fbpx

[Foto] Res grdo, kako so neznanci poškodovali tega dečka

Foto: Fundacija Beli Golob

Neznani vandali so ponovno poškodovali bronasto skulpturo “Deček miru”, ki je simbol Slovenije, slovenstva, miru, sprave, prijateljstva ter povezovanja. Postavili so ga za vse umrle za svobodo ter za vse izvensodno pomorjene. 

Neznanci so ponovno grobo oskrunili skulpturo “Deček miru”, ki je postavljena na Trnovem pri Gorici, in sicer na poti, ki vodi v spominski park NOB. Skulpturi iz brona, ki je umetniško delo slikarke in kiparke Patricije Simonič so razbili in odtrgali laternico, jo ponovno močno opraskali, na hrbtnem delu pa so poglobili razpoke, ki so nastale ob prvem nasilnem napadu nanjo pred dobrim letom.

Deček, ki bo spravil narod
Skulptura je bila postavljena kot simbolno dejanje sprave slovenskega naroda in med narodi, njeno oskrunjenje pa pomeni napad na vrednote, ki jih človeštvo v tem trenutku najbolj potrebuje: mir, prijateljstvo, strpnost, povezovanje, spravo. Bronastega dečka je na simbolno mesto postavila Mednarodna mirovniška fundacija Beli golob z namenom “spraviti slovenski narod, državljanke in državljane Slovenije”.

Bronasti deček je tudi poklon mladim fantom, ki ležijo v grobnici padlih borcev na griču Kobilnik v bližnjem spominskem parku NOB in so svoja življenja dali za svobodo. Prav tako deček predstavlja poklon nedolžnim ljudem, ki so bili takoj po koncu druge svetovne vojne nasilno umorjeni in zmetani v bližnja brezna, ki ležijo v Trnovskem gozdu.

Skulptura “Deček miru” je umetniško delo Patricije Simonič. Njegova pojavnost s pripadajočim osrednjim simbolom miru – golobom na prsnem delu – simbolizira pripadnost ideologiji miru in prijateljstva. Zasnovan je na izhodišču Prešernove miroljubne misli: ”Ne vrag, le sosed bo mejak.” Podoba simbolne figure dečka –  pokončna drža in veder obraz, obdan z daljšimi valovitimi lasmi, – se ujema s podobo samega pesnika. Oblečen v prevelika oblačila simbolično opozarja na veličino pomena miru in sloge med narodi. V rokah drži laternico z ognjem miru in ljubezni, ki ju želi ponesti v svet.

M. P.