Eritrejski migrant, ki je v slovenski integracijski hiši z nožem večkrat zabodel rojaka, krivde ne priznava!

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Eritrejec Andhom Musse, ki mu na mariborskem sodišču sodijo zaradi obtožb o poskusu uboja med brutalnim napadom na rojaka avgusta lani pri integracijski hiši, je danes v pisnem zagovoru poudaril, da se ne spomni točno, kaj se je tiste noči dogajalo v njem in okoli njega, a da ne verjame, da bi lahko storil kaj takega, kot mu očita tožilstvo.

Tako kot na predobravnavnem naroku v začetku februarja je tudi danes, ko se je na Okrožnem sodišču v Mariboru začela glavna obravnava, zanikal, da bi ponoči na igrišču pri integracijski hiši, kjer je bival kot begunec z mednarodno zaščito, poskušal ubiti rojaka in grozil še drugima dvema.

Svojih dejanj takrat nisem imel pod nadzorom, kljub temu pa lahko zatrdim, da kaj takega ne bi nikoli storil,” je izpostavil v pisnem zagovoru, ki ga je danes v sodni dvorani prebral njegov odvetnik Miha Šošić. “Nisem nasilna oseba in nikoli nisem hotel nikomur nič žalega,” je dodal.

Lotil se ga je z morilsko slo
Po navedbah obtožnice je Andhom Musse ponoči 11. avgusta lani poskušal vzeti življenje rojaku Tsegayu Biniamu, s tem ko ga je z ostrim koničastim predmetom večkrat zabodel v zgornji del telesa. Ko je ta pobegnil nazaj v stanovanje, naj bi mu sledil, a se je oškodovanemu uspelo še pravi čas zakleniti. Ob tem naj bi obdolženi grozil še dvema drugima stanovalcema integracijske hiše.

Obdolženi se dogajanja tiste noči ne spominja natančno. Kot je navedel v pisnem zagovoru, se spomni le, da sta z Tsegayem Biniamom, s katerim sta se sicer le bežno poznala, skupaj gledala nogometno tekmo, nato pa šla na igrišče, kjer sta se sprla. Pravi, da je proti njemu zamahoval z rokami, ne ve pa, kaj je imel takrat v roki. Meni, da ga je v takšno stanje spravilo uživanje alkohola, saj ga težko prenaša.

Ob tem je izrazil obžalovanje zaradi povzročenih poškodb in povedal, da je v življenju veliko pretrpel, s prihodom v Slovenijo pa je želel pustiti vso bolečino za seboj in začeti novo življenje. Na vprašanja tožilstva ali obrambe ni odgovarjal, pa tudi sicer je zaradi jezikovnih ovir le s težavo spremljal dogajanje v sodni dvorani.

Ima migrant možgansko okvaro?
Razume namreč samo tigrajščino, v Sloveniji pa ni sodnega tolmača za ta jezik, zato si sodišče pomaga z dvema Afričanoma, ki verižno prevajata izrečene besede v sodni dvorani. Tako je bilo tudi pri današnjem pričanju oškodovanega Tsegaya Biniama, zato je bilo težko razumeti, kaj točno je povedal. Odškodnine od obdolženega zaradi napada ne zahteva, enako tudi ne sosed Matiwos Tumzghi, kateremu naj bi obdolženi grozil. Slednji je danes, ko je nastopil kot priča, tudi povedal, da ne vztraja več pri svojem predlogu za kazenski pregon zoper obdolženega.

Po ocenah policije naj bi bilo v ozadju napada ljubosumje, pri tem pa naj bi bil napadalec pod vplivom alkohola. Sodni izvedenec za psihiatrijo Mladen Vrabič je danes ocenil, da bi uživanje alkohola pred obravnavanim dogodkom lahko sprožilo pretirano reakcijo, hkrati je pri obdolženem opazil brazgotino na glavi, ki bi lahko bila povezana z morebitno možgansko okvaro. Težava pa je, da obdolženi nima zdravstvene dokumentacije, kjer bi lahko to preverili. V nadaljevanju naj bi na sodišču zaslišali še izvedenca medicinske stroke.

Tožilstvo je obdolženemu na predobravnavnem naroku ponudilo v zameno za priznanje enotno kazen pet let zapora, a ta ni priznal krivde.

C. Š.

 • Olga101

  H Kučanu v Murgle! Odličen bo namesto Matije Mačka!

  • xtc

   Ja na nas.

   • Olga101

    Če bi divjak napadel Slovenca, bi ga takoj izpustili! Napadalca na Simića, kljub kameram policaji ne najdejo…

    • Steiermark

     Ne smejo…..

 • xtc

  Obsodit na arest,ki naj ga odsedi doma in trajen izgon iz EU.

 • Oregon

  pa ka si ja nor kaka obogatitev za drzavo je tale frajer, a ne Tanja?

 • mare

  Ja naj ga Tanja vzame k sebi, bo takoj spoznal strah

 • Peter

  Meni, da ga je v takšno stanje spravilo uživanje alkohola, saj ga težko prenaša.

  A ja, pol pa že, no.

  • RATATA

   Zdaj je 40 minutni post.

   • samotoje

    Dober si, jaz prisegam na 20 minut- čas hitro teče.

    • RATATA

     Bolj ga nagneš in goltaš, bolj teče.
     Preklet čas!

     • samotoje

      Boug te žijvi!

 • RATATA

  Raztalat jim je treba beštek, pa naj se črnuhi sesekljajo med sabo, tistemu enemu, ki bo ostal, pa damo državljanstvo, pa je stvar rešena!
  A da imajo prevajalce in sodne izvedence psihiatre… sami volonterji zagotovo!! 7,8 mio da so nas stali migriči??

 • ZatonMesecnikov

  #Eritrejski migrant, ki je v slovenski integracijski hiši z nožem večkrat zabodel rojaka, krivde ne priznava!#

  Mu je že za verjeti. Tudi po moje je kriv tisti, ki ga je sem privlekel pa dal papirje…

 • Valter BraniSlav

  In zakaj ni napadel Fajonke in Meseca?

 • Valter BraniSlav

  INTEGRACIJA MUSLIMANOV = TRIKOTNI KROG = BANKOVEC ZA 7 DOLARJEV

 • PLavi-mil

  Pa ti islamisti lažejo, kot pes teče, laž je nesmrtna duša komunizma, zato jih pa levičarji zagovarjajo in tihotapijo v Slovenijo.

 • samotoje

  Če nimajo prevajalca za tigrajščino in ga skorajda ne razumejo- kako so razumeli njegovo ganljivo pravljico o tem, kako lahko samo v Sloveniji preživi in cveti, ha???

  • Andrej

   To so hoteli razumeti.

 • samotoje

  Sem pobrskal med svojimi jezičnimi arhivi in našel. Ko bo trpeči osebek odsedel zaporno kazen, naj mu žalujoči ostali pomahajo v slovo in zaželijo dehan kunu (zbogom) v jeziku tigrinya, ki ga trpeči govori.

 • Van Der Waals

  DEPORTACIJA TAKOJ!!!

 • Andrej

  A zdaj vidite, kam polzi denar v našem sodstvu? Dodatna izvedenska mnenja, prevajalci, sodni izvedenci za psihiatrijo in kaj jaz vem kaj še. Po šeriatu je stvar čisto kratka: pil si alkohol, kriv si automatično. Pa še versko policijo boš dobil za vrat, ker si kršil Koran. Lahko greš in sedaj zapadeš krvnemu maščevanju zabodenega. On bo zadevo rešil popolnoma zastonj.
  Ni po naših zakonih, ampak teh islam tako ali tako ne priznava. Ima svojo zakonodajo, šeriatsko.

 • janezxy

  To medsebojno klanje je treba spodbujat in nagrajevat.Tudi med rdečuhi je to za pozdravit.

 • baubau

  izgon

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!