fbpx

Ena krogla od sedmih je ubila morilca zdravnika in policista v izolski bolnišnici

Splošna bolnišnica Izola (foto: STA)

Preiskava dveh umorov v izolski bolnišnici je končana. Ker je storilec mrtev, sodišče ne more preganjati nikogar. Primer gre z zapisanimi izvedeniškimi in strokovnimi mnenji kot poročilo v arhiv koprskega tožilstva.

Sedemdesetletnika iz Svetega Antona, ki je avgusta lani v izolski bolnišnici v strelskem napadu ubil zdravnika in policista, je zadelo sedem krogel, ena je povzročila takojšnjo smrt, kažejo ugotovitve preiskave.  Morilec je po ugotovitvah kriminalistov, balistikov in tožilstva storil dve kaznivi dejanji umora in  kaznivo dejanje poskusa umora. Moški je najprej ob klopci pri drsnih vratih v bolnišnici večkrat ustrelil zdravnika urologa, nato pa pri vratih starega dela bolnišnice in nove urgence še policista, ki je po strelih pritekel na pomoč iz bolnišnice. Pred zapornico na parkirišču pred bolnišnico je skozi razporek neprebojnega jopiča zadel še izolskega policista in ga hudo poškodoval.

Če bi policisti prijeli živega 70-letnika, ki je ustrelil zdravnika in policista in mu sodili, bi mu za vsako dejanje grozilo najmanj 15 let zaporne kazni. Obdukcijska in balistična mnenja pa niso dala odgovora na vprašanje, čigava krogla je bila zanj usodna. Še vedno ni znano, kje je moški dobil pištolo, s katero je moril, in kje vojaško puško, ki so jo po dogodku našli v njegovem stanovanju.

Morilec je v bolnišnici izstrelil vseh osem krogel iz svoje pištole in še umirajočemu policistu vzel njegovo. Na klopci pred vhodom v urgentni blok jo je enkrat ali dvakrat preizkusil, potem pa streljal na policiste, ki so ga blokirali na parkirišču. Po neuradnih informacijah, ki so se razširile takoj po streljanju, naj bi si morilec sodil sam s strelom v glavo, kar naj bi dokazovala krogla v strehi avtomobila. Po balističnem in kriminalističnem pregledu so 70-letnikov avto ponudili svojcem, ki pa ga niso hoteli sprejeti, zato so ga poslali na uničenje.

Branka Jurhar