[Foto] Res grdo, kako so neznanci poškodovali tega dečka

Foto: Fundacija Beli Golob

Neznani vandali so ponovno poškodovali bronasto skulpturo “Deček miru”, ki je simbol Slovenije, slovenstva, miru, sprave, prijateljstva ter povezovanja. Postavili so ga za vse umrle za svobodo ter za vse izvensodno pomorjene. 

Neznanci so ponovno grobo oskrunili skulpturo “Deček miru”, ki je postavljena na Trnovem pri Gorici, in sicer na poti, ki vodi v spominski park NOB. Skulpturi iz brona, ki je umetniško delo slikarke in kiparke Patricije Simonič so razbili in odtrgali laternico, jo ponovno močno opraskali, na hrbtnem delu pa so poglobili razpoke, ki so nastale ob prvem nasilnem napadu nanjo pred dobrim letom.

Deček, ki bo spravil narod
Skulptura je bila postavljena kot simbolno dejanje sprave slovenskega naroda in med narodi, njeno oskrunjenje pa pomeni napad na vrednote, ki jih človeštvo v tem trenutku najbolj potrebuje: mir, prijateljstvo, strpnost, povezovanje, spravo. Bronastega dečka je na simbolno mesto postavila Mednarodna mirovniška fundacija Beli golob z namenom “spraviti slovenski narod, državljanke in državljane Slovenije”.

Bronasti deček je tudi poklon mladim fantom, ki ležijo v grobnici padlih borcev na griču Kobilnik v bližnjem spominskem parku NOB in so svoja življenja dali za svobodo. Prav tako deček predstavlja poklon nedolžnim ljudem, ki so bili takoj po koncu druge svetovne vojne nasilno umorjeni in zmetani v bližnja brezna, ki ležijo v Trnovskem gozdu.

Skulptura “Deček miru” je umetniško delo Patricije Simonič. Njegova pojavnost s pripadajočim osrednjim simbolom miru – golobom na prsnem delu – simbolizira pripadnost ideologiji miru in prijateljstva. Zasnovan je na izhodišču Prešernove miroljubne misli: ”Ne vrag, le sosed bo mejak.” Podoba simbolne figure dečka –  pokončna drža in veder obraz, obdan z daljšimi valovitimi lasmi, – se ujema s podobo samega pesnika. Oblečen v prevelika oblačila simbolično opozarja na veličino pomena miru in sloge med narodi. V rokah drži laternico z ognjem miru in ljubezni, ki ju želi ponesti v svet.

M. P.

 • althar

  Nekateri še vedno mislijo, da so v hosti.

 • Opazovalec

  prvič slišim za ta “simbol Slovenije, slovenstva, miru, sprave, prijateljstva ter povezovanja”

  • Janko Gedlička

   Ja, tudi jaz prvič slišim zanj. Domnevam, da oblastnikom po drugi svetovni vojni in po osamosvojitvi (razen petih let – prva in druga “janševa” vlada) ni do sprave. Pogoji za resno spravo so namreč priznanje zločina in njegovo obžalovanje ter prošnja za odpuščanje, vse to pa v popolni iskrenosti. Šele to privede tudi do odpuščanja. Gre za proces empatije z obeh strani. In ni za pričakovati, da bi se ti oblastniki ukvarjali s takšno “drugorazredno” temo. Zaradi tega jo prostituti v javni hiši tudi ne obešajo na veliki zvon in midva o tem dečku nisva vedela nič.

   • Nata

    + + + + + + + + + + +

   • Opazovalec

    Mislim, da je to…kako se reče…kaplja v morje brezbrižnosti. If you know what I mean.

 • indijanka

  Ne gre več za Vadalizem. To skrunjenje kipov in cerkva dosega že pravo Zlobo.

 • xtc

  Postavljanja kipov sprave in spomenikov ni nič_lepe geste:
  A za spraavo je treba najprej javno objaviti vse zločince nato se mora tista stran ;ki jih je zagrešila oravičiti drugi in še le nato pridejo ostale simolične geste;dotlej pa bodo simbolične geste le vandalske tarče;ker ni resnice in ni sprave :

  • indijanka

   Ne samo javno objaviti. Zločine je potrebno obsoditi. Kip je umetnina, namenjena je zanamcem. Ohranjanje dediščine izkazuje kulturo naroda in domovinsko ljubezen.

 • sunday

  za tiste, ki gredo na zborovanje s katanami in bokserji ni prav nič sveto, še najmanj sprava naroda, saj ti niso slovenci – je pa res, da so državjani slovenije!!!

 • Antonius

  Morda se bodo pa kretenski “mirovniki” umirili, če jim v Ljubljani protiutežno podremo vsaj *kidriča. Če jim pa *kidričeva malenkost ne zadostuje, jim pa lahko širokosrčno prekopljemo še zvrhano napolnjeno grobnico revolucionarnih morilcev poleg državnega parlamenta.
  Ljubi bližnjega, je ena krščanskih zapovedi, pa če tudi je daleč stran od preproste pameti! Vandale imam v mislih, da ne bo dvoma.

 • Bogdan Binter

  Antonius……,vsi domoljubi moramo delovati malo bolj uravnoteženo…saj balkanski udbovski levičarji, s svojim provociranjem, žele doseči prav to, kot predlagaš. Pa jim ne bo uspelo…Njihove simbole in kipe…., popolnoma vse !!! , bi pospravil v kakšen rudnik – rov – , da ne bi strašili starejših in mlajših generacij ! Sicer pa ta sodrga počnejo prav vse, da bi se razdor med Slovenci večal, saj znajo vladati samo v kaosu…in sprtem narodu. To jim moramo preprečiti in vsenjihove podpornike z balkanci vred, ki so sodelovali pri uničenju Slovenije pa po LUSTRACIJI izločiti iz državnih služb ter prevzeti popolen nadzor nad usodo Slovenije in slovenstva.

  • Antonius

   Bogdan Binter….., nikoli nisem bil pristaš razgrajanja. Protiutežnost bi morala biti posledica uspešnega volilnega rezultata pomladne strani in prepotrebne LUSTRACIJE. Prvo domino, uzurpirano grobnico napolnjeno z revolucionarji poleg parlamenta sredi Ljubljane bo enkrat le potrebno sanitarno pospraviti in odstraniti.
   Se pa z vami – s teboj popolnoma strinjam. Udbo levičarje najbolj ob živce spravlja prav naše kulturno nenasedanje na njihove provokacije.
   Je pa imenitno bedarijo z odliko napravil *küčan. Iz ozadja je končno stopil v ospredje in se postavil med svojo pretepaško sodrgo.
   Upam, da bodo vsaj neodvisni mediji predvolilno znali izpostaviti *küčanovo neprecenljivo bedarijo in vse njegove “nove obraze”, da se bodo volivci odločili, kot si želiva.

 • cosmosjasnovidec

  Očitno se bodo morale skulpture zaščititi na tak ali drugačen način.
  Povsem jasno je,da jih uničuje balkanska čefurarska sodrga predvsem pa bosanski musliči.
  Morale se bodo ali narediti skrite straže snajperistov ali pa nastaviti explozivna sredstva pa naj golazen raznese na licu mesta ko bo udaril po kipu drugo si pa ne zasluži.