obveščeni tudi vsi drugi veliki mediji. Po naših informacijah je Štrukljeva sicer tudi zasliševala zaposlene, kdo je informacije sploh spravil do televizije Nova24TV.

Kar najbolj skrbi, je medijska cenzura dogodka v azilnem domu v vseh slovenskih mainstream medijih, od nacionalne RTV do komercialnih gigantov POP TV in Planet TV, ki pa so v prime time-u včeraj zvečer obširno poročali o napadu zapornikov na pravosodne policiste na Dobu. O nasilnih izpadih migranta, ki ni bil prvi, pa ne duha ne sluha. Zakaj je tako, smo želeli preveriti pri vodji izpostave azilnega doma na Viču, Katarini Štrukelj, ki smo ji poslali pisna vprašanja; med drugim nas je zanimalo, ali je res želela dogodek omiliti in ali se kaj boji za svoje zaposlene, glede na to, da nam njeni zaposleni, ki želijo ostati anonimni, večkrat pišejo, da se bojijo za svoja življenja. No, na naše veliko presenečenje se je Katarina Štrukelj z nami sama želela slišati po telefonu in nam je sama pojasnila, kaj se je zgodilo.

“Preverila sem pri več zaposlenih, kaj točno se je dogajalo, in moram potrditi, da čeprav je migrant grozil z nožem, ni z besedo niti enkrat omenil varnostnika Roka,” nam je v telefonskem pogovoru povedala Štrukljeva in dodala, da so poklicali policijo in intervencijsko skupino, saj da je migrant psihični bolnik, ki prejema tudi terapijo. No, je pa potrdila, da je migrant v sredo zvečer razgrajal po azilnem domu in kričal, da se bo varnostniku Roku Kokotcu, ki ga očitno ne mara zaradi njegova trdega pristopa do nesramnega obnašanja ilegalcev, maščeval. Iz tega je logično sklepati, da bi bilo življenje varnostnika ogroženo, če bi bil včeraj, ko je grozil z nožem, dejansko v službi.

Ekskluzivna fotografija jutranjega dogajanja v azilnem domu na Viču. Ilegalni migrant je želel s 40-centimetrskim rezilom napasti varnostnika Roka, a ga ni našel, saj ga k sreči ni bilo v službi. (Foto: Nova24TV)

Že v sredo je bil torej agresivni migrant odpeljal na psihiatrijo. Zanimalo nas je, kako je mogoče, da so migranta še isti dan pripeljali nazaj, če pa je zaposlenim grozil, da se jim bo maščeval. “Nihče ga ni pripeljal, s psihiatrije so ga odpustili in se je k nam vrnil sam,” nam je v telefonskem pogovoru povedala Štrukljeva. “Prosilec se je, po informacijah, v jutranjih urah popolnoma miren vrnil v azilni dom. Okoli 5. ure naj bi  iz notranjosti azilnega doma prišel do recepcije, se ulegel na tla in povedal, da ne more spati. Pri sebi je imel brisačo, v njej pa zavit nož. Varnostna služba mu je v skladu s uredbo o hišnem redu nož odvzela, nakar se je začel razburjati in neprimerno ter nasilno vesti. Izvedeni so bili varnostni ukrepi, poklicana je bila policija, ki je prosilca odpeljala in ga tudi pridržala,” je dodala. Na naše vprašanje, kako je mogoče, da so ga sprejeli nazaj v azilni dom, če pa je še zvečer grozil varnostniku, pa nam je Štrukljeva odgovorila, da so to dolžni narediti v skladu z zakonom, saj ima Maročan pač status prosilca za azil. Dokler je njegova prošnja v obravnavi, ima torej pravico bivati pri njih.

Katarina Štrukelj, vodja izpostave azilnega doma na Viču. (Foto: GOV)

Policija dogodek še vedno preiskuje, na vprašanje, ali ni grožnja z nožem resen prekršek, ne želijo odgovoriti
Pa je ni nič strah za svoje zaposlene, denimo za varnostnika Roka? Kaj bi se lahko zgodilo, če bi bil Rok včeraj, ko je migrant spet “norel” in vihtel nož, v službi? “Poglejte, naloga varnostne službe je, da varuje ljudi. Poleg tega imajo vsi naši zaposleni dolgoletne izkušnje z delom s prosilci za azil,” je bila jasna Štrukljeva, ki nam je potrdila, da so bili o obeh dogodkih obveščeni praktično vsi veliki slovenski mediji, saj so na azilni dom naslovili novinarska vprašanja. Na Nova24TV se zato sprašujemo, kako je torej mogoče, da o tem včeraj popolnoma nihče ni poročal? Kaj si misli o tem, smo pobarali tudi Štrukljevo, ki pa zadeve ni želela komentirati, kot tudi nismo dobili odgovora na naše vprašanje, če se ji je zdela včerajšnja kršitev ilegalnega migranta hujše narave. “Za ugotavljanje, za kakšno kršitev je šlo, je pristojna policija. Predlagam, da se obrnete nanjo,” nam je še povedala v telefonskem pogovoru.

No, televizija Nova24TV se je obrnila na tudi na Generalno policijsko upravo, kjer pa so naši novinarki Aleksandri Jug povedali, da še vedno raziskujejo, kaj se je v azilnem domu dejansko dogajalo, in da če se bo izkazalo, da je šlo za hujše kaznivo dejanje, bodo ukrepali in obvestili javnost. Na naše vprašanje, ali se jim napad z nožem ne zdi hujše kaznivo dejanje, pa so odvrnili, da v interesu preiskave tega ne morejo komentirati.

Medijska cenzura je še hujša, kot smo mislili: zamolčali so nam, da je 120 prijetih migrantov v Ilirski Bistrici na policijo nasilno metalo kamenje
Po naših zanesljivih informacijah so skope izjave policistov del večjega načrta t. i. medijske cenzure, ki se trenutno dogaja v Sloveniji. Danes smo od naših zanesljivih virov znotraj policijskih krogov izvedeli še eno pomembno, zamolčano informacijo. 120 prijetih ilegalnih migrantov, ki jih je policija prejšnji teden obvladala v občini Ilirska Bistrica, je na naše može postave ob prijetju metalo kamenje, da so ti morali uporabiti ščitnike, a se je ministrstvo za notranje zadeve odločilo, da informacijo javnosti preprosto zamolči. Ob tem je vredno dodati, da so tem istim nasilnim ljudem naše nevladne organizacije v gozdove nastavljale hrano.

V javnosti tudi ni znano, da nam na letališče na Brniku tuje države vsakodnevno po hitrem postopku vračajo nevarne ilegalne migrante, naša policija pa jim, ravno nasprotno, jemlje prstne odtis. Teoretično s tem Slovenija uradno postaja njihova vstopna država v EU. Zaposleni v azilnem domu na Viču se sprašujejo, zakaj neki to MNZ počne, če pa so obveščeni, da so v Slovenijo migranti prišli čez druge države. Potihoma torej naša država že postaja migrantski žep, saj ne samo, da je vedno več ilegalnih prestopov meje, migrante nam tudi v vse večjem številu vračajo.

In za konec še to. Grožnja z maščevanjem varnostniku Roku Kokotcu in grožnje z nožem njegovim kolegom v azilnem domu na Viču s strani ilegalnega migranta, ki je psihični bolnik, a se vseeno lahko prosto giblje po Ljubljani, očitno v velikih slovenskih mainstream medijih nimajo objavne vrednosti. Imata pa jo dva napada na pravosodna policista v zaporu na Dobu. V prvem primeru je bil policist napaden med odvzemom računalnika, v drugem pa je zapornik, ki naj bi prestajal 12-letno zaporno kazen zaradi umora očima, paznika poskušal napasti z vilicami. Morda se je televizijam POP TV, RTV in Planet TV to zdelo vredno objaviti zato, ker sta bila nasilneža slovenska državljana, ki sta zato obravnavana drugače.

L. S.