fbpx

Eksplozija plina v okolici Cerknice, lastnica stanovanja hudo poškodovana

Fotografija je simbolična (foto: STA).

V okolici Cerknice je v stanovanju prišlo do eksplozije plina. Lastnica je ob prihodu domov zaznala uhajanje plina, nato pa je sama poškušala odstraniti plinsko jeklenko. Takrat se je plin vnel, v požaru pa je lastnica utrpela hude opekline po vsem telesu.

Gospa je ob prihodu domov zaznala uhajanje plina v stanovanju, pri tem pa poskušala sama odstraniti plinsko jeklenko. Iz še neznanega vzroka se je takrat vnel plin, pri čemer se je lastnica poškodovala, uničeno pa je tudi stanovanje. Požar so v nadaljevanju pogasili gasilci, lastnica pa je bila zaradi opeklin po telesu pripeljana v ljubljanski klinični center, so sporočili s PU Ljubljana. Policisti podrobnosti dogodka še preiskujejo.

V kolikor v stanovanju zaznate uhajanje plina, ne uporabljajte niti telefona
Če ob prihodu v prostor zaznate značilen vonj plina, ne prižigajte luči ali cigarete, ne uporabljate električnih vtikačev, tudi telefona ne. Takoj odprite vsa okna ter vrata. Zaprite pipo na merilni progi ali glavno požarno pipo, prostor pa čim prej dobro prezračite. Preprečite uporabo električnih zvoncev. Če prihaja vonj po plinu iz prostorov, do katerih nimate dostopa, nemudoma obvestite policijo oziroma gasilce, opozarjajo v podjetju Butan plin.

Gasilci: Ne shranjujte plinskih jeklenk v kletnih prostorih
Propan-butan je težji od zraka, zato se useda k tlom. Paziti je potrebno tudi, da se jeklenka ne segreje, zato naj bo najmanj meter in pol stran od vira toplote, opozarjajo gasilci. Prav tako opozarjajo, da je pred priključevanjem tesnila potrebno preveriti z milnico.

N. K.