fbpx

Evropsko sodišče zahteva: Slovenija mora plačati 85 tisoč evrov odškodnine Vaskrsiću zaradi rubeža in prodaje hiše, ker je dolgoval 124 evrov!

Foto: sta

Slovenija mora Zoranu Vaskrsiću plačati odškodnino, prav tako mu povrniti vse stroške, v skupni vrednosti 85.000, zaradi rubeža in prodaje hiše v izvršilnem postopku zaradi 124 evrov dolga, je odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Vsi se še dobro spomnimo kalvarije, skozi katero je moral iti Zoran Vaskrsić, ki je bil ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija dolžan 124 evrov. Zaradi tega dolga je prišlo do izvršbe, v kateri so mu prodali hišo, in to po polovični ceni glede na tržno, poroča spletni portal rtvslo. Vaskrsić je sicer isti dan, ko je izvedel za prodajo hiše, svoj dolg poravnal v celoti, podjetje Vodovod-Kanalizacija pa je urgentno umaknilo izterjavo. Prav tako so na sodišču v Litiji izdali sklep, da je izvršba ustavljena. Vendar pa je sodnica ustavila le izterjavo dolga, Vaskrsićeva hiša pa je bila prodana že pred plačilom dolgovanih 124 evrov.

Protest Zorana Vaskrsića pred parlamentom, ki mu je litijsko sodišče zaradi dolga prodalo hišo. Foto: sta

Vrhovno sodišče RS je nato opravilo službeni nadzor, v katerem je ugotovilo, da je bilo ravnanje litijskega sodišča glede na časovno zaporedje dejanj, aktivnost strank in druge okoliščine pravilno in zakonito. Vaskrsić je nato pravico iskal na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, ki je ugotovilo, da je Slovenija kršila prvi člen prvega protokola Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o zaščiti pravice do lastnine. Evropsko sodišče je tako odločilo, da mora Slovenija oškodovancu plačati 77.000 evrov odškodnine za materialno škodo, 3.000 evrov za nematerialno in 5.000 evrov za povračilo stroškov.

M. S.