fbpx

[FOTO] Se zdaj krade že prostovoljcem? Razbili steno in uničili Ambasadorje nasmeha: “Vzeli so nam vse. Vzeli so nam dušo!”

Foto: Facebook/@Ambasadorji.nasmeha.terapija.s.psi

Okoli tisoč kilogramov hrane za živali, hladilnik, štedilnik, jedilni pribor, uniforme, plastične cevi z radiatorjev, varovalke … V prostorih Ambasadorjev nasmeha na Viču ni ostalo ničesar več. Društvo, ki ljudem s pomočjo terapije z živalmi prostovoljno pomaga in na njihove obraze riše nasmehe, tega zdaj ne bo več moglo početi. Kdo in zakaj bi to storil? In zakaj bi jemal prav prostovoljnemu humanitarnemu društvu? Ljudem s srcem, ki v zameno za pomoč ne zahtevajo ničesar. 

Včeraj je v prostorih društva Ambasadorji nasmeha člane čakalo presenečenje: razbita stena in luknja v zidu, skozi katero so vlomili v društvene prostore na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani. Vse, kar so imeli, so jim odnesli. Vzeli so vso hrano za pse in mačke (okoli tisoč kilogramov), ki jo je društvo prejelo kot donacijo podjetja SPAR.

Pod eno izmed objav na Facebooku so zapisali. “Nimamo besed. Ne razumemo, zakaj. Komu smo trn v peti? Prostovoljsko, humanitarno društvo. Ljudje, ki delamo s srcem za tiste, ki nas potrebujejo. Ni bilo dovolj 3 x vlom, pa poskus vloma, sedaj so ukradli števce za elektriko in porezali žice. Kdo si, reva hudobna? Pridi in se pokaži! Povej nam v obraz, kaj te moti!

Foto: Facebook/@Ambasadorji.nasmeha.terapija.s.psi

Vzeli so jim vse: od pasje in mačje hrane, pa vse do hladilnika in cevi z radiatorjev
Osupla članica društva Urša Ivanovič je dejala, da so se vlomi dogajali že dlje časa. Prostore jim je v uporabo dala Mestna občina Ljubljana, že pred meseci pa jim je zmanjkalo elektrike. Policisti so ugotovili, da bilo je dejanje namerno: nekdo je vlomil in snel glavno varovalko. Takrat niso odnesli ničesar, a vlomi so se nadaljevali, sledile so še kraje, ki so obsegala vedno več. V četrtek se je zgodba ponovila. Ponovno so ostali brez elektrike. “Pred tem smo ravno prejeli veliko donacijo podjetja SPAR. Okoli tisoč kilogramov pasje in mačje hrane smo zato zvečer odnesli v društvene prostore in ugotovili, da ni elektrike,” je dejala Urša. Tokrat je nekdo vzel varovalke in prerezal kable. Pozneje pa v prostore niso mogli niti člani društva, saj se je trezorska protivlomna ključavnica zaradi poskusa vloma zataknila in vrat se ni dalo odkleniti. Ob prihodu so policisti za stavbo odkrili razbito steno, skozi katero so tatovi odnesli vsebino prostorov. “Ni več hladilnika, ni štedilnika, vzeli so celo jedilni pribor. Pobrali so nam delovne uniforme, na srečo so pustili vsaj pasje oprsnice. Odnesli so tudi novo donacijo. Vzeli so nam dušo,” je povedala in dodala, da so prostori zdaj popolnoma neuporabni. “Ne dela niti kotliček za vodo, vzeli so celo plastične cevi z radiatorjev, na stenah visijo le naše slike in zahvale …” Člani društva za izgubljenim žalujejo, še bolj pa jih žalosti dejstvo, da si zaradi omejenih sredstev niso mogli privoščiti alarma in nadzora.

Mislili smo, da je bil poskus vloma, a smo se zmotili. Vzeli so nam vse. Še celo delovne uniforme. Hladilnika, š…

Опубліковано Ambasadorji nasmeha 7 жовтня 2017 р.

Foto: Facebook/@Ambasadorji.nasmeha.terapija.s.psi

Ukradli so jim tudi uniforme, zato se bojijo, da bi lahko prišlo do zlorab. Zato bodo, takoj ko bo mogoče, na svoji spletni strani objavili vsa imena članov, ki imajo dovoljenja za izvajanje terapevtske pomoči.

“Vzeli so nam vse. Še celo delovne uniforme. Hladilnika, štedilnik, računalnik, monitor, printerja, porezali so nam cevi, vzeli celo kemike, pribor … ” so pretreseni Ambasadorji nasmeha opisali okradene društvene prostore.

Foto: Facebook/@Ambasadorji.nasmeha.terapija.s.psi

Foto: Facebook/@Ambasadorji.nasmeha.terapija.s.psi

Lani opravili 2 tisoč prostovoljnih delovnih ur
V letu 2016 so člani društva Ambasadorji nasmeha redno obiskovali kar 40 slovenskih ustanov, redno je na obiske hodilo 22 delovnih parov. Živali so se menjavale, vodniki so ostajali isti.  Z rednimi obiski so opravili vsaj 2 tisoč prostovoljnih ur. Poleg tega so po Sloveniji organizirali še 50 predstavitvenih obiskov, na katerih je sodelovalo tudi več oseb ali delovnih parov, trajali pa so lahko tudi do več dni skupaj. Lani je tako vsak član opravil najmanj 320 ur. Skupno število prostovoljnih ur skupaj z dogodki, predstavitvami, pripravo in seminarji pa je okoli 10 tisoč.

“Saj ni res, pa je! Ta pa res misli, da imamo ne vem kaj noter. Pridemo po dokumente in robo za jutrišnji dogodek, pa ugotovimo, da je tokrat še zgornja ključavnica uničena zaradi ponovnega poskusa vloma. Na policiji nas že dobro poznajo,” so zapisali na Facebooku.

Foto: Facebook/@Ambasadorji.nasmeha.terapija.s.psi

Prosijo za pomoč
Ambasadorji nasmeha novembra začnejo z izobraževanjem novih terapevtskih parov, za kar nujno potrebujejo pisarno in prostore. Javnost naprošajo za pomoč in začasne prostore, kjer bi lahko izvajali sobotna izobraževanja. Trenutni prostori so povsem uničeni, za njihovo popravilo bo potrebnega še veliko časa. Ob tem potrebujejo tudi pisarniški material, med drugim tudi računalnik, zaslon, tiskalnik in projektor. Ker so prostovoljci cele dneve v svojih prostorih, se ne bi branili niti hladilnika in štedilnika, ki bi jim omogočala, da bi imeli hrano in pijačo pri roki.

Če jim lahko ponudite pomoč, začasne prostore ali kakšen kos opreme, vas ponižno prosijo, da jih pokličete na telefonsko številko +386 41 771 655 ali jim pišete na: [email protected]. Za svoje prostovoljno delovanje pa potrebujejo tudi delovne uniforme in delovne pripomočke, saj so jim ukradli tudi te. Veseli bodo kakršnekoli donacije na njihov račun. Podatki: Slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali AMBASADORJI NASMEHA s številko računa TRR: 30000-0012629339.

Foto: Facebook/@Ambasadorji.nasmeha.terapija.s.psi

A. L.