fbpx

Fiasko na sodišču: Na sojenju Milku Noviču večina zainteresirane javnosti ni mogla spremljati obravnave

Milko Novič (Foto: STA)

Za ljubljansko okrožno sodišče bo novo izvedensko mnenjeje v zvezi s strelskimi delci, ki so bili najdeni na Milku Noviču, obtoženem umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, pripravil nemški inštitut. Na inštitutu v nemškem Wiesbadnu so jih zaradi prezasedenosti zavrnili, zdaj pa so jim z nemškega tožilstva sporočili, da bo mnenje pripravil drug inštitut.

Neuradno naj bi novo izvedensko mnenje pripravili v Münchnu. Sodišče jim mora zdaj poslati vso potrebno dokumentacijo, sojenje pa se bo – v pričakovanju, da bo novo mnenje do takrat nared – nadaljevalo 17. junija.

Sodnica želi izvedensko mnenje nekoga, ki se spozna na balistiko, kot tudi nekoga, ki se spozna na strelske delce. Izvedensko mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) je za Milka Noviča namreč obremenjujoče, izvedenca obrambe pa to mnenje spodbijata.

Nasprotja v izvedeniških mnenjih
Policisti so na Noviču in njegovi jakni našli strelske delce, ki imajo enako kemijsko sestavo kot delci iz tulca, najdenega na kraju kaznivega dejanja. Novič vztraja, da se je z delci kontaminiral na strelišču. In ker si pozimi roke maže s kremo, je najbrž nekaj delcev s kontaminirane jakne tako dobil na roke, preden so mu odvzeli vzorec.

V NFL v to razlago dvomijo, saj da delci smodnika hitro odpadajo. Na drugi strani pa je kemik z Instituta Jožef Stefan Miran Čeh, ki je pripravil strokovno mnenje na prošnjo obrambe, prepričan, da se je Novič z delci kontaminiral na strelišču.

Arso pravi, da ni bilo padavin, varnostne kamere kažejo drugače
Sodišče je v času od zadnje obravnave pridobilo še pojasnilo Agencije RS za okolje (Arso) glede vremenskih razmer v času umora. Tožilstvo namreč domneva, da se je Novič na kraj umora pripeljal s kolesom, obramba pa opozarja, da to ne bi bilo možno iz več razlogov, med drugim tudi zato, ker Novičevo kolo nima luči, obtoženi brez očal vidi slabo, hkrati pa naj bi takrat tudi pršilo.

Na Arsu trdijo, da je njihova meteorološka postaja za Bežigradom pokazala, da v tistem času ni bilo padavin in da je bila vidljivost pet kilometrov, zato sklepajo, da so bile podobne razmere tudi na Viču.

Na sodišče so tudi danes prišli Novičevi sorodniki in podporniki, a jih je večina ostala pred sodno dvorano. Sojenje je namreč doslej potekalo v največji sodni dvorani na Tavčarjevi, danes pa v drugi, bistveno manjši dvorani. Vanjo je poleg vabljenim strankam uspelo priti le nekaterim podpornikom in novinarjem, več deset ljudi pa je ostalo pred dvorano, kar jih je močno razburilo. Svoje nezadovoljstvo so izražali zelo glasno, večkrat so preglasili tudi dogajanje v sami dvorani. Sodne obravnave prav tako ni smel spremljati novinar Nove24TV.

M. P., STA