fbpx

[FOTO] Poskus umora: Treščil v policijsko vozilo in ga izrinil s ceste, da je to pristalo na strehi, policija pa to obravnava kot “preprečitev uradnega dejanja uradni osebi”?!

Foto: PU Celje

Včerajšnji grozljiv primer s slovenskih cest, ko je voznik kombija s cestišča zrinil policijsko patruljo, nato pa nameraval s svojim vozilom še namerno povoziti dva policista, je nepredstavljiv še z ene strani: slovenska policija omenjeno dejanje obravnava kot “preprečitev uradnega dejanja uradni osebi”, čeprav bi v primeru, ko je osumljenec z avtomobilom namerno zapeljal proti policijskemu vozilu in vanj treščil z vso močjo, prav tako pa poskusil tudi namerno povoziti uradno osebo, v tujini obravnavali kot poskus umora.

Patrulja policistov policijske postaje Radlje ob Dravi je v sredo okrog 16.30 opravljala nadzor prometa na državni cesti izven naselja Javnik. Običajno rutinsko delo pa bi se kmalu sprevrglo v tragedijo. “Policista sta nadzor hitrosti izvajala z laserskim merilnikom hitrosti. Pri tem sta opazila voznika kombiniranega vozila, ki je vozil iz smeri Maribora in je preko neprekinjene črte prehiteval pred seboj vozeče vozilo. Kljub navzočnosti patrulje je voznik ostal na levem smernem vozišču in z visoko hitrostjo nadaljeval s prehitevanjem še dveh vozil v nepreglednem desnem ovinku,” so razkrili na PU Celje. Jasno je torej, da je šlo za nespametnega voznika, ki je s svojim početjem ogrožal sebe in življenja drugih. Zaradi opisane nevarne vožnje, s katero je nadaljeval in ogrožal ostale udeležence v cestnem prometu, je policijska patrulja zapeljala za kršiteljem z namenom, da mu prepreči nadaljnje ogrožanje. A ob tem bi bila policista, ki sta bila v tej akciji udeležena, kmalu ob življenje.

Foto: PU Celje

Ustavil, da sta ga policista dohitela, nato sunkovito zapeljal proti njima
Po približno dveh kilometrih sta ga policista dohitela in ga začela ustavljati z zvočnimi in svetlobnimi opozorili, vendar pa ju voznik kombiniranega vozila ni upošteval. Z nadvse neprimerno hitrostjo je nadaljeval svojo vožnjo v smeri Radelj ob Dravi in spet zelo nevarno prehitel drugo vozilo v desnem nepreglednem ovinku. Nato je v krožnem križišču pred omenjenim naseljem voznik kombija kar trikrat obvozil krožišče z veliko hitrostjo in nadaljeval z vožnjo v smeri Vuhreda. Tam se je ustavil pri eni izmed zgradb. Do njega sta pripeljala policista, voznik kombija pa je v tistem trenutku silovito zapeljal proti vozilu policije, da je moral policist z manevrom preprečiti trčenje. Vsakomur je jasno, da je voznik kombija to storil namerno, vendar pa policisti to obravnavajo zgolj kot “preprečitev uradnega dejanja uradni osebi”. Vendar več v nadaljevanju, saj dramatično dogajanje na Koroškem v tem primeru tu še ni bilo končano.

Foto: PU Celje

Grozljivo: Policijsko vozilo drselo 30 metrov po strmem pobočju – ustavilo se je le 5 metrov stran od struge reke Drave
Nato je 33-letni voznik kombija z veliko hitrostjo vožnjo nadaljeval proti Radljam ob Dravi. Za njim se je pognala policijska patrulja in ga ves čas opozarjala, naj ustavi, vendar pa je voznik kombija nadaljeval z vožnjo z visoko hitrostjo ter po levem smernem vozišču. Omenjeni patrulji se je pridružila še druga policijska patrulja, ki je po približno treh kilometrih zaradi zastoja na cesti uspela dohiteti voznika kombija. Da bi preprečila nadaljnje ogrožanje, je patrulja zapeljala pred kombinirano vozilo. “Voznik slednjega je sunkovito speljal, trčil v vozilo policije in z veliko hitrostjo zapeljal v smeri Dravograda. Patrulja je z namenom, da bi vozilo ustavila in preprečila nadaljnje ogrožanje, v križišču za Trbonje pričela prehitevati kombinirano vozilo. Ko je bilo patruljno vozilo ob kombiju, je voznik slednjega sunkovito zavil v levo in namerno trčil v desni bok vozila policije, zaradi česar je vozilo policije odbilo v zaščitno ograjo mostu čez reko Dravo, jo poškodovalo, vozilo policije pa je zdrselo približno 30 metrov po strmem pobočju, kjer se je obrnilo na streho in ustavilo – le pet metrov pred strugo reke Drave,” so v sporočilu za javnost zapisali celjski policisti, ki se namreč zavedajo, da bi bile posledice lahko mnogo hujše policista sta jo na srečo odnesla le s poškodbami.

Foto: PU Celje

Grozljivo je, da se voznik kombija niti v tem trenutku ni ustavil, ampak je z ogrožanjem prometa nadaljeval v smeri Dravograda. Za njim je vozila druga policijska patrulja in ga vseskozi opozarjala, naj ustavi. Nato je končno ustavil  pa še to le zato, ker ga je čakala cestna zapora. Policista sta zapeljala do vozila, izstopila iz njega in voznika pozvala, naj ugasne vozilo in izstopi. Voznik vozila tega ukaza ni upošteval in je sunkovito zapeljal proti policistoma. Na Policijski upravi Celje so zapisali: “Da je odvrnil napad, s katerim je bilo ogroženo življenje policistov v patrulji, je policist s službeno pištolo ustrelil v prednjo levo pnevmatiko kombiniranega vozila. Voznik kombija je kljub temu uspel pobegniti in voziti proti Dravogradu, kjer je bil nato ustavljen na policijski blokadi. Voznik se je zaklenil v vozilo in ni upošteval odredbe, naj izstopi.” Zato so policisti s skladu z ZNPPol razbili steklo, uporabili fizično silo in osumljenemu odvzeli prostost.

Pod vplivom alkohola in brez vozniškega izpita
Policisti so pri osumljenem opravili preizkus alkoholiziranosti in ugotovili, da ima v izdihanem zraku 0,41 miligrama alkohola, prav tako pa je vozil brez vozniškega dovoljenja. S policije so še sporočili, da so bili telesno poškodovani trije policisti, nastala pa je tudi večja materialna škoda. Proti osumljenemu bo vložena kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja “preprečitve uradnega dejanja uradni osebi”, sledi pa še postopek o prekršku za kršitve pravil cestnega prometa.

Foto: PU Celje

Očitno lahko ljudje v Sloveniji namerno zapeljejo v policiste, pa bodo kaznovani zgolj zaradi malenkosti. Kot da bi šlo za minimalno prekoračitev hitrosti ali kot da ne bi kupili vinjete, ne imeli obvezne prve pomoči, trikotnika ali pa bi jim pregorela luč. Odvetnik Vladimir Bilić je tako na svojem Facebook profilu opozoril: “Če z avtom namerno zapelješ proti človeku, je zelo verjetno, da ga boš bodisi ubil bodisi hudo poškodoval. In to ni preprečitev uradnega dejanja uradni osebi, ampak poskus umora. OK, ni treba ravno streljati v osumljenca, da bi se napad odvrnil. Ne razumem pa, zakaj policisti sami tako blago okarakterizirajo nameren napad na njih same, ki bi precej verjetno lahko imel za posledico tudi smrt.”

M. S.